matesis
dedas

Mardin Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı 9. kez kapılarını açtı

Mardin Valisi/Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuncay Akkoyun, bu yıl 9’uncusu düzenlenen “Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı” açılış törenine katıldı.
  • 25.10.2023 16:42
Mardin Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı 9. kez kapılarını açtı

25-29 Ekim tarihleri arasında ziyaretçileri ağırlayacak tarım ve hayvancılık sektörü temsilcilerinin bir araya geldiği 9. MAGROTEX’22 Tarım Hayvancılık Fuarı açılış törenine ilgi yoğun oldu. 

MAGROTEX’22 Fuarında, yurtiçi ve yurtdışından 110 firmanın doğrudan ve temsilcileri kanalıyla 25 yabancı firma olmak üzere yaklaşık 250 firma ürünlerini sergiledidiği Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı, Zümrüt Fuarcılık'ın organizasyonuyla 9. kez kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Mardin Life Yayın Gurubu, OLİ Makarna, MOVA Park Anasponsorluğu'nda açılan Fuarda Mardin Valisi/Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuncay Akkoyun, bu yıl 9’uncusu düzenlenen “Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı” açılış törenine katıldı.

Mardin Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve çeşitli kurumların desteğiyle tarım sektörünün ve Ortadoğu’nun önemli buluşma noktalarından biri olan Mardin’de Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı.

Kızıltepe MOVA Fuar Alanında düzenlenen program, Zümrüt Fuarcılığın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ünal, açılış konuşmasıyla start aldı. Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin ile Mardin Sanayi Ticaret Odası Başkanı Hatip Çelik birer konuşma yaptı.

"MARDİN GIDADA CAN SİMİDİDİR"

Coğrafi özellikleri ile dünyanın en önemli tarım şehirlerinin birinin Mardin olduğunu işaret eden Mardin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hatip Çelik, "Mardin 3.1 Milyon dekar Tarım alanı ile buğday, mısır, kırmızı mercimek ve üzüm üretiminde ülkemizin lider illerinden biridir. Mardin geçmişten gelen üretim mirası ile tarımsal ürünlerini işleyebilen ve pazar yaratabilen bir ildir. Mevcut durumda un, bulgur ve makarna üretiminde en önde gelen il konumunda olup, ürettiği gıda ürünleri ile hem pandemi, deprem gibi afetlerde ülkemizin can simidi, hem de cari açığını kapatma konusunda net katma değer yaratan önemli bir rol oynamaktadır.
Mardin Ticaret ve Sanayi Odası olarak; 1936 yılından beri fuarlara katılım göstermekteyiz. Stratejik Planımızı hazırlarken Odamız ile geçmiş dönemde çıkan haberlerde Mardin tarımsal ürünleri ile ‘İzmir Enternasyonel Fuarı’ gibi önemli fuarlarda güzel başarılar elde etmiştir. Günümüzde ise Tarım ve Gıda üretim üssü olan tarım fuarının ilimizde gerçekleştirilmesi hem ilimize katma değer yaratmakta hem de bizleri ziyadesiyle mutlu etmektedir. Ayrıca Fuarın ilimizde gerçekleştirilmesi firmalarımızın ve üreticilerimizin önünü açmakta, yeni pazarlar ve satış kanalları yaratmalarına olanak sağlamaktadır. 9.Uluslararası Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı’nın şehrimize, işletmelerimize hayırlı olmasını diler, Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim.’’ dedi.

Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, Dünya nüfusunun hızla arttığı günümüzde, beslenmenin öneminin daha da artığına işaret etti. 


Tarım, hayvancılık ve gıda, insanlık tarihi boyunca olduğu gibi günümüzde de su, enerji ve teknolojiyle beraber stratejik ehemmiyetini devam ettiğini kaydeden Vali Akkoyun, "Gıda tedariğinde ülkemiz ve bölgemiz için ürün kalitesi, yüksek verim ve satış istikrarı sağlanmasında önemli rol oynamaktadır. Mardin’imiz, ilk çağlardan beri bereketli hilal olarak adlandırılan Mezopotamya Ovasına sahiptir. Bu verimli topraklarda devletimiz birçok yatırımı, projeyi hayata geçirmiş ve Mardinli hemşerilerimizin hizmetine sunmuştur. Mardin’imizin yüz ölçümünün %36,7’si olan 326 Bin hektarlık alanda tarımsal faaliyet sürdürülmektedir.

"TARIM VE HAYVANCILIĞIN GELECEĞİ ŞEKİLLENİYOR"
Tarım il müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde, Buğday, Üzüm, İncir, Halhali zeytini gibi tarım ürünlerinin markalaşma projelerinin yanı sıra tarımda modern sistemlerin kurulması, vatandaşlarımızın istihdamı için de önemli imkan sağlanmıştır.
Mardin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı tarafından son yıllarda 24 Tarım ve Hayvancılık projesi tamamlanmış olup, 8 proje devam etmektedir. Tüm bu projelerde Mardin Büyükşehir Belediyesi olarak ₺131.514.608,28 TL katkı sağlanmıştır. Ürünlerimizin ekiminden hasadına ve depolanmasından satışına kadar yenilikçi ve modern bir anlayış oluşturduğumuz takdirde; il olarak, bölge olarak ve ülke olarak kalıcı başarılar yakalar ve tarımda dünyanın önde gelen yerlerinden biri olabiliriz. Tarım fuarları, tarım alanında faaliyet gösteren firmaların yeni ürün ve teknolojilerini çiftçilere tanıtmak, yeni pazarlama ve satış kanalları bulmak için önemli organizasyonlardır. Sektör paydaşlarını buluşturan bu fuarda bir araya gelmemizin temel nedeni, tarım ve hayvancılık sektörünün geleceğini şekillendirmek ve bu alandaki potansiyeli maksimum düzeyde değerlendirmektir.

"BU FUARLARI DEĞERLENDİRELİM"

Yeni iş birlikleri ile sektördeki en son gelişmeleri yakından takip edilmesi gerektiğine işaret eden Vali Akkoyun, Bu gibi sektör bileşenleri ile üreticileri bir araya getiren organizasyonları birer fırsat olarak nitelendirerek, "Bu fuardan ülkemizin çeşitli şehirlerinden ya da yurtdışından gelen misafirlerimizle birlikte Mardinli çiftçilerimiz de yararlanmaktadır. Bu fuarlarla çiftçilerimiz son teknolojiyi verimli Mezopotamya topraklarında kullanmakta, üretimde verim sağlanmakta ve aynı şekilde yetiştiricilerimiz son teknolojik gelişmeler ile ürün kaybının önüne geçmektedir. Güçlü bir ülke olmanın şartlarından biri; tarım, hayvancılık ve gıda gibi alanlarda kendi kendine yeterek bu ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilmektir. Bunun sağlanması için tüm imkanlarımızla çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Hepinize başarılı ve verimli bir fuar dönemi geçirmenizi temenni eder, fuara katılım sağlayan üreticilere, firmalara ve Mardinli hemşehrilerime hayırlı olmasını dilerim."diye konuştu.


Açılış konuşmaları sonrasında Mardin Valisi/Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuncay Akkoyun ile protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek fuarın açılışı gerçekleştirildi.
Vali Akkoyun, beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte fuar alanı ve stantları gezerek firma yetkililerinden ürünleri hakkında bilgiler aldı.
29 Ekim'e kadar ziyaretçileri ağırlayacak olan fuarda firmaların tarım, hayvancılık ve gıda sektörlerindeki son teknolojiler ile ekipmanları tanıtılacak.
Açılış törenine Mardin Valisi/Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuncay Akkoyun, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İdris Tataroğlu, İl Emniyet Müdürü Cebrail Buğday, Vali Yardımcısı Osman Çelikkol, Kızıltepe Kaymakamı Abdullah Şahin, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fatih Eroğlu, STK ve destek veren kurumların temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

Editör: Kadir Üründü

Yorumlar

Image
Ziyaretçi
26.10.2023 / 12:26

Emeği geçen herkese teşekkürler. Daha çok ses getirmesi ve ilgi çekmesi açısından da bir şeyler yapılmalı. Belki sosyal medyada hesap açılabilir, açılış yaklaşınca ses getirecek reklamlar yapılabilir.

Image
Çifçi
25.10.2023 / 19:37

fuar var dediler. gittik. tebrik ederiz

Yorum Yaz