Kredi kartı kullanımında şok karar! Kullanan herkesi ilgilendiriyor!
Ekonomi için 3 yıllık yol haritasının detaylarında enflasyonla mücadele, sıkı para politikası ve dalgalı döviz kuru uygulamasının sürdürüleceği hedefleri yer alıyor. Ayrıca bu yol haritasında önümüzdeki dönemde hayatımızı değiştirecek birçok karar da var.

Enflasyonla mücadele, sıkı para politikası ve mali disiplin programın ana hedefleri arasında yer alıyor. Ayrıca programda hayatımızı etkileyecek birçok yeni düzenleme de var. Bunlardan biri kredi kartı kullanımının uluslararası standartlara uygun olarak yeniden düzenlenmesi. Bu sayede kredi kartı kullanımının parasal istikrara ve tüketim talebine olumsuz etkisi azaltılacak. Geçmişte kredi kartı kullanımını kısıtlamak için asgari ödeme ve kullanım limitleri yükseltilmiş, taksit sayısı düşürülmüştü.
Kredi kartı tüketicilerin acil olan nakit gereksinimlerini karşılayan, alışverişlerde taksit olanağı sağlayan, kullandıkça para puan kazandırma durumu söz konusu olan, mal ve hizmet alımlarında kullanılan ve bunlardan yararlanılırken bankaya borçlanmalarının gerçekleşmesini sağlayan bir finansal araçı olmaktan çıkarılacak.
Kredi kartı kullanımı kişilere kredi kartı ile yapılan alışverişlerde taksit imkanı düşürelecek.
Kredi kartları verildikleri bankalara ve niteliklere göre farklı özelliklere sahiptirler.
İŞTE OVB'YE GÖRE KISITLAMA GETİRİLMESİ DÜŞÜNÜLEN KONULAR
- Kredi kartının verilmiş olduğu banka ile anlaşmalı üye işyeri ağında puan ve taksit olanakları,
Kredi kartı kullanıcısına sağlanan özel kampanyalar
Kazanılan puanlardan istenildiği şekilde alışveriş yapma,
- Taksitli nakit avans kullanımı,
ÜRE TESİSİ KURULUYOR
Programdaki önemli detaylardan bir tanesi de cari açığı düşürmek için Sakarya’da bulunan doğalgazın gübre üretiminde kullanılacak olması. Sakarya’da bir üre tesisinin kurulmasıyla yerli doğalgazın katma değeri artırılacak. Programın başka bir bölümünde Türkiye Varlık Fonu ve özel sektörün gübre ve petrokimya alanlarında yeni yatırımlar yapacağı belirtiliyor. Bu üre tesisinin Varlık Fonu tarafından kurulması da ihtimal dahilinde.
ÜLKE İÇİNDEKİ ULUSLARARASI YAPIMLAR DESTEKLENECEK
Programda döviz kazandıracak projelerden bahsederken Türkiye’nin bir film yapım merkezi olması için uluslararası yapımların destekleneceği de ifade ediliyor.
OKS’YE TES’E DÖNÜŞECEK
OVP’de tasarruf sistemi olan Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) fonların katılımcıların birikimleri için daha fazla değer yaratması için yeniden tasarlanacağı, devlet katkısının artırılacağı, kesintilerin sadeleştirileceği ifade ediliyor. Böylece BES’in daha cazip hale gelerek fon tutarı ve katılımcı sayısının artması sağlanacak. Ayrıca Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işveren katkısı da eklenerek tamamlayıcı emeklilik sistemine çevrileceği de programda yer alıyor. OKS şu anda sadece çalışanların ücretlerinden kesilen paralarla devam eden bir sisteme sahip.
SİGORTA SEKTÖRÜNE İLİŞKİN KARAR
Programda sigorta sektörüyle ilgili bina tamamlama sigortasının yaygınlaştırılacağı da dile getiriliyor. Bu sayede tamamlanma riski taşıyan bazı projelerde hem inşaatçılar hem de vatandaşlar için önemli bir güvence sağlanacak. Ayrıca sigortanın oto denetim rolünün devreye sokularak inşaat kalitesinin artırılması için yapı denetim sürecinde yer alan kişi ve kuruluşların mesleki sorumluluk sigortası ve yapı müteahhitlerinin yapı sorumluluk sigortası da genişletilecek. Bu da daha sağlam ve depreme dayanıklı konutların yapılmasına katkı sağlayacak.
HALKA ARZLAR İÇİN ADIM ATILIYOR
Programın ilginç maddelerinden biri de sermaye piyasalarının sunduğu fırsatlardan şirketlerin her aşamada daha çok faydalanmasının sağlanacağı ve halka arzların artırılması için gerekli adımların atılacağı şeklinde. Bu da ekonomi yönetiminin halka arzları desteklemeye devam edeceği, sermaye piyasalarının gelişmesi için çalışacağı anlamına geliyor.
Editör: Mehmet Nezir Güneş