diorex
Dedas

Kurban pazarlarında fiyatlar düşük olmasına rağmen talep azaldı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban fiyatlarının geçen yıla göre düştüğünü belirten Mardinli besiciler, vatandaşların alım gücünün zayıfladığını aktardı.

  • 22.05.2025 12:24
Kurban pazarlarında fiyatlar düşük olmasına rağmen talep azaldı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hayvan pazarlarında istenilen yoğunluk yaşanmıyor. Fiyatlar geçen yıla göre düşmesine rağmen alım gücünün azaldığını belirten Mardinli hayvan satıcıları, yurtdışına bağışların artmasıyla birlikte yerli pazarda satışların düştüğünü kaydetti.

Hayvan satıcıları, her şeye rağmen kurban ibadetinin yerine getirilmesi için olabildiğince tüketicilere makul fiyattan kurbanlık verdiklerini ifade etti.

Kurbanlık satıcısı Bilal Gür, fiyatlardaki düşüşe rağmen halkın alım gücünün zayıflaması nedeniyle satışların ciddi oranda azaldığını belirtti.

Gür, “Bu yıl kurban fiyatları geçen seneye göre düştü. Şu an kurban fiyatları makul derecede. Ancak Kurban Bayramı’na iki haftadan az bir süre kalmasına rağmen satışlar zayıf. Geçen sene bu dönemlerde 60-70 küçükbaş kurban satarken, bu yıl şu ana kadar 17 tane sattık. Filistin, Gazze, Afrika gibi ülkelere Diyanet aracılığıyla 5.500 liraya kurban kestirilebiliyor. Memur ve yerli halkın çoğu kurbanlıklarını bu bölgelere gönderdikleri için burada kurban kesimi de haliyle azalmış durumda. Bu durum Türkiye genelinde de benzer şekilde yaşanıyor.” diye konuştu.

“Fiyatlar düştü ama alım da azaldı”

Küçükbaş hayvan fiyatlarında geçen yıla oranla düşüş olduğunu belirten Gür, “Geçen yıl 80 kilo canlı ağırlıktaki bir koç 20 bin liraydı. Bu yıl ise 16-17 bin liraya satıyoruz. Hem kurban ibadetinin yerine getirilmesi hem de vatandaşların et ihtiyacını karşılaması için elimizden geldiğince uygun fiyata satış yapıyoruz. Ama girdi maliyetleri çok yüksek. Yem, arpa ve saman fiyatları uçmuş durumda. Bu yıl yağış azlığı da hayvan besiciliğini olumsuz etkiledi.” ifadelerini kullandı.

İstanbul’dan Mardin’e kurbanlık almak için gelen Ertan Özkurşun, bölgede fiyatların daha uygun olması nedeniyle her yıl kurbanlık aldıklarını belirtti.

İstanbul ile bölge arasında ciddi fiyat farkı olduğunu vurgulayan Özkurşun, “İstanbul’dan Mardin’e kurban almak için geldik. Uzun bir pazarlık sonrası 15 bin liraya kurbanımızı aldık. Toplamda beş koyun satın aldık. Her sene buraya geliyoruz. Allah nasip ederse seneye de gelmeyi planlıyoruz. Elimizden geldiğince kurban ibadetimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Buradan aldığım 15 bin liralık koyunu İstanbul’da 17 bin liraya zor alırdım. Geçen seneye göre fiyatlar çok fazla değişmedi. Ancak  şehirler arasında fiyat farkı ciddi.” dedi.

“Her şeye rağmen kurban ibadet yerine getirilmelidir”

Kurban ibadeti hakkında değerlendirmelerde bulunan Kahraman Gür, ekonomik şartların etkisine rağmen kurbanın önemine dikkat çekerek, “Bu yıl kurban alım satımı genel anlamda biraz durgun. Bu da büyük ihtimalle ekonomik nedenlerden kaynaklanıyor. Bulunduğumuz bölgelerde fiyatlar ucuz olsa da alım gücü az. Yine de ibadet yerine getiriliyor. Kurban ibadeti, Hazret-i İbrahim’in Hazret-i İsmail’i kurban etmek istemesiyle başlamıştır. Allah, Cebrail aracılığıyla bir koç göndererek bu ibadeti başlatmıştır. Bu olaydan sonra İslam’da kurban ibadeti yer almıştır. Her mezhebin görüşü farklı olsa da, imkânı olan her Müslüman’ın kurban kesmesi gerekir.” diye konuştu.

Gür, Gazze’deki soykırıma da değinerek, “Maalesef Gazze’deki zulüm sürüyor. Elimizden bir şey gelmiyor ama dualarımız onlarla. Birçok Müslüman ülke sessiz kalıyor. Yine de buradan Gazze’ye kurban bağışlayanlar var. Genellikle birileri aracılığıyla para gönderiliyor.” dedi.

İLKHA

Yorum Yaz