Veysi Duyan: Sektördeki daralma sanayiciye zarar yazıyor!
Dicle Un Sanayicileri Derneği Başkanı Veysi Duyan, Un Sanayicileri mevcut pazarlarını kaybetmemek için son 4 ayda bilançolarını zararla kapattıklarını kaydetti.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından 18-20 Ekim tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilen "Genişletilmiş Sektör Toplantısında konuşan Dicle Un Sanayicileri Derneği Başkanı Veysi Duyan, sektörün içinde bulunduğu sıkıntılara dikkat çekti, son 10 yılda dünya ihracat şampiyonu olan sektörün yaşanan yeni gelişmelerle dış pazarı kaybetmekle karşı karşıya kaldığını söyledi.
Dicle un sanayicilerinin 40’dan fazla un sanayisin iç piyasadaki faaliyetleriyle birlikte güneydoğu anadolu bölgesiyle her yıl 1.5 milyon tona yakın ihracat gerçekleştirdiğini kaydeden Başkan Duyan, Dicle Un Sanayicilerinin sadece bölge için değil, ülke ekonosi ve istihdamı açısından oldukça önemli bir bir rol üstlendiğini söyledi.
BUĞDAY İTHALATININ DURMASI SEKTÖRÜ ZORA SOKTUK
Dicle Un Sanayicilerini yıllık 1.5 milyon tonu aşan ihracatından ve ülke ekonomisine yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür eden Başkan Veysi Duyan, "2024 hasat sezonuna baktığımızda; son 3 yılda buğday üretiminde yaşanan artış bizi oldukça memnun etse de, özellikle bu yıl geçen yıla nazaran verim kayıpları ve kalite problemleriyle karşılaştığımızı söylemek mümkün. Bu olumsuz şartların oluştuğu dönemde, sadece bölgemiz değil aynı zamanda federasyon çatısı altındaki tüm sanayicilerimiz ile TMO’nun ve bakanlıklarımızın üzerindeki yükü hafifletmek ve çiftçimizin ürününü yerde bırakmamak adına finansmana ulaşımın zor olduğu bu günlerde canla başla çalışarak, yeri geldiğinde tüm sermayemizi ortaya koyarak yoğun alımlar gerçekleştirdik. Değerli Başkanım Bekir Bey’inde bahsettiği gibi 2024 yılının özellikle ikinci yarısı başta sanayicilerimiz ve sektörümüz olmak üzere oldukça zorlu geçti. Haziran ayında dış ticaret tedbirleri kapsamında buğday ithalatının durdurulması 4 ay gibi kısa bir sürede sektörümüzü derinden etkiledi." diye konuştu.
Başkan Duyan Ekim ayı itibariyle bu kısıtlamaya %15 oranında bir esneme verilmiş olsa da, maalesef ki 2024 yılında 4 milyon tonun üzerinde bir ihracat hedefledikleri halde sektörün sadece 4 ayda geçen yılın aynı dönemine göre un ihracatında %50’ye yakın bir azalmanın önüne geçilemediğinin altını çizdi.
Duyan, Sektördeki daralan rakamlarla birlikte; yetersiz oran ile dünya fiyatlarının üzerinde olan yurtiçi satış fiyatları ve kalite problemleri göz önünde bulundurulduğunda, sektörün içinden çıkılmaz bir süreçle karşı karşıya olduğuna işaret etti.
SEKTÖR BİLEŞENLERİYLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ
Hali hazırda ihracat yapan sanayicilerin mevcut pazarlarını kaybetmemek için 4 aydır bilançolarına zarar yazdıklarını kaydeden Başkan Duyan, "10 yılda zorlu mücadelelerle kazanılmış pazarlarını kaybetmemek adına iç piyasadan dünya fiyatlarına göre yaklaşık 70 dolar pahalı ürün alarak devam etmeye çalışmaktadır. Bu noktada Değerli kamu kurumlarımız ve başta Toprak Mahsulleri Ofisimiz ve Ticaret Bakanlığımız ile birlikte sektörümüzün uluslararası arenada rekabet gücünün arttırılması ve yoğun çalışmalar ile kazanılmış pazarlarımızın devamlılığı için ortak bir paydada buluşup devletimiz ve sektörümüz için gerekli düzenlemelerin yapılacağına inancımız tamdır. Burada bizlerden desteklerini esirgemeyen TMO Genel Müdürümüz sayın Ahmet Güldal ve değerli ekibine, Tarım ve Ticaret Bakanlığının değerli yetkililerine, İhracat genel müdürlüğüne ve tarım dairesine teşekkürlerimi sunuyorum. Biz sanayiciler olarak da sektörümüzün ve beslenmemizin temeli olan buğdayımızın geliştirilmesi, yaşanan kalite problemlerinin ortadan kaldırılması adına elimizi taşın altına koyarak Tarım ve Orman Bakanlığımız, Toprak Mahsulleri Ofisimiz, ilgili kamu kurumları veSTK’lar ile işbirliği halinde çalışmalar yürütmeye hazırız. İnanıyorum ki özel sektör ve kamu işbirliklerinin arttırılması 10 yıldır dünya ihracat şampiyonu olan sektörümüzün rekabet gücünü arttırarak uluslararası arenada bizleri taçlandıracaktır." diye konuştu
Editör: Furkan Üründü