TÜVTÜRK

Ticaret Bakanlığı güvensiz ürünlere 8,6 milyon lira ceza kesti

Ticaret Bakanlığı, 2026 yılının ilk altı ayında tüketici ürünlerine yönelik piyasa gözetimi ve denetimleri kapsamında 4 bin 704 firmayı denetledi. Mevzuata aykırı ürünler hakkında piyasaya arz yasağı, toplatma ve risk duyurusu tedbirleri uygulanırken, sorumlulara toplam 8,6 milyon lira idari para cezası kesildi.

  • 21.07.2026 09:42
Ticaret Bakanlığı güvensiz ürünlere 8,6 milyon lira ceza kesti

Bakanlıktan yapılan açıklamada, tüketicilerin sağlık ve güvenliğinin korunması amacıyla piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinin yılın ilk yarısında da etkin ve kararlı şekilde sürdürüldüğü belirtildi.

Bebek ve çocuk ürünlerine öncelik verildi

Denetimlerde tekstil, ayakkabı, mobilya, kırtasiye, çocuk bakım ürünleri, oyuncak ve deterjan gibi tüketici ürünleri incelendi.

Özellikle hassas tüketici grubu olarak değerlendirilen bebek ve çocuklara yönelik ürünlere öncelik verildiği belirtilen açıklamada, çocuk mobilyaları, çocuk giysileri, çocuk ayakkabıları ve oyuncakların risk analizleri doğrultusunda denetlendiği ifade edildi.

Ürünlerin kimyasal, fiziksel ve mekanik risklerinin yanı sıra etiketlerde yer alması zorunlu bilgilerin mevzuata uygunluğu da kontrol edildi.

Yaz sezonuna yönelik denetimler artırıldı

Bakanlık, dönemsel tüketim alışkanlıklarını dikkate alarak haziran ayında yazlık giysiler, terlik ve sandaletler, plaj havluları, su ve kum oyuncakları ile yüzme yardımcılarına yönelik denetimleri yoğunlaştırdı.

Mevzuata aykırı ürünlere yaptırım uygulandı

2026'nın ilk altı ayında ülke genelinde 4 bin 704 firmada denetim ve bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirildi.

Mevzuata aykırı olduğu belirlenen ürünler hakkında piyasaya arz yasağı, piyasadan toplatma ve risk duyurusu tedbirleri uygulanırken, söz konusu ürünleri piyasaya sunan sorumlular hakkında toplam 8,6 milyon lira idari para cezası verildi.

Açıklamada, Ticaret Bakanlığının güvensiz ürünlerin piyasaya arzını önlemek amacıyla denetimlerini "Güvensiz Ürüne Karşı Sıfır Tolerans" ilkesi doğrultusunda sürdüreceği vurgulandı.

Vatandaşlara da alışveriş yaparken ürün etiketlerindeki bilgileri dikkatle incelemeleri ve güvensiz ürünlere ilişkin duyuruları ilgili resmi platformlardan takip etmeleri tavsiye edildi.

İLKHA

Yorum Yaz