tatlidede
tatlidede

Erik H. Erikson kimdir? Erik H. Erikson kitapları ve sözleri

Danimarka ve Alman kökenli Amerikan Psikolog Erik H. Erikson hayatı araştırılıyor. Peki Erik H. Erikson kimdir? Erik H. Erikson aslen nerelidir? Erik H. Erikson ne zaman, nerede doğdu? Erik H. Erikson hayatta mı? İşte Erik H. Erikson hayatı... Erik H. Erikson yaşıyor mu? Erik H. Erikson ne zaman, nerede öldü?
  • 03.10.2022 23:00
Erik H. Erikson kimdir? Erik H. Erikson kitapları ve sözleri
Danimarka ve Alman kökenli Amerikan Psikolog Erik H. Erikson edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Erik H. Erikson hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Erik H. Erikson hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Erik H. Erikson hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 15 Haziran 1902

Doğum Yeri: Frankfurt am Main, Almanya

Ölüm Tarihi: 12 Mayıs 1994

Ölüm Yeri: Harwich, Massachusetts, ABD

Erik H. Erikson kimdir?

Erik Erikson (15 Haziran 1902 - 12 Mayıs 1994), Danimarka ve Alman kökenli Amerikan psikolog.

Gelişim psikolojisi ve psikoanaliz alanlarında çalışmaları, özellikle insanların sosyal gelişim teorisi ile tanınmaktadır. "Kimlik bunalımı" kavramını ilk kullanan psikologdur.

Biyografi

Frankfurt'ta Danimarkalı bir annenin çocuğudur. Evlilik dışı bir ilişki sonucu dünyaya gelmiştir ve sonrasında annesinin Yahudi bir iş adamı ile evliliği nedeniyle bir Yahudi olarak yetiştirilmiştir. Ailesi bu durumu kendisinden uzun süre saklamıştır ve bu olayın kendisini kimlik üzerine düşünmeye ve araştırmaya ittiği genellikle iddia edilir.

Viyana'da Sigmund Freud'un kızı Anna Freud ile tanışmış ve kendisine psikoanaliz uygulatmıştır. Yaşadığı deneyim üzerine kendisi de bir psikoanaliz eğitimi almaya karar vermiştir. 1933'te eğitimini tamamladığında Naziler iktidara geliyordu. Bunun üzerine eşi ile birlikte önce Danimarka'ya, sonra da Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etmiştir. Boston'a yerleşmiş, Yale ve Harvard Üniversiteleri dahil pek çok kurumda akademik ve yönetim görevleri almıştır.

Gelişim teorisi

Erikson, her insanın tam gelişimine ulaşmak için belirli sayıda bazı evrelerden geçtiğine inanıyordu. Doğumdan ölüme kadar insanlar geçtiği sekiz evre tespit etmiştir. Bu evreler:

Umut - Güven ya da Güvensizlik (0-1 yaş)

Özerklik ya da Utanç ve Kararsızlık (2-3 yaş)

Girişim ya da Suçluluk (3-5 yaş)

Beceri ya da Aşağılık Duygusu (6-11 yaş)

Ego kimliği ya da Rol Karmaşası (11-20 yaş)

Yakın ilişkiler ya da Soyutlanma (Genç yetişkinlik dönemi)

Üretkenlik ya da Kısırlık (Yetişkinlik dönemi)

Ego Bütünleşimi ya da Umutsuzluk (Yaşlılık dönemi)

Erik H. Erikson Kitapları - Eserleri

  • İnsanın 8 Evresi

Erik H. Erikson Alıntıları - Sözleri

  • Daha önce, çocukların nasıl kasıtlı bir itkisellik ve kompülsif (zorlantılı) davranışlara körü körüne yönelme arasında gezinebildiklerinden bahsetmiştik; çocuk bazen isyankâr itkilerine kapılıp bütünüyle bağımsız hareket etmek isteyecek, bazen de başkalarının isteklerini kendi kompülsiyonları (zorlantı) hâline getirerek bir kez daha bağımlı konuma dönmeye çalışacaktır. Henüz gelişmekte olan irade gücü bu iki eğilimi dengelerken, hem özgür seçimler yapma hem de kendine hâkim olma kapasitelerinin olgunlaşmasına yardım eder. İnsanoğlu olabilecek şeyleri istemeye ve olamayacak şeyleri (istemeye değmez diyerek) istemekten vazgeçmeye erkenden başlamalıdır. Bunu yaparken de, istediklerinin gereklilikler ve kurallar açısından kaçınılmaz olduğundan emin olmalıdır. Her durumda, bu yaş dönemine hâkim olan iki işlev biçimiyle (içinde tutma ve dışına atma) uyumlu olacak şekilde, iradenin karşıtında kompülsiyon (zorlantı) ve itkisellik yer alır. Bu iki durum, şiddetlenip iç içe geçtiklerinde iradeyi felç edebilme gücüne de sahiptirler. (İnsanın 8 Evresi)
  • ''Kişinin kendi yaşam döngüsünde an itibarıyla nerede olduğunu fark edip buna göre bir bakış açısı geliştirmesi ne kadar da zormuş... Arkana yaslanıp kendi durumunu değerlendirmedikçe bugünün dünden farkı olmuyor. Yaşlılığı, o bize sessizce yaklaştıkça ve günler hızla akıp geçtikçe fark eder miydik?" (İnsanın 8 Evresi)
  • Psikanalist, iyileştirici etki yaratacak yorumlara götürebilecek sağaltıcı ve aydınlatıcı öngörülere, ancak tüm bu bağlantılı hareketleri çevreleyen göreceliğin farkında kalabilmeyi (ve daha önce demiş olduğum gibi göze çarpmayan bir şekilde) öğrenmiş olursa ulaşabilir. (İnsanın 8 Evresi)
  • Güven ve umudu din ile, özerklik ve iradeyi kural/kanun ile, inisiyatifi ve amacı sanat ile, azim ve yetkinliği teknoloji, kimlik ve bağlılığıysa ideolojik düzenle ilişkilendirdik. (İnsanın 8 Evresi)
  • ... bireysel yaşam, yalnızca, kişinin yaşam süreci ile tarihin bir kesimi arasında rastlantısal bir çakışmadır. (İnsanın 8 Evresi)
  • Gerçek o ki, insan vicdanının tüm yaşam boyunca kısmen çocuk kalışı, insan trajedisinin özüdür. (İnsanın 8 Evresi)
  • Edinebildiğimiz incelik ve bilgelik ne boyutta olursa olsun, yetersizliklerimizi hafife alarak espriyle kabul etmemiz gerekir. (İnsanın 8 Evresi)
  • Freud'a göre oyun, her şeyden önce mecbur kalınmış pasifliği hayali bir aktifliğe dönüştürmekteydi. (İnsanın 8 Evresi)

Yorum Yaz