Milyonları etkileyecek adım: Staj ve Çıraklık süreleri emekliliğe dahil ediliyor
Milyonlarca vatandaşın uzun süredir beklediği staj ve çıraklık mağduriyetiyle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Lise yıllarında staj yapan veya çırak olarak çalışan kişilerin emeklilik hesaplamasında dikkate alınmayan sürelerinin sigortalılık başlangıcı olarak sayılması için Meclis’e yeni bir kanun teklifi sunuldu. Peki staj ve çıraklık emeklilikten sayılacak mı?

Türkiye’de milyonlarca kişinin emeklilik hayalini etkileyen bir sorun için önemli bir adım atıldı. Staj ve çıraklık dönemlerinin emeklilik başlangıç tarihine dahil edilmesine yönelik kanun teklifi Meclis’e sunuldu.
Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara’nın hazırladığı teklif, sosyal güvenlik sisteminde uzun zamandır tartışılan bu konuyu çözmeyi hedefliyor.
STAJ BAŞLANGIÇ TARİHİ SAYILMIYOR
Bugüne kadar lise döneminde staj yapan kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yalnızca kısa vadeli sigorta primleri ödeniyor, bu da emeklilik için başlangıç tarihi olarak kabul edilmiyor. Bu durum, staj yapan milyonlarca kişinin emeklilik hesaplamasında mağduriyet yaşamasına neden oluyor.
KANUN TEKLİFİNİN DETAYLARI
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören teklif, staj ve çıraklık sürelerinin emeklilikte belirleyici olması gerektiğini vurguluyor.
Teklifte yer alan düzenlemeye göre, mesleki eğitim gören öğrenciler, çıraklar ve stajyerlerin bu süreleri, borçlanma yoluyla emeklilik başlangıç tarihine dahil edilebilecek.
Ayrıca, teklifin yasalaşması durumunda geçmişte staj yapanlar da geriye dönük borçlanma yaparak bu haklardan yararlanabilecek.
Kanun teklifinde, “Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki çıraklık ve staj süreleri, sigortalının başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlanma hakkı tanınması halinde, sigortalılık başlangıç tarihi geriye çekilir” ifadelerine yer verildi.
Editör: Neslihan Özkan