En fazla hububat ihracatı Irak'a yapıldı
Türkiye geçtiğimiz yıl en fazla dış satımı hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile Irak'a yaptı. Irak'a yapılan ihracatın rekor seviyelere ulaşmasının sevindirici bulduğunu kaydeden Mardin Un Sanayicileri Derneği Başkanı Veysi Duyan, Sanayicilerin desteklenmesi ve önündeki engellerin kaldırılmasıyla birlikte ihracat rakamların çok daha fazla artabileceğini söyledi.

Mezopotamya'nın bereketli topraklarında özenle yetiştirilen buğday, Mardin OSB'de onlarca fabrikada el değmeden işlenerek un, bulgur ve çeşitli bakliyatlara dönüşüyor. Türkiye'nin un ihracatının en fazla yapıldığı şehir olan Mardin'in de aralarında bulunduğu ihracatın ilk sıradaki adresi yine sınır komşumuz Irak oldu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin tarım ihracatı 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 2,8 artışla 35 milyar 164 milyon 253 bin dolara yükselerek rekor seviyeye ulaştı.
Tarım ihracatı geçen yılki ülke ihracatının yüzde 15,9'unu oluşturdu.
Söz konusu dönemde, hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri 12 milyar 378 milyon 672 bin dolar, yaş meyve ve sebze 3 milyar 492 milyon 314 bin dolar, kuru meyve ve mamulleri 1 milyar 610 milyon 304 bin dolar, zeytin ve zeytin yağı sektörü 871 milyon 666 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ihracatına imza attı.
Geçen yıl hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri yüzde 8, yaş meyve ve sebze yüzde 18,3, kuru meyve ve mamulleri yüzde 2,7, zeytin ve zeytin yağı sektörü yüzde 75,9 ihracat artışı kaydetti.
Geçen yıl en fazla dış satımı hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri Irak'a, yaş meyve ve sebze Rusya Federasyonu'na, kuru meyve ve mamulleri Almanya'ya, zeytin ve zeytinyağı sektörü İspanya'ya yaptı.
Irak'a hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 2 milyar 123 milyon 367 bin dolar, Rusya Federasyonu'na yaş meyve ve sebze sektörü 957 milyon 969 bin dolar, Almanya'ya kuru meyve ve mamulleri 221 milyon 70 bin dolar, İspanya'ya zeytin ve zeytinyağı sektörü 270 milyon 133 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.
İller bazında bakıldığında, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri İstanbul'dan 3 milyar 540 milyon 520 bin dolar, yaş meyve ve sebze sektörü Mersin'den 900 milyon 666 bin dolar tutarında dış satım yaptı.
İzmir'den de 537 milyon 774 bin dolarlık kuru meyve ve mamulleri, 381 milyon 775 bin dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihracatı yapıldı.
Türkiye'de un ihracatının en fazla yapıldığı şehir olma unvanını elinde bulunduran Mardin Un Sanayicileri Derneği Başkanı Veysi Duyan, İhracat rakamlarının artışındaki istikrarın sürmesi için gayretlerini sürdüreceklerini ancak bu alanda devletin de özellikle son dönemlerde artan yüksek girdi maliyetlerine karşı bölge sanayicilerini destekleyerek pozitif ayrımcılık yapması gerektiğini savundu.
"BÖLGEDEKİ SANAYİCİLERE POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALIDIR"
Küresel kuraklığın ve özellikle girdi maliyetlerinin yükselişe geçtiği bir dönemle hububat ve bakliyatta sınır komşumuz Irak'a yapılan rekor ihracatın Mardin'in ve bölge sanayicilerinin gayretinin nişanesi olduğunu kaydeden Marduy ve Hüseyinoğulları Sahibi, Mardin Un Sanayicileri Derneği Başkanı Veysi Duyan, “Un, mısır ve buğday üretiminden kaçış olduğunu görüyoruz. Ülkemizde tahıl ambarı olarak görülen kadim şehrimiz Mardin'in de aralarında bulunduğu bazı illerimizde çiftçiyi yeniden buğdayla barıştırmak ve üretime katkıda bulunmaları sağlanmalıdır. Ülke olarak tükettimden fazla üretime destek olmalıyız. Özellikle tarım üremiminde ve gıda sanayisinde dışarıya bağımlı olmak yerine kendine yetebilen bir ülke olmak için üreticilerimizi desteklemeliyiz. Dış ülkelere ihracatını büyüten ve her geçen gün üzerine katan bir ülke olma haline gelmeliyiz. Bölge sanayicileri olarak; devletimiz büyüklerimizde pozitif ayrımcılık ve ilgili desteklerin arttırılmasını bekliyoruz. Girdi maliyetklerinin oldukça arttığı bir dönemde sanayicilerin özellikle de istihdam ve farklı başlıklar altında desteklenmesi kaçılmaz bir hal almıştır. Bunlar gerçekleştiği taktirde komşu ülke olan Irak başta olmak üzere daha birçok ülkeye ihracat kapıları artar ve elde edilen başarılı verilerin de üzerine çıkarak daha büyük başarılar elde edilebilir dedi."
Editör: Kadir Üründü