tatlidede
tatlidede

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Elma Sirkesi Faydaları, Elma Sirkesi Nasıl İçilir?

Günümüzde bir çok çeşidi bulunan sirkenin kullanım alanı en geniş olan ve en çok tercih edileni elma sirkesidir. Sadece yemeklerde kullanmaya alışık olduğumuz elma sirkesinin aslında kullanım alanı o kadar geniş ki; zayıflamaktan tutunda cilt bakımına kadar bir çok alanda karşımıza çıkmaktadır. Elma sirkesinin en etkili ve sağlıklı olanı tabi ki kendi kurduğumuz elma sirkesi. Peki elma sirkesi nasıl kurulur? Nelere iyi gelir? Kullanım alanları nelerdir? hepsi sizin için yazımızda.
  • 05.05.2021 23:45
Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? Elma Sirkesi Faydaları, Elma Sirkesi Nasıl İçilir?

Elma sirkesi kurabilmeniz için öncelikle bir kaç önemli püf noktadan bahsetmek istiyoruz.

-Elmalarınızın organik olması sirke kaliteniz açısından önemli, organik elmaları bahçeniz varsa bahçeden yoksa organik pazarlardan temin edebilirsiniz. Organik elmanız yoksa manavdan ya da pazardan aldığınız elmalarıda kullanabilirsiniz.

-Sirke kurmak için kullanacağınız kavanozun cam olmalı. plastik kaptan beklediğiniz verimi alamazsınız.Sirkenin uzun süre bu kabın içerisinde bekleyeceğini düşündüğünüzde plastiğin içerisindeki zararlı maddelerin sirkeye karışması riskini göz önünde bulundurmalısınız.

Şimdi Gelelim Sirke Yapımına;

Malzemeler:

  • 5-6 litrelik bir cam kavanoz, 
  • 2 kilogram elma,
  • Bir çay kaşığı şeker, bir çay kaşığı tuz ve birkaç tane nohut yeterli olur.

-Zirai ilaçlar kullanıldığı için öncelikle elmalarınızı güzelce yıkayın. Elmalarının nereden geldiğini biliyor yada kendi bahçenizden topluyorsanız elma kabuğunun üzerindeki bakteriler mayalanmanın başlamasını sağladığı için elmaları yıkamadan kullanmak da iyi sonuç verir.

-Çürük, kararmış,bozuk yerlerini atın. 

-Cam kabınızın içine elmaları istediğiniz gibi doğrayın. Bu aşamada çekirdeklerini çıkarmayabilirsiniz tercih sizin.Çekirdeklerini saplarını katmanızda bir sakınca yok.

-Elmaların kullandığınız kabın yarısını geçmemesine özen göstermelisiniz.

-Elmaların üzerini su ile doldurun çıkacak gaz ve sirkeyi rahat karıştırabilmek için bir parça boşluk bırakmak gerekir.

-Elinizde sirke mayası ya da sirke anası varsa bunları kullanabilirsiniz,yoksa onun yerine nohut eklenir.

-Bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı şeker eklenir.

-Kabın ağzı temiz bir tülbentle kapatılıp sabitlenir. Hava alıp mayalanması için bu işlem önemli.

-Sirkemizi ışık görmeyen kuru bir yere kaldırıyoruz.

-Mayalanma için 45 gün beklemeniz gerekir. Bu sürede sirkemizi tahta bir kaşıkla her gün karıştırıyoruz. 

-Elmalar dibe çöktüğü zaman haftada bir karıştırmaya geçiyoruz.

-Bu sürede sirke sinekleri ile karşılaşabiliriz, bu doğru yolda olduğumuzun göstergesi.

-45 gün sonra sirkemizi süzüp 1 çay kaşığı daha tuz ve şeker(dileyen bal ekleyebilir) eklenir. Kavanozun kapağı kapatılıp serin ve ışık almayan bir yerde saklanır. Bir süre sonra sirkenin üzerinde sirke anası denen maya oluşur. Beyaz, şeffaf halka biçimli maya ve keskin koku sirkenin hazır olduğunu bildirir.

-Sirkenizde beyaz, şeffaf, jel gibi bir tabaka oluşmuşsa bu bir sirke anasıdır. Bu ana bir dahaki sefere sirke kurabilmemiz için çok kıymetli. Uygun koşullarda saklandığı sürece pek kıymetli bir hazine.

Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

  1. Bakterileri yok etme özelliğiyle ateş düşürücü olarak kullanılır.
  2. C vitamini içerdiği için vücut direncini arttırır, hastalığa yakalanma riskini azaltır.
  3. Sinir sistemini onarıcı ve yapısını güçlendirici özellikleri bulunur.
  4. Vücuttaki alkalin derecesini arttırarak PH dengesini düzenler, böylece bazı toksinlerin atılmasını kolaylaştırır, cilde parlaklık verir.
  5. Sindirim sistemi üzerinde olumlu etki yapar. Suda çözünebilen elma lifleri içerir, bu lifler bağırsak spazmlarını yatıştırır.
  6. Elma sirkesi cilt bakımı ve vücut temizliğinde kullanılabilir. Teni yakmadan derideki fazla yağı alır ve cildi temizler.
  7. Elma sirkesi sivilce lekeleri üzerinde kısmi iyileşme sağlar.
  8. Bazı bakterileri ortadan kaldırma özelliği sayesinde ishal için faydalı olabilir.
  9. Elma sirkesi suyla karıştırılıp içildiğinde hıçkırığı önler.
  10. Kalsiyum deposu olması sayesinde elma sirkesi diş ve kemik yapısını güçlendirir, fosfor ve magnezyum da içerdiği için eklem sertliklerine ve ağrılarına karşı faydalıdır.
  11. İçerdiği elma asidi ve enzimler sayesinde yorgunluğa, halsizliğe çözüm olur. Vücutta laktik asit birikmesini engeller, özellikle sebze suyuyla karıştırılarak içildiğinde genel hayat kalitesini yükseltir.
  12. B12 vitamininin vücutta emilimini destekler.
  13. Koltuk altı terlemesi ve ayak kokusuna sebep olan bakterileri yok eder.

Sivrisinek ısırıklarında ya da hafif güneş yanığında seyreltilmiş haliyle rahatlama sağlar.

Elma Sirkesi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

    1. Elma sirkesi reflü ve gastrit ağrılarına iyi gelir. Gastrit mideyi kaplayan mukoza tabakasının iltihaplanmasından kaynaklanır ve ülsere dönüşebilir. Reflü probleminde ise mide asidi yemek borusuna geri döner.
    2. Elma sirkesi sulandırılarak tüketildiğinde sinüslerin boşalmasına yardımcı olarak solunum kanallarının temizlenmesini sağlar. Solunum yolları problemlerinde gargara olarak da kullanılabilir.
    3. Ilık suya zencefil, elma sirkesi ve bal eklenerek gargara yapıldığında boğaz ağrıları, öksürük ve göğüs tıkanıklığına iyi gelir.
    4. C vitamini de içermesi nedeniyle soğuk algınlığında faydalı olur.
    5. Elma sirkesi şeker hastalığını ve kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı olur.
    6. Anti-glisemik özelliği olan elma sirkesi bazı nişastaların vücutta emilimini ve sindirimini zorlaştırır. Böylece kan şekeri düzeyini sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olur. Su katılarak günde birkaç kez düzenli tüketilmesi daha etkili sonuç alınmasını sağlar.
    7. Elma sirkesi tansiyon ve kalp rahatsızlıklarında kanı inceltir ve kolesterolü düzenler. Bu özelliği ile kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
    8. Elma sirkesi varis problemlerinde sadece serinlik hissi vererek rahatlama yaratır, tedavi edici bir etkisi bulunmaz.
    9. Bir dilim soyulmuş patates üzerine uygulanan elma sirkesi siğil tedavisinde bir halk ilacı olarak kullanılır. Kullanım konusunda doktora danışılması gerekir.
    10. Kesinlikle önerilmeyen bir başka geleneksel yöntem ise elma sirkesi et beni tedavisidir. Et beni yapısı bilinmeden bu tür uygulamalar yapmak son derece zararlı sonuçlar verebilir.

Elma Sirkesi Zayıflatır Mı?

Elma sirkesinin günlük kullanımı metabolizmayı hızlandırır. Kan şekerini dengelemesi sayesinde açlık hissini azaltır. Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olduğu için böbreklerin düzenli işleyişine de katkısı olur. Ayrıca sindirim sistemini düzenler. Bu özellikleri ile diyetlere açık bir destek sağlar. Ancak elma sirkesi, diyet programını takip etmeden ve egzersiz yapmadan kullanılırsa mucize beklenmesi gerçekçi bir yaklaşım olarak görülmez.

Elma Sirkesi Nasıl Kullanılır?

  • Elma sirkesi gargara olarak kullanınca bakteri kaynaklı ağız kokusu sorunlarını da ortadan kaldırır.
  • Kükürtlü sabunla birlikte kullanıldığında elma sirkesi egzama tedavisinde de etkili olur.
  • Elma sirkesi temizlik için de kullanılır. Kireç izi kalmış cam bardakları sirkeli suda birkaç saat bekletince fark kolayca görülür. Tencerelerdeki kireç tabakaları da aynı yöntemle temizlenebilir. Elma sirkesiyle gümüşler parlatılır, kararmış kaşıklar ışıltıya kavuşur.
  • Leke çıkarıcı özelliğiyle beyazları yıkarken bir çay bardağı elma sirkesi katarak daha etkili sonuçlar elde edilir. Tüller, güneşlikler daha aydınlık, lekesiz olur.
  • El örgüsü halıları temizlemede elma sirkesi ve bebek şampuanı kullanarak pırıltılı temizlik ve hoş bir koku elde edebilirsiniz.

Elma Sirkesi Saça Nasıl Uygulanır?

Elma sirkesi saça faydaları açısından da harikalar yaratır. Saçı yıkamak için kullanıldığında, saça gürlük ve doğal bir parlaklık kazandırır. Zararlı bakterileri ve olası mantarları yok ederek saç köklerini güçlendirir. Kafa derisinin ihtiyaç duyduğu vitaminleri de sağladığı için saç dökülmesine karşı da kısmen faydalı olabilir:

  • Yeterli miktarda suya çok az elma sirkesi ekleyerek saçları yıkayıp, 15 dakika kadar beklemek ve durulamak gerekir. Birkaç gün içinde enfeksiyonlardan kaynaklanan kaşıntı sorunları ortadan kalkar, saçlar sağlığa kavuşur. Şampuana elma sirkesi koymak da pratik bir yaklaşım olarak denemeye değer görülür.
  • Peki, elma sirkesi saç rengini açar mı? Saç açmak için kullanıldığında papatya suyu ile karıştırılarak denenmesi gerekir. Sirke genel olarak renklerin sabitlenmesinde kullanılır. Dolayısıyla açılan renk daha parlak, daha uzun süreli olur.
  • Elma sirkesi biti öldürür mü? diye araştırıldığında sirkenin bit ve pire temizliği için hayvanlarda eskilerden beri kullanıldığı görülür. Sirkenin asidik yapısı düzenli kullanımda bu zararlı canlıları temizler.




 

 

 

 

 

 

Editör: Elif Güneş

Yorum Yaz