tatlidede

G.H.’ye Göre Çile - Clarice Lispector Kitap özeti, konusu ve incelemesi

G.H.’ye Göre Çile kimin eseri? G.H.’ye Göre Çile kitabının yazarı kimdir? G.H.’ye Göre Çile konusu ve anafikri nedir? G.H.’ye Göre Çile kitabı ne anlatıyor? G.H.’ye Göre Çile PDF indirme linki var mı? G.H.’ye Göre Çile kitabının yazarı Clarice Lispector kimdir? İşte G.H.’ye Göre Çile kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 02.02.2023 06:00
G.H.’ye Göre Çile - Clarice Lispector Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Clarice Lispector

Çevirmen: Başak Bingöl

Orijinal Adı: A Paixão Segundo G.H.

Yayın Evi: Monokl Yayınları

İSBN: 9786055159665

Sayfa Sayısı: 184

G.H.’ye Göre Çile Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Elimi bir başkasının avucuna koymak hep mutluluğun tanımı olmuştur benim için. Pek çok kez uyumadan önce –bilinci kaybetmemek ve daha büyük olan ülkeye gitmemek için verilen o küçük mücadelede– pek çok kez, uykunun büyüklüğüne doğru gitme cesaretine sahip olmadan, biri benim elimi tutuyormuş gibi yaparım ve uyku denilen o muazzam şekilsizliğe doğru giderim. O zaman da cesaretimi toplayamayınca düşe dalarım.

Şimdi uykuya gitmek özgürlüğüme gitmem gereken yola o kadar benziyor ki. Kendimi anlamadığım bir şeye vermek, kendimi hiçliğin kıyısına bırakmak demek. Sadece gitmek, tarlada kaybolmuş kör bir kadın gibi. O yaşam denen doğaüstü şey. Tanıdık olsun diye evcilleştirdiğim yaşam. Kendinden geçmek denen o cesur şey, Tanrı’nın tekin olmayan eline uzanmak ve cennet denen o şekilsiz şeye girmek gibi. İstemediğim bir cennet!

Yazarken ve konuşurken biri elimi tutuyormuş gibi yapmak zorunda kalacağım...

-Clarice Lispector-

G.H.’ye Göre Çile Alıntıları - Sözleri

  • Tamamen canlı olan bir dünyanın Cehennem gibi bir gücü var.
  • Ve yalnızlık muhtaç olmak değil. Muhtaç olmamak insanı yalnız kılar, yapayalnız.
  • (…) kendimi konuşmaya zorlamazsam sessizlik beni sonsuza kadar dalgalar halinde girdabına çekecek. Sözcük ve şekil, büyük sessizlik dalgalarının üzerinde yüzebileceğim bir tahta parçası olacak.
  • “Ah, evime geri dönmek istiyorum” diye yalvardım birden, çünkü ıslak ay bana hayatımı özletmişti.
  • Ona baktım, hamam böceğine; o kadar nefret ettim ki ondan, taraf değiştirdim, onunla dayanışma içine girdim çünkü kendi saldırganlığımla yalnız kalmaya dayanamıyordum.
  • Hayat, sevgilim, var olan her şeyin kapılıp gittiği büyük bir cazibe.
  • Gerçek bir yazar gibi dürüst olmak gerekirse, dünyayı alıntılıyorum, defalarca alıntıladım onu, çünkü ne bendi ne benimdi.
  • Kendime soruyorum: karanlığa büyüteçle bakarsam karanlıktan fazlasını görür müyüm? cam karanlığı dağıtmaz, daha da ortaya çıkarır sadece. Ve aydınlığa bir büyüteçle bakarsam donakalıp daha büyük bir aydınlık göreceğim.
  • Mücadele ediyordum çünkü meçhul bir mutluluk istemiyordum. Bu gelecekteki kurtuluşum tarafından murdar edilen hayvan kadar yasak olur- ve ben de yardım istemek için bir işkence gibi ağzımı açıp kapıyordum ama o zaman hâlâ elimi tutsun diye şimdi icat ettiğim bu eli icat etmek aklıma gelmemişti.
  • Sorgulama yeteneğim vardı ama cevabı duyma yeteneğim yoktu.

G.H.’ye Göre Çile İncelemesi - Şahsi Yorumlar

G.H.'ye Göre Çile, yazarla tanışma kitabım oldu. . Ağır ve bunalımlı bir anlatıma sahip. Zorluğu bir yolculuğa çıkmışım kıtap bitince anladım..Okurken gerçek hayattan kopabilir, kendinizi değersiz hissedebilir hattâ boşluğa düşebilirsiniz. .. Clarice Lispector çok farklı bir yazar, bu değişmez bir gerçek. Buna karşılık, Clarice Lispector'un farklılığı bir sır, gizeminden ötürü rahatsız edici, çünkü hiç bir açıklaması yok. Onun kitabı. Bir yalnızlık anlatısı. Muhtaç olmayan birinin anıları belki de. “… ve yalnızlık muhtaç olmak değil. Muhtaç olmamak insanı yalnız kılar, yapayalnız.”(s.167) Sahi Kafka ne demişti? "Eğer okuduğumuz bir kitap bizi kafamıza vurulan bir darbe gibi sarsmıyorsa, niye okumaya zahmet edelim ki?" (Hande gunkut)

“Ve nihayet ismim oldum. Ben olduğunu görmek için yapmanız gereken, valizlerimin üzerindeki etikette yazılı ilk harflere bakmak yalnızca: G.H.” (s.27) • Onun kitabı. Bir yalnızlık anlatısı. Muhtaç olmayan birinin anıları belki de. “… ve yalnızlık muhtaç olmak değil. Muhtaç olmamak insanı yalnız kılar, yapayalnız.”(s.167) • 1964 yılında yayımlanıyor eser. Milenyumda, 2000 yılında, Can Yayınları etiketiyle basılıp çok da fazla okuyucuya ulaşamıyor. Neredeyse çeyrek asır sonra MonoKL el atıyor ve diğer eserlerinde de imzası olan Başak Bingöl Yüce çevirisiyle yayımlıyor eseri. • Lispector’la ilk sohbetimiz ‘çay’ eşliğinde olmuştu. İkincisi daha uzundu. Kahve ikram ettim, etti. Her ne kadar ‘anlatmasını’ istesem de: “… biz ki çığlığı dokunulmaz bir sır gibi sakladık.” diyerek reddetti. Masamda “G.H.’ye Göre Çile” vardı. • Zorlu bir yolculuk Lispector. Ama çok lezzetli. Seveceksiniz. (Adem Kara)

G.H insanlarla gereksiz diyaloglardan kaçınan, kendine özel bir sessizliği olan o sessizlikten beslenen yaşamını elleriyle şekillendiren yoğuran yontan bir heykeltıraş, GH bir kadın. Bir gün,kadınlığından mesleğinden ve sessizliğinden soyutlanarak yaşamın/ın evvelini ve ahirini sorgulamaya iten ve onu hali hazırda kitleyen duygusal felç yaşamasına sebep bir durumla karşılaşır. Bir hamamböceği ile karşı karşıya gelmek. Dolabın kapağını can havliyle kapatıp hamamböceğinin kabuğunun kırılmasıyla GH'nin içsel çilesi başlar: Bu kitap bu kırılma sesinin ezgisidir bundan sonra.Zira kırılan kabuk, GH'nin kalbinin, ruhunun, tutkularının ve inancının kabuğudur.Kırılan kabuğun arasından sızanlar hamam böceğinin özünün dışa vurması gibi GH'nin yontulmamış hisleridir artık ellerinin marifetiyle değil, zihninin tüm kıvrılmarında şekillenen biçimden biçime giren; yalnızlık, umut, merhamet, aşk ve inanç kavramları üzerine bestelenmiş felsefik bir nazmın peşinde bir GH bir ben (G) sürüklenip dururken duyulan hazdan bahsetmeme gerek var mı! Lispector'dan okuduğum 3.kitap.Bu kitapta sözcüklerin ezgisine kapılmışlığımdan bazı pasajları yeniden okudum.Kafkavari düşünce biçimi, biraz Suskind'den güvercin çilesi Sartre'den mütevellit bir çözümleme ama illaki Lispector'un kadın eli değmiş şiirselliği diyorum.Bazılarınız mutlaka okusunEsen kalın.#1001kitap (Gncokuyor)

G.H.’ye Göre Çile PDF indirme linki var mı?

Clarice Lispector - G.H.’ye Göre Çile kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de G.H.’ye Göre Çile PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Clarice Lispector Kimdir?

Brezilyalı romancı ve kısa öykü yazarı Clarice Lispector, 10 Aralık 1920 tarihinde Chechelnyk, Ukrayna'da dünyaya gelmiştir. Yazar Franz Kafka'dan sonra en önemli Yahudi yazarlar arasında yer almıştır.

Yenilikçi romanları ve kısa öyküleri ile uluslararası alanda ün yapan Clarice Lispector, yazarlığın yanı sıra gazetecilik mesleğini de sürdürmüş ve eserlerinde Yahudilikle ilgili temalara pek az yer vermiştir.

Eserlerinden bazıları beyaz perdeye uyarlanan Clarice Lispector'un eserleri Brezilya edebiyatında yaygın bir şekilde tanınmakta ve müziklerinde kullanılmaktadır. Kitapları prestijli dizler arasına giren ilk Brezilyalı yazar sıfatını kazanan Clarice Lispector, 9 Aralık 1977 yılında Rio de Janeiro, Brezilya'da hayatını kaybetmiştir.

Clarice Lispector Kitapları - Eserleri

  • Yıldızın Saati
  • Yaşam Suyu
  • G.H.’ye Göre Çile
  • Yabani Kalbin Yakınlarında
  • Kuşatılmış Kent

Clarice Lispector Alıntıları - Sözleri

  • Bir kadının kaderi kadın olmaktı. (Yıldızın Saati)
  • - Peki ya çocuk? diye sordu. Bu bilgece düzenlemede o zavallının rolü ne olacak? - Ah, o yaşayacak diye yanıtladı. - O kadar mı? diye üsteledi. - Başka ne yapılabilir ki? - Mutlu olunur, mesela. (Yabani Kalbin Yakınlarında)
  • Aslında, işin doğrusu anlamamaktı. Kendi sevincini bile anlamamak. (Kuşatılmış Kent)
  • Mücadele ediyordum çünkü meçhul bir mutluluk istemiyordum. Bu gelecekteki kurtuluşum tarafından murdar edilen hayvan kadar yasak olur- ve ben de yardım istemek için bir işkence gibi ağzımı açıp kapıyordum ama o zaman hâlâ elimi tutsun diye şimdi icat ettiğim bu eli icat etmek aklıma gelmemişti. (G.H.’ye Göre Çile)
  • Usulca benim için de yeni olan bir gerçekle temasa geçiyorum ve hâlâ buna karşılık gelecek sözcüklerim yok. Bu daha çok düşüncenin ötesinde bir duygu gibi. Bunu nasıl açıklayabilirim ? Deneyeceğim. Sanki çarpık bir gerçeklik algılıyorum. (Yaşam Suyu)
  • "Bedenimde ruhumun koyduğu yasaya aykırı bir yasayı duyumsuyorum..." (Kuşatılmış Kent)
  • Kendini anlamdan yoksun, gözlerini bomboş görmek istiyordu, sanki kendini daha gerçek görmenin tek yolu buymuş gibi. Görüntüsünün gerçek­liğiyle büyülenmiş kendine ulaşamıyordu bir türlü. (Kuşatılmış Kent)
  • Nasıl bir ateş: yaşamayı durduramıyorum. (Yaşam Suyu)
  • Ah yaşamak çok rahatsız edici. Her şey acı veriyor: beden talep ediyor, ruh durmak bilmiyor, yaşamak sanki çok yorgun olmak ama uyuyamamak gibi (Yaşam Suyu)
  • Yemin ederim ki bu kitap kelimelerden yapılmadı. Bu sessiz bir fotoğraf. Bu kitap sessizlik. Bu kitap bir soru. (Yıldızın Saati)
  • Kendime soruyorum: karanlığa büyüteçle bakarsam karanlıktan fazlasını görür müyüm? cam karanlığı dağıtmaz, daha da ortaya çıkarır sadece. Ve aydınlığa bir büyüteçle bakarsam donakalıp daha büyük bir aydınlık göreceğim. (G.H.’ye Göre Çile)
  • Hatta daha iyisi: benim hakkımda ne düşündüğünü anlat. Korkmadan söyle. Onu çok mu mutsuz ediyorum? ---Bilmiyorum senin adın hiç geçmedi. (Yabani Kalbin Yakınlarında)
  • Günlerim yalnızca bir zirve: yamacında yaşıyorum. (Yaşam Suyu)
  • Tamamen canlı olan bir dünyanın Cehennem gibi bir gücü var. (G.H.’ye Göre Çile)
  • “Bulmanın bir yolu da aramamak, sahip olmanın bir yolu da talep etmemek.” (Yıldızın Saati)
  • Gerçek bir yazar gibi dürüst olmak gerekirse, dünyayı alıntılıyorum, defalarca alıntıladım onu, çünkü ne bendi ne benimdi. (G.H.’ye Göre Çile)
  • ...bir noktanın, boyutları olmayan tek bir noktanın en büyük yalnızlık olduğu geldi mi hiç aklına? (Yabani Kalbin Yakınlarında)
  • Kısaca ifade edemiyorum kendimi,çünkü bir sandalyeyle iki elmayı toplayamazsın. Ben bir sandalyeyim ve iki elma. Toplanamıyorum yani. (Yaşam Suyu)
  • Demek ki onu yalnızca karanlıkta görebilecekti. (Kuşatılmış Kent)
  • -İnsan olanı aşağılamak zordur, diye devam etti, bu başarısız isyandan -ergenlik-, elde etmekten aynı şekilde aciz insanlarla dayanışma havasından kurtulmak zordur. Ama o saf ve o sahte yüceltilmiş aşktan, sevmeme korkusundan azade bir şey inşa etmek ne kadar da güzel olurdu... (Yabani Kalbin Yakınlarında)

Yorum Yaz