tatlidede

Evde Teravih Namazı nasıl kılınır? Cemaatle mi, yoksa tek başına mı kılmak gerekir?

Teravih namazı Ramazan ayına mahsus olmak üzere yatsı namazından sonra kılınan namaza verilen isimdir. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın açıklaması sonrası teravih namazlarının 2021 yılının ramazan ayında evlerde kılınacağı açıklandı. Peki ama evde teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazı cemaatle mi kılınmalıdır? Tek başına teravih namazı kılınabilir mi? Detaylar haberimizde...
  • 06.04.2021 16:05
Evde Teravih Namazı nasıl kılınır? Cemaatle mi, yoksa tek başına mı kılmak gerekir?

Teravih namazı Ramazan ayına mahsus olmak üzere yatsı namazından sonra kılınan namaza verilen isimdir. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın açıklaması sonrası teravih namazlarının 2021 yılının ramazan ayında evlerde kılınacağı açıklandı.

Peki ama evde teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazı cemaatle mi kılınmalıdır? Tek başına teravih namazı kılınabilir mi? Detaylar haberimizde...

Teravih namazı tek kişi kılınabilir mi?

Evet, teravih namazı tek başına kılınabilir. Ebû Hanîfe, Ahmed b. Hanbel ve Mâlikîler ile Şâfiîler’den bazılarına göre teravih namazını cemaatle kılmak sünnettir ve daha faziletlidir. Ancak farz değildir. Diğer taraftan Hanefîler’e göre bu namazın cemaatle kılınması sünnet-i kifâye sayıldığından bir bölge halkı teravihi cemaatle kılmayı bütünüyle terkederse, topluma yönelik sünneti terk sebebiyle günah işlemiş olarak kabul edilir.
 
Dolayısıyla evde tek başına teravih namazı kılınabilir.

Teravih namazı kaç rekat?

Teravih namazı 20 rekatlık bir namazdır.
Teravih namazının rek‘at sayısıyla ilgili sekiz, on, on altı, yirmi, otuz altı, otuz sekiz, kırk gibi sayılar ileri sürülmüştür (Aynî, XI, 126-127). Hanefî, Şâfiî ve Hanbelî fakihlerin çoğunluğu, Hz. Peygamber’in vitir dahil yirmi üç re‘kat namaz kıldığı yolundaki rivayetten (İbn Ebû Şeybe, II, 163-164; Beyhakī, II, 496) ve sahâbe uygulamasından hareketle teravihin yirmi rek‘at olduğu görüşünü benimsemiştir.

Evde Teravih namazı nasıl kılınır?

Teravih namazı yatsı namazından sonra kılınmaktadır. İlk önce dört rekatlık ilk sünnet, sonra dört rekatlık farz, daha sonra iki rekatlık son sünnet kılınır. Sonra teravih namazı, iki rekâtta bir ya da dört rekâtta bir selam verilerek toplamda yirmi rekât olarak kılınır.
 
  • Önce niyet edilir: Niyet ettim Allah'ım senin rızan için teravih namazını kılmaya.
  • Sonra tekbir alınır ve eller bağlanır.
  • Sübhâneke okuınur.

  • Sübhaneke'nin okunması bitince, Eûzü-Besmele, Fatiha ve bir sûre okunur. Rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkılır.

  • Besmele, fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secde yapılır ve oturulur. İkinci rekatın sonundaki bu ilk oturuşta "Ettehiyyatü, Allâhümme salli ve Allâhümme barik" okunur ve üçüncü rekata kalkılır.

  • Üçüncü rekatın başında Sübhaneke okunur. Sonra Eûzü-Besmele, fatiha ve bir sure okunur. Sonra rükû ve secdeler yapılarak dördüncü rekata kalkılır.

  • Besmele, fatiha ve bir sure okunur ardından yine rükû ve secdeler yapılıp oturulur.

  • Bu son oturuşta da Ettehiyyatü, Allâhüme salli, Allâhümme barik, Rabbenâ âtina ve Rabbena firli okuduktan sonra selâm verilir. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.

  • Bundan sonra ayağa kalkılarak tıpkı tarif ettiğimiz gibi dörder rekat kılınmaya devam edilerek yirmi rekat tamamlanır.

Editör: Muhammed Gülhan

Yorum Yaz