tatlidede

Eserlerinde Nietzsche - Lou Andreas-Salomé Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Eserlerinde Nietzsche kimin eseri? Eserlerinde Nietzsche kitabının yazarı kimdir? Eserlerinde Nietzsche konusu ve anafikri nedir? Eserlerinde Nietzsche kitabı ne anlatıyor? Eserlerinde Nietzsche PDF indirme linki var mı? Eserlerinde Nietzsche kitabının yazarı Lou Andreas-Salomé kimdir? İşte Eserlerinde Nietzsche kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 04.02.2023 03:00
Eserlerinde Nietzsche - Lou Andreas-Salomé Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Lou Andreas-Salomé

Çevirmen: Ayça Göçmen

Orijinal Adı: Friedrich Nietzsche in Seinen Werken

Yayın Evi: Africano Kitap Yayınları

İSBN: 9786058033832

Sayfa Sayısı: 260

Eserlerinde Nietzsche Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Nietzsche’nin tüm bilgisi güçlü bir inançlı ruh halinden yükseliyordu ve çözümsüzce düğümlenmişti: kendini feda etme ve tanrılaştırma, öz yıkımın zalimliği ve yüceltme için duyulan arzu, kederli hastalık ve zafer niteliğinde iyileşme, göz kamaştırıcı esrime ve serinkanlı bilinçlilik. Burada karşılıklı çelişkilerin birbirine geçişi, aşırı uyarılmış ve gerilmiş enerjilerin taşması, kaosa, karanlığa ve dehşete doğru gönüllü bir atılım, ardından ışığa doğru yükselen bir arzu ve en dokunaklı anlarda “onu bütünlükten ve aşırı doluluğun verdiği sıkıntılarla içindeki sıkıştırılmış dertlerden özgürleştiren bir istencin dürtüleri hissediliyor Bir Öz Eleştiri Denemesi TD,5. bir tanrı doğurmak isteyen ve bir tanrı doğurmak zorunda olan bir kaos.

Modern felsefenin en önemli düşünürlerinden olan Fridrich Nietzsche, düşünceleri kadar, yaşamıyla da hizmet etti insan düşüncesine.

Lou Andreas-Salome, uzun yıllar, büyük düşünürün yaşamının ve düşüncelerinin yanıbaşındaydı hep. Eserlerinde Nietzsche, her sayfasında yazarının bir sevilen, bir dost ve yoldaş olarak kendini de hissettirdiği çok özel bir monografi.

Eserlerinde Nietzsche Alıntıları - Sözleri

  • Ben kendisini her zaman aşması gerekenim.
  • Bizden sürekli ve sorgusuz sualsiz talep edilen her şey vicdanımızı oluşturur.
  • "Bu dünyada hayal gücümüzün putperest icatlarından vazgeçebileceğimiz kadar sevgi ve iyilik yok."
  • "Derin düşünen kişiler diğerleriyle olan ilişkilerinde kendilerini bir komedyen gibi hisseder çünkü anlaşılmak için öncelikle bir yüzey yaratmaları gerekir."
  • "İşitme duyumuzun sınırları: İnsan yalnızca cevaplamaya gücünün yettiği soruları işitir."
  • “Derisini değiştiremeyen yılan yok olacaktır. Düşüncelerini değiştirmekten alıkonulan zihinler için de böyledir bu: İşlemeyi bırakırlar."
  • Gülmek, bir başkasının derdinden keyif almaktır ama temiz bir vicdanla
  • Yapmamız gereken tek şey yolumuza devam etmektir; bize ait olan birlikte gelir. Yürümeyenin ise bizi durdurmasına izin vermemeliyiz.
  • Nefret unutulmaz aşkımızın yankılanan sesidir.
  • ...Hep farklı biri ve yine de hep aynı!

Eserlerinde Nietzsche İncelemesi - Şahsi Yorumlar

öncelikle belirtmeliyim ki, 10 üzerinden 11+ “Hangi yıldızlardan düşüp birbirimizi bulduk biz. Bu kadar düz bir cümlenin bu kadar karmaşık olmasına neden olan kadın.” Nietzsche'yi bir de Lou Andreas-Salome'den okuyun... sadece hissi olmayan, tüm ruh, tutku ve kelimeyle yaşanan bir aşk hikayesinin geri planda dönüp durduğu Nietzsche'yi mantık süzgeçlerinin her safhasından geçirerek analiz edildiği ve son cümlesine kadar halatı ele dolar gibi ruhunuzun Nietzsche ve Lou Andreas-Salome'nin ellerine dolandığını hissedeceğiniz insan aklına zarar* bir eser. bu öyle sanıyorum ki dünyanın en ''mantıklı'' aşk ilişkisi... çünkü Lou Andreas-Salome, Nietzsche'nin eserlerinde insanı görmüştür. Nietzsche okuyan hemen herkes dikkatini yazılarını anlamaya ve teorisyene vermiştir. ve asıl gerçeği kaçırmıştır. hepimiz yaptık bunu. ancak Lou Andreas-Salome Nietzsche'yi öyle bir analiz etmiştir ki ağzınız açık okursunuz. Nihilizm gerçeği içerisinde her insan dünyanın teorik ve pratikteki acımasızlığını hisseder ancak doğrusu, tüm psikodinamik yapı ve rahatsızlıklarıyla insan ruhunun varlığıdır. bu kitabı okuduktan sonra Nietzsche'nin her eserini yeniden okumak gerekiyor diye düşünüyorum. ben başlayacağım. kitaplarındaki analiz ve felsefi düşüncelerin, Nietzsche'nin içine düştüğü ve toplumdan olduğu kadar kendisinden de koptuğu iç sarsıntıları tarafından engellediğini göreceğiz. sanırım bir defa daha okuyunca onu en iyi ben anlayacağım. psikolojik olarak çöküşünden kaynaklı sert dışa vurumlar, zıtlaşan fikirler ve acı... kitabı hiç bir yerde bulamamıştım onu da söyleyeyim. bulabilen varsa şanslıdır. kütüphaneden ödünç olarak almış bir arkadaşımdan alıp okudum. ben değil, bir arkadaşım. (Uğur De Molinari)

“Lou Salome, Nietzsche’yi aşkla sevmemiştir ama daha sonra Nietzsche üzerine olağanüstü güzellikte bir kitap yazma fırsatı bulacaktır.” Psikanalist ve yazar olan Lou Salome Nietzsche, Rilke, Freud gibi isimlerle adı aşk dedikodularına karışmış birkaç ismi kendine de aşık etmeyi başarmıştır. Bunlardan bizi ilgilendiren isim tabii ki Nietzsche. Bu kitabında #nietzsche yi eserleriyle ve eserlerinden alıntılarıyla hem felsefi açıdan hem de psikolojik açıdan değerlendiren Salome’den yeniden dinliyoruz. #nietzcheagladiginda kitabını okuyanlar bilir, onu en yakından tanıyan isimlerdendir Salome. Bu yüzden eserleri okunmadan bu kitabı okumak yetersiz kalacaktır ki bu kitaptan sonra tekrar eserlerine göz atılabilir. Ayrıca Salome dönemin zorluklarına rağmen dik başlılığıyla özgürce hareket etmiş ve yazmıştır. Kadın cinselliği üzerine yazan ilk kadındı ve bunlardan biri de Erotik isimli metni idi. Bu metni de yanlış bilmiyorsam ilk kez africanokitap yayınladı. “Erotizm ve toplum, erotizm ve din, annelik, kadın, erotizm ve sanat” gibi başlıklarla ruhsal süreci de irdelemiştir. Ben çapraz okumayla bir ay içinde okudum. Sevenine tavsiye ederim. (Cigdem)

Lou Andreas Salome kitapta yakın arkadaşı olan Friedrich Nietzsche’nin psikanalizini yapmış desek çok da yanlış olmaz. Kitap aynı zamanda biyografi niteliği de taşıyor. Kitabın içeriğine gelecek olursak; bir insanın kendi kendisini duygusal ve psikolojik açıdan ne kadar zorlayabileceği ve bunların nelere sebebiyet vereceğini açıkça yansıtan bir kitap. Nietzsche kendisini bir içsel savaşa sürüklemiş ve bunun da dekadanslarla (çürüme) gerçekleşebileceğini savunmuş. Benliğini ve kişiliğini sürekli kaybedip yeniden doğmayı amaçlamış fakat bunu kendine eziyet ederek yapmış. Tıpkı otoimmün hastalıklarda olduğu gibi. Nietzsche’nin yaşadığı psikolojik ve bedensel acılar göz önüne alındığında insanın kendine bunu neden yapmaması gerektiğini açıkça anlıyoruz. Kitabın yazarına gelirsek; Sevgili Lou, Freud’un bile sana neden hayranlık beslediğini anlamak hiç de zor değil. (Paragrafnbasi)

Eserlerinde Nietzsche PDF indirme linki var mı?

Lou Andreas-Salomé - Eserlerinde Nietzsche kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Eserlerinde Nietzsche PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Lou Andreas-Salomé Kimdir?

Babası, Baltık - Alman kökenli ve sefarad bir Rus generaldi.

Yasa, kural, adet, gelenek ve görenekle hiç işi olmayan, başına buyruk bir insan olarak büyüdü.

Zürih'te teoloji, felsefe ve sanat tarihi okudu.

Ciddi bir sağlık sorunu nedeniyle henüz 21 yaşındayken, annesi onu, havası daha ılıman olur diyerek Roma'ya götürdü.

Malwida von Meysenbug annesinin çok iyi arkadaşıydı ve onun Roma'daki evine yerleştiler.

Malwida, radikal görüşleri olan ateşli bir devrimciydi. Nietzsche'nin ve ailesinin çok yakın arkadaşıydı. Hatta Nietzsche 'İnsanca, Pek İnsanca' adlı kitabını Malwida'nın Sorento'daki evinde yazmıştı.

Malwida, piskolojiyle ilginen ve atetist bir Schopenhauer takipçisi olan Paul Ree'nin de çok iyi arkadaşıydı. Hatta Nietzsche 'İnsanca, Pek İnsanca' adlı kitabını yazarken, Ree de çoğu zaman Sorento'daki evde onlarla birlikte kalmıştı. Öyle ki, Nietzsche yaptığı birçok konuşmada, Ree'nin kitapla ilgili 'babalık hakkı' olduğunu söylemiştir.

Ree, Malwida'yı Roma'daki evine ziyaret geldiğinde Lou'yla tanıştı ve ondan çok etkilendi. İlişkileri kısa sürede tek taraflı bir aşka dönüştü. Ree ona evlenme teklif etti, ama Lou arkadaş kalmayı tercih etti. Buna rağmen aynı evde kalmaya başladılar. Çünkü Lou, Rusya'ya dönmek istemiyordu.

1882 yılının Mayıs ayında tanıştığı Nietzsche'yi, Kasım ayına kadar süren arkadaşlıkları sırasında, özellikle "din"le ilgili sohbetleriyle derinden etkiledi ve kafeslenemeyen ruhuyla aklını başından aldı. Nietszche'ye çok büyük acılar çektiren ve çok da ilham veren bu tek taraflı aşk hikayesi, İrvin Yalom'un 'Nietzche Ağladığında' ve Lance Olsen'in 'Nietzsche'nin Öpücükleri' adlı romanlarına konu oldu.

Lou Andreas-Salomé Kitapları - Eserleri

  • Feniçka
  • Arayışlar
  • Ruth
  • Volga
  • Eserlerinde Nietzsche
  • Im Kampf um Gott
  • Looking Back: Memoirs
  • The Erotic
  • Ibsen's Heroines
  • The Human Family: Stories
  • Ma. Ein Porträt
  • Narzissmus als Doppelrichtung

Lou Andreas-Salomé Alıntıları - Sözleri

  • Salomé stood for women’s difference rather than an idea of equality given by the men’s world. A woman is not liberated if she becomes like a man or merely on the level with men in a man’s world; she is masculinized. The liberated woman feminizes the world and brings men to discover and mine the feminine sides of themselves, which psychologically run as deep as their masculinity. However, ironically, Salomé was more of an equal to the men of her world than Simone de Beauvoir was with Sartre and the men in her world. (The Erotic)
  • ".. kafanda kurguladığından farklıdır hayat her za­man" ____ (Ruth)
  • "Bu dünyada hayal gücümüzün putperest icatlarından vazgeçebileceğimiz kadar sevgi ve iyilik yok." (Eserlerinde Nietzsche)
  • Dünya kızı bir masal gibi sarmalamış karşısında tutuyordu. (Volga)
  • "Kuyu senin içinde. Bir başkasının sana yapacağı her şeye sen kendi içinde hazır olmalısın – onu uzaklaştırıp kendi içine dalmalısın ve ne yaptığını sormamalısın. Batmalısın ancak o zaman yeniden doğarsın." (Volga)
  • Gülmek, bir başkasının derdinden keyif almaktır ama temiz bir vicdanla (Eserlerinde Nietzsche)
  • ''Ayrıca bir kez şöyle adamakıllı âşık olamıyorsam suçlu ben değilim.'' (Arayışlar)
  • İnsan kadınları ister idealize etsin ister şeytanileştirsin, her durumda erkeğe bağlı değerlendirip basitleştiriyordu. (Feniçka)
  • Yapmamız gereken tek şey yolumuza devam etmektir; bize ait olan birlikte gelir. Yürümeyenin ise bizi durdurmasına izin vermemeliyiz. (Eserlerinde Nietzsche)
  • “I can only say—what I feel each time I get a letter from you—is that I know too little about you.” (Freud to Salomé, May 1936). (The Erotic)
  • Kurt Wolff said of her, “No woman has radiated a stronger or more direct influence in German-speaking lands in the last 150 years than this Lou Von Salomé from Petersburg” (The Erotic)
  • “Tanrım! Kadınlar artık müthiş mücadeleci olmuşlar!” _____ (Feniçka)
  • Hayattaki sorumluluklar öylesine fazla ve ağırdı işte. (Volga)
  • "Bahçıvanın elinde böyle bir ağaç olmak ister miydin Ruth?".. Kız derin bir nefes aldı. "Ben bahçıvan olmayı yeğlerim," dedi beklenmedik bir biçimde, "ama belki ikisi de aynı şeydir." (Ruth)
  • She thought it better to be not understood rather than misunderstood. (The Erotic)
  • Artık onun sevgisine eskisi gibi çocukça bir güven duymuyorum. Benden beklediği şeylerde kendimi ne kadar yetersiz hissedersem, gözüme bir o kadar eleştirel ve otoriter görünüyordu, artık sevgisini de ancak kendimi aşarak elde edebilirmişim gibi geliyordu. _______ (Arayışlar)
  • "Kaygısızca yaşamalıyım ya da hiç." (Feniçka)
  • ".. İn­san kendi korkusundan daha güçlü davranabilir ve onu ye­nebilir." ______ (Ruth)
  • "Uzun süreli bir yoldan sapma beni ciddi ve eksiksiz bir sevgi için yetersiz hale getirdi." ____ (Arayışlar)
  • İnsan, kadınları ister idealize etsin ister şeytanileştirsin, her durumda erkeğe bağlı değerlendirip basitleştiriyordu. (Feniçka)

Yorum Yaz