tatlidede

Gribe Karşı Önleyici Beslenme

Mevsimsel olarak grip, farenjit, tonsillit ve soğuk algınlığı gibi çoğunluğu virüslerden kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonlarının çok yaygın olduğu, uzun sürdüğü, yıpratıcılığı ve özellikle çocuklar açısından ciddi soruna yol açtığı dikkate alındığında,bütün bu hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmek çok önemlidir.
Gribe Karşı Önleyici Beslenme

Bağışıklık sistemi bizleri hastalıklara karşı koruyan çok önemli bir bariyerdir. Bağışıklığımız güçlü olursa hastalıklara yakalanmadan sağlıklı bir yaşam mümkün olabilir. Bağışıklığı güçlendirmek için, elimizde olan en önemli faktördoğal ve sağlıklı beslenmedir.

Sağlıklı beslenmek için gıdaları mümkün olan en doğal ve en az işlenmiş haliyle yemeliyiz. Mevsiminde, taze, çeşitli meyve ve sebzeyi ihtiyacımız kadar olacak biçimde her gün yemeye gayret etmeliyiz. Günlük asgari 400 gram taze meyve ve sebze yenmesi bağışıklığı güçlendirecek önemli bir tedbirdir. Taze sebze tüketimini sağlamak için her öğünde farklı içeriklerde ve taze salataları soframızın baş tacı yapabiliriz.

Bol su içilmesi, özellikle kış aylarında ihmal edilebilen ve bağışıklık için önemi büyük olan diğer bir faktördür. İşlenmemiş, doğal kaynak suyunu günde en az 2 litre olacak şekilde, bireysel ihtiyacımıza göre içmek hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizi destekleyecektir.

Süt, yumurta, yoğurt, peynir, et, tavuk ve balık gibi temel hayvansal gıdaların düzenli ve yeterli miktarda alınması protein kalitesi açısından ve bağışıklık için çok önemlidir. Güçlü bir bağışıklık için; özellikle ölçülü biçimde süt ve yumurta tüketimini her gün ihmal etmemeye çalışalım.

Zeytinyağı tüketimini asla ihmal etmeyelim. Zeytin ve zeytinyağı faydalı yağ içeriği ve yapısıyla kalp damar hastalıklarından koruyucu, metabolizmayı düzenleyici, sindirime destek mahiyetinde olup bağışıklık sistemini desteklemektedir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, zeytin ve zeytinyağının bol miktarda antioksidan içerdiğini göstermiştir. Antioksidan içerik vücutta yüzlerce hastalığa karşı koruyucu olmaktadır. Zeytin; asteositler, hidroksitirosol, tirozol ve fenilpropiyonik asitleri yüksek miktarda içerir. Zeytinyağı, özellikle sızma olursa, daha fazla faydalı madde içerir. Hem zeytin hem de zeytinyağı, peroksidasyona dirençli lipid oleik asidin yanı sıra antikanser ajanları (örneğin skualen ve terpenoidler) olarak kabul edilen diğer bileşikleri içerir. Güney Avrupa'daki zeytin ve zeytinyağı tüketiminin, Akdeniz diyetinin sağlık üzerindeki yararlı etkilerine önemli bir katkı sunmaktadır. Zeytini ve zeytinyağını her öğünde sofralardan eksik etmeyelim.

Sağlıklı beslenmenin temel ögelerinden birisi de probiyotik özellikli gıdalardır. Probiyotikler, mayalanma ile doğal biçimde oluşan, faydalı mikroorganizmalar içeren, bağırsağımızdaki mikrobiyota denilen faydalı mikroorganizma topluluğunu besleyen önemli gıdalardır. Başlıca probiyotik gıdalar arasında yoğurt, turşu, sirke, peynir, şalgam, kefir gibi gıda ürünleri sayılabilir. Bunların çoğu evde de yapılabilir. Hazır olarak satılan ürünlerde koruyucu olarak katılabilen katkılar sağlık açısından riskli olabilir. Ayrıca prebiyotik olarak soğan, sarımsak ve bakliyat ile tahılların alımını ihmal etmeyelim. Bu prebiyotikler, probiyotiklerin faydasını arttırarak hastalıklara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemimizi güçlendirici olacaktır.

Limon, portakal, mandalina, greyfurt ve benzeri turunçgillerde, birçok sebze ve meyvede bol miktarda C vitamini bulunur. C vitamini kış mevsiminde sık görülen solunum yolu hastalıklarına karşı bağışıklığı güçlendirmede çok faydalıdır. Tıp Dehası İbni Sina ile ilgili anlatılan bir rivayet vardır. İbni Sina, tıp öğrencileri ile köyleri, kasabaları dolaşıp hastaları tedavi eder. Bu esnada rastladıkları bir köyü görünce oraya hiç girmeden yoluna devam eder. Öğrencileri neden girmediklerini sorduğunda ise köyde her evin etrafının limon ağacı ile dolu olduğunu ve bu sebeple muhtemelen köylülerin çok limon tükettiklerini, bu sebeple köyde pek de hasta olmayacağını anlatır. Limon ve portakal gibi turunçgilleri her gün tüketebiliriz.

Sağlıklı beslenmek için daima probiyotik gıdalar, taze meyveler ve sebzeler düzenli olarak tüketilmelidir.Düzenli su içimi ihmal edilmemelidir. Bu sayede bağışıklığımız daha güçlü olur. Hastalıklardan korunmamız mümkün olur. Bu yazıda neleri yememizin bağışıklığa faydalı olacağını konuştuk. Başka bir yazıda ne kadar ve ne sıklıkta yemenin bağışıklığa daha faydalı olacağını konuşmak üzere,sağlıklı günler diliyorum.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz