matesis
dedas

Mardinli İşadamı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak Gezisini Değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak ziyaretine eşlik ederek ikili görüşmelerde yer alan Mardinli işadamı Mehmet Samsa, bu ziyaretin her iki ülke için çok önemli olduğuna dikkat çekerek iki ülke ilişkilerinde bir sıçrama yaşanacağını söyledi.
  • 25.04.2024 02:26
Mardinli İşadamı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak Gezisini Değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gün Bağdat ve Erbil’e yaptığı ziyareti gerek Türkiye gerekse de Irak'taki gazetecilere değerlendiren Mardinli hemşerimiz Mehmet Samsa, ziyaretin 13 yıl sonra gerçekleşmiş olmasının değil, ziyaret sırasında yapılan anlaşmaların niteliğinin bu ziyareti çok anlamlı kıldığını söyledi.

20 yıldır bölgede hizmet veriyor

20 yıla yakın Irak ve Kürt Bölgesinde farklı sektör ve alanlarda yatırım ve hizmetleri olan Samsa, Kalkınma Yolu Projesi’ne vurgu yaparak bu projenin Irak ve Türkiye başta olmak üzere bütün Ortadoğu ülkelerinin geleceği için sağlayacağı imkan ve zenginlikleri anlattı.

Irak ile Türkiye arasındaki ortak ticaret hacmi şuan yaklaşık 20 milyar dolar olduğunu anımsatan Samsa, bu rakamın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti sonrası oluşacak pazara göre iki katına kadar bile artabileceğini işaret etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a yaptığı ziyaretin, dünyaya alternatif, güvenli ve hızlı transit koridorunun açılması ve duyurulmasında önemli bir fırsat niteliği taşıdığını belirten Samsa, Türkiye'nin gerek Irak gerekse bu ülke üzerinden Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt ve Umman gibi Körfez ülkeleriyle yaptığı ticaretin gelişimi açısından bu hattın kritik önem taşıdığına ifade etti.

26 antlaşma imzalanadı

Her gün Kalkınma Yolu Projesinin öneminin daha da arttığını anlatan Samsa, "Bu şekilde giderse bu proje etkin bir alternatif koridora dönüşebilecek. Habur Sınır Kapısı'ndan geçişlerde sorunların çözümüne yönelik Irak tarafının Türk tarafına sağladığı destek, özellikle salgın sürecinde geçişlerin durmaması için Türk ve Irak makamlarının etkin işbirliği yürütmesi söktördeki iş insanları için çok önemliydi. Türkiye ile Irak arasında pozitif seyreden siyasi ilişkiler, bu açıdan olumlu. Bu ziyaret, dünyaya alternatif, güvenli ve hızlı transit koridorunun açılması ve duyurulması için önemli bir fırsat oldu. En önemlisi de Kalkınma Yolu Projesi ile birlikte imzalanan 26 antlaşmanın hayata geçirilecek olması oldu. "dedi.

MARDİN DE NASİBİNİ ALACAK

Kalkınma Yolu Projesinin Irak’ın geliştirmek istediği Kalkınma Yolu Projesi, Körfez üzerinden denizden Basra’ya, Basra’dan da karayolu veya demiryollarıyla Türkiye’ye ve Avrupa’ya uzanan bir ticari koridor olduğunu ifade eden Samsa, ekonomi ve ticaretle birlikte enerji alanında da önemli açılımlara imza atılacağını ve bu projelerin Mardin gibi İpekyolu üzerinde olan illerde de olumlu yönde etkileceğini kaydetti. Mardin'in de bu kalkınma hamlesinden en iyi şekilde nasibini alacağını işaret eden Samsa, Mardin'den geçerek Habur'a kadar devam edecek olan ve ihale süreci başlatılan Otobanın da bu kalkınma yolunun bunun bir meyvesi olduğunu sözlerine ekledi.

Samsa, Tarihsel olarak çok sıkı sosyal, kültürel ve ekonomik bağların bulunduğu Irak ile ilişkileri somutlaştırarak güçlendirecek bu önemli ziyaretin yeni imkanlar ve fırsatları beraberinde getirdiğini hatırlattı. 

Mevcut ticaret hacminin her ne kadar 20 milyar dolar civarında olsa da petrol ekonomisine dayalı 42 milyon nüfusu barındıran Irak pazarının çok daha yüksek ticari ve ekonomik potansiyel arz ettiği gündeme gelen yeni projelerden de anlaşıldığını belirten Samsa, şunları kaydetti:

"Irak pazarına girdigimiz gunden beei bugün Kalkınma Yolu olarak isimlendirilen proje güzergahının önemini her platformda gündemde tutarak bunun sundugu lojistik ve ticari potansiyeline vurgu yaptık. 2018-2019 yıllarında yaptığımız bir çalışmada ve dönemin ticaret Bakanına sunduğumuz bir notta bugün gündeme gelen bu rotanin aktiflestirilmesi özellikle lojistik alanında hem Turkiye ve İrak in hem de diğer bölge ülkelerinin Büyük bir firsat ve avantaj elde edileceğini, zira bugün körfezden Mersin limanına veya Akdenize kıyısı bulunan herhangi bir Avrupa limanina Süveyş kanalı üzerinden erişimin en iyi ihtimalle 34-35 günü bulurken, Basra limanindan Kalkınma Yolu güzergahından karayolu veya demiryolu ile Irak ve Türkiye üzerinden rahatlıkla 5-6 günde herhangi bir Avrupa ulkesine taşıma yapmanın mümkün olduğunu ifade ettik. Bu avantaj ve imkan elbette tarihi bir fırsat penceresi sunmaktadır. Donemin gümrük ve ticaret müşavirleriyle yaptığımız istişarelerde de bu durumu somut olarak gündemde tuttuk."

 

Editör: Erkan Akın

Yorum Yaz