Ekim ayı enflasyon oranı yüzde 2.88'lik bir artış gösterdi
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Ekim'de aylık bazda yüzde 2,88 artış gösterdi. Yıllık enflasyon da yüzde 48,58'e geriledi.

Yıllık TÜFE geçen ay açıklanan verilerle birlikte yüzde 50'nin altında kalmayı sürdürdü. Böylece TÜFE, yıllık bazda Temmuz 2023'ten bu yana en düşük oran olarak kayıtlara geçti.
Ekimde 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 62,02, yurt içi üretici fiyatları yüzde 43,93 arttı. Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göre ise TÜFE Ekim'de yüzde 5,57 arttı.
Son 12 aylık artışı ise yüzde 89,77 olarak gerçekleşti.
Eylül ayında enflasyon uzun zaman sonra ilk defa yüzde 50'nin altına gerilemiş ve üç yıl sonra ilk kez politika faizinin altına inmişti. Merkez Bankası, Eylül ayında politika faizini yüzde 50'de sabit tutmuştu.
Ekonomistlerin açıklamaları
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, yeni enflasyon verileri için, "Ekimde 12 aylık enflasyon beklentilerinin tüm kesimlerde son 2,5 yılın en düşük seviyesine gerilemesi, hizmet enflasyonundaki ataletin kırılması için önemli" dedi.
Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım "Gıda enflasyonu Ekim'de coştu. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre Ekim ayında normal enflasyon yüzde 2,88 olurken gıda enflasyonu yüzde 4,33 arttı" ifadesiyle X'te paylaştığı mesajda gıda enflasyonuna dikkat çekti.
Güldem Atabay, "Enflasyonda korkulan oluyor. TL malum, jeopolitik şoklara rağmen enerji fiyatlarında Türkiye şanslı. Aylık seviye çok yüksek. Hedeflere yaklaşılamıyor bile" değerlendirmesinde bulundu.
Baki Demirel X hesabından şu mesajı paylaştı: "Enflasyonun yüksek olmasının nedeni ücret artışları ve aşırı talep değildir. Gerçekten enflasyonla mücadele etmek isteyen, bu konuda samimi olan bir program ücretleri değil fiyatları kontrol eder. Fiyatları belirleme gücüne sahip tekelcilerin fiyatlama davranışlarını hizaya getirmeye çalışır, bunu yaparken doğru faiz ve vergi politikası ile gelir dağılımının adil ve eşitlikçi olmasını da amaçlardı."
Editör: Neslihan Özkan