16 Mart 2022 hastane randevuları iptal mi edildi? Yarın hangi şehirlerde, hastanelerde grev var?
TTB'nin başlattığı, sağlık meslek örgütlerinin destek verdiği etkinlikler çerçevesinde 14-15-16 Mart tarihlerinde, hekimler ve sağlık çalışanları hak ettikleri ücretler ve çalışma koşullarına, sağlıkta şiddete karşın etkin yasanın kabulü ve salgının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi başta olmak sorunlarının çözümüne dikkat çekmek için grev yapacaklarını duyuruldu. Peki Doktorlar neden iş bırakıyor? Hekimlerin şikayetleri neler, neden grev yapıyor? Doktorlar ne istiyor, talepleri ne? Sağlık yönetmeliğine ne değişecek? Doktorlar yarın çalışıyor mu, bugün çalışıyor mu? 14-15-16 Mart hastane randevuları iptal mi? Hangi şehirlerde, hastanelerde grev var? İşte Sağlık çalışanları ve personellerinin grevleri hakkında merak edilenler...

- DOKTORLAR GREVDE Mİ?
- DOKTORLAR NEDEN GREVDE?
- TTB'NİN TALEPLERİ NELER?
- AİLE HEKİMLERİ NE İSTİYOR?
- DOKTORLAR NEDEN TÜRKİYE’DEN ALMANYA'YA GÖÇ EDİYOR?
- SAĞLIKTA ŞİDDET ORTAK ŞİKAYET
- HASTANELER YARIN (14 MART) AÇIK MI?
- YARIN HASTANE VE POLİKLİNİKLER AÇIK MI?
Türkiye'de son dönemde doktorlar yaşadıkları sıkıntılarla gündemde. TTB ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Şubat ayında grev kararı aldı.
TTB'nin başlattığı, sağlık meslek örgütlerinin destek verdiği etkinlikler çerçevesinde 14-15-16 Mart tarihlerinde, hekimler ve sağlık çalışanları hak ettikleri ücretler ve çalışma koşullarına, sağlıkta şiddete karşın etkin yasanın kabulü ve salgının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi başta olmak sorunlarının çözümüne dikkat çekmek için grev yapacaklarını duyuruldu.
Sağlık çalışanlarının çalışma şartlarını iyileştirecek şekilde revize edilmesini talep eden doktorlar, 17-18 Şubat’ta iş bırakma eylemi yapmışlardı. Taleplerin karşılanmaması halinde Mart ayında da eylem düzenleneceklerini açıklamışlardı.
Peki Hekimlerin şikayetleri neler? Doktorlar neden grev yapıyor? Doktorlar ne istiyor, talepleri ne? Sağlık yönetmeliğine ne değişecek? Doktorlar yarın çalışıyor mu, bugün çalışıyor mu? Doktorlar iş mi bıraktı?
İşte Sağlık çalışanları ve personellerinin grevleri hakkında merak edilenler...
DOKTORLAR GREVDE Mİ?
Eyleme ilişkin 18 Şubat 2022 tarihinde yazılı açıklama yapan Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, 30 Haziran 2021 tarihli Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde aile hekimliğinde görev alan sağlık çalışanlarının aleyhine düzenlemeler bulunduğunu; bu yönetmelikle “çalışma şartlarının ağırlaştırılmasının dışında, fesih işlemlerinin kolaylaştırıldığını, iş yükünün artmasına karşın ödemelerin azalarak, iş güvencesinin ortadan kalktığını belirtti.
Söz konusu yönetmeliğin bir “cezalandırma yönetmeliği” görünümünde olduğu ifade eden Uğur, Genel Sağlık-İş’in tüm sağlık emekçileri adına taleplerini şöyle sıraladı:
- 06.2021 tarih ve 31527 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin, nam-ı diğer “ceza yönetmeliğinin” geri çekilmesi veya yönetmeliğin, sağlık çalışanlarının çalışma şartlarını iyileştirecek, işyeri barışı getirecek şekilde revize edilmesi.
- Sağlıkta şiddeti azaltabilecek nitelikte etkin ve caydırıcı bir “Sağlıkta Şiddet Yasası.”
- Aile Sağlığı Merkezi Gider Ödemelerinin yeniden değerlendirilerek, ekonomik şartlar kapsamında artırılması.
- Tüm sağlık emekçileri için fedakarlığın karşılığı olan bir ödeme ve rahat bir emeklilik.
Bu taleplerle ilgili sağlık emekçilerinin öneminin bir kez daha anlaşılabilmesi, farkındalık yaratabilmek ve taleplerin karşılık bulabilmesi için 17-18 Şubat 2022 tarihlerinde Türkiye genelinde iş bırakma eylemi yapılacağı açıklandı. Bu 2 gün boyunca eylemlerin; diyaliz hastaları, acil hastalar, kanser hastaları, gebeler, yoğun bakım hastalarının bakımının aksatılmayacağı; diğer hastalara da nöbet seviyesinde sağlık hizmeti verilecek biçimde gerçekleştirileceği açıklandı.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARI AÇLIK SINIRINDA YAŞAMAYA MAHKUM EDİLİYOR”
Anka haber ajansına konuşan Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet sorununa dikkat çekerek, sağlık çalışanlarının, sağlıkta şiddetin azalması için farkındalık oluşturulmasını, caydırıcı ceza hükümleri içeren kanun maddeleri ihdas edilmesini senelerdir özlemle beklendiğini ifade etti.
Sağlık çalışanlarının gösterdikleri fedakarlığın karşılığını alamadığını kaydeden Uğur, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmemesi ve taleplerin karşılanmaması durumunda 14-15-16 Mart’ta yeniden iş bırakacaklarını duyurdu.
HASTANELER YARIN (14 MART) AÇIK MI?
Söz konusu taleplerle ilgili farkındalık yaratabilmek ve taleplerin karşılık bulabilmesi, sağlık emekçilerinin öneminin bir kez daha anlaşılabilmesi için 14-15-16 Mart 2022 tarihlerinde ülke genelinde iş bırakma eylemi yapılacağı belirtildi.
Bu iki gün boyunca eylemlerin; acil hastalar, diyaliz hastaları, gebeler, kanser hastaları, yoğun bakım hastalarının bakımını aksatmayacak; diğer hastalara da nöbet düzeninde sağlık hizmeti verilecek şekilde gerçekleştirileceği duyuruldu.
DOKTORLAR NEDEN GREVDE?
TTB’nin başlattığı, sağlık meslek örgütlerinin destek verdiği etkinlikler çerçevesinde 8 Şubat Salı günü “Hakkımız olanı alana kadar mücadeleye devam” sloganı ile grev etkinliği yapılacak. Bir günlük grev ile hekimler ve sağlık çalışanları, hak ettikleri ücretler ve çalışma koşullarına, sağlıkta şiddete karşın etkin yasanın kabulü ve salgının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi başta olmak sorunlarının çözümüne dikkat çekmeyi amaçlıyor.
TTB’den yapılan açıklamada, “Yapacağımız G(ö)REV etkinliği emeğimize, geleceğimize, halkın sağlık hakkına sahip çıktığımızı gösteren bir uyarı G(ö)REV’idir” denilerek grev süresince vatandaşların mağdur olmaması için alınacak önlemler ve verilecek hizmetleri duyurdu.
“VATANDAŞLARIMIZA POLİKLİNİKLERE GELMEMELERİNİ ÖNERİYORUZ”
Bir televizyon programına katılan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, 8 Şubat günü vatandaşların polikliniklere gelmemeleri çağrısında bulundu.
“İstifalar ve göçlerin çok artması, 5 dakikada 1 muayenelerin artık çekilmez olması, özel hastanelerde patronların ciro baskıları, iş yeri hekimlerinin iş yeri sahiplerinin dediklerini yapmak zorunda kalmaları ve gerçek ücretleri yapmak zorunda kalmaları… Bütün bunların sonunda aralık ayında bir iyileştirme yapılacağı söylenmişti. Bunu da Sağlık Bakanı ve Cumhurbaşkanı çok rencide edici bir şekilde söylemişti Yasa teklifi bütün partilerin desteğiyle çıktı ama geri çekildi ve bir daha da gündeme gelmedi. Biz bunun yetersiz olduğunu söyledik. Hekimlerin bir kısmını ilgilendiriyordu, diğer sağlık çalışanlarına bir katkı sağlamıyordu. Biz bunun daha da genişletilmesini beklerken hiç gündeme getirilmedi” dedi.
Yarın için hastaları uyaran Prof. Dr. Saip, “Diyaliz hastaları, kanser hastaları, acil çocuk, acil gebe ve acil hastalar ve yatan hastalar dışında polikliniklere gelinmemesini öneriyoruz” dedi.
TTB'nin talepleri neler?
Peki doktorlar ne istiyor? TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut bu soruyu DW Türkçe'ye şöyle yanıtladı:
"Öncelikli talebimiz toplum sağlığının korunmasına yönelik birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesidir. Bunun dışında Covid-19 meslek hastalığı sayılmalıdır, illiyet bağı aranmaksızın bir yasa yapılmalıdır. Sağlıkta caydırıcı bir şiddet yasası çıkartılmalıdır. Sağlık çalışanlarının ücretlerinde en az yüzde 150'lik bir iyileştirme yapılmalıdır, aksi takdirde yurt dışına göç engellenemiyor."

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut
Bunların yanında TTB'nin internet sitesinde ise "ek göstergelerin yükseltilmesi, angarya çalışmanın kaldırılması, sağlık hizmetlerinde reçete ücretinin iptal edilmesi, liyakatsız atamaların durdurulması, özel sağlık kuruluşlarında güvencesiz çalışmaya son verilmesi" gibi talepler yer alıyor.
"Bir ayda 197 doktor yurt dışına gitti"
Prof. Vedat Bulut, tüm bu sorunlar nedeniyle Ocak ayında 197 doktorun yurt dışına göç ettiğini, bunun bir rekor olduğunu söyledi. Bulut, "En nitelikli olanlar, yabancı dil bilenler gidiyor. Geçtiğimiz yılın tamamında bu sayı bin 405'ti. 12 ay böyle devam ederse 2 bin 500 doktor Türkiye'den ayrılmış olacak. Gidenler diğer arkadaşlarına yol gösterdiği için sayı katlanarak artıyor. Bu politikalarla Türkiye'de kimseyi tutamayacaklar" ifadelerini kullandı.
Yurt dışına gitmek isteyen hekimlerin TTB'den iyi hâl belgesi aldığını kaydeden Bulut, sayılara bu şekilde ulaştıklarını söyledi.
Prof. Bulut, TTB'nin 8 Şubat'taki grevine aralarında Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Türk Diş Hekimleri Birliği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Psikologlar Derneği, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, Genel Sağlık-İş, Dev Sağlık-İş, Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu'nun da yer aldığı 20'ye yakın örgütün katılacağını aktardı.
Aile hekimleri ne istiyor?
Bir başka grev çağrısı ise Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu'ndan 17-18 Şubat tarihleri için geldi. Türkiye'de yaklaşık 30 bin aile hekimi bulunurken AHEF, 75 il derneğinin federasyonu konumunda. AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Taner Balbay, taleplerini DW Türkçe'ye anlatırken çalışma koşullarındaki zorlukların altını çizdi:
"Biz uzun yıllardır hakkımızda bir yönetmelik bekliyorduk. 30 Haziran 2021'de Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği çıkarıldı. Ancak bu, 'ceza' yönetmeliği oldu. Örneğin entegre hastanelerde çalışan aile hekimleri iki yıllık sözleşme döneminde, mazeretli bile olsa beş kez nöbete gitmezse sözleşmesi feshedilecek. Ayrıca aile hekimlerinin sözleşmelerinin uzatılıp uzatılmayacağına il sağlık müdürlüğünün kurduğu komisyonlarca karar verilecek."
Balbay, bu uygulamanın kötü niyetli yöneticilerin mobbingine yol açabileceği gerekçesiyle "kabul edilemez" olduğunu savundu. Devletin aile sağlık merkezlerine yaptığı cari gider ödemelerinin enflasyonun altında ezildiğini söyleyen Balbay, "Bu yüzden aile sağlık merkezlerinde 15-20 bin kişi işsiz kalabilir" şeklinde konuştu.
Sağlıkta şiddet ortak şikayet
Dr. Balbay, bunların yanında sağlıkta şiddetin de önemli bir sorun olduğunu dile getirdi.Sağlıkta etkin bir şiddet yasasının çıkmasını istediklerini ifade eden Dr. Balbay, bu konuda atılmış bir adım olmadığından şikayet etti. Her gün aile sağlığı merkezleri ve Türkiye'nin dört bir yanından şiddet haberleri geldiğini vurgulayan Dr. Balbay, "Tek tesellimiz hekim arkadaşlarımıza bir şey olmaması. Saldırganlara mevcut yasa maddeleriyle hiçbir şey yapılamıyor. Ya serbest bırakılıyorlar ya da belli bir süre sonra çok az ceza alıyorlar" şeklinde konuştu.
Sağlık Bakanlığı'nın bu şikayetleri duymadığını ve olumlu bir adım atmadığını söyleyen Dr. Balbay, grev kararını bu yüzden aldıklarını ifade etti.
17-18 Şubat'taki iş bırakma eylemine şu ana kadar HEKİMSEN, Hekim Birliği, Tabip-Sen, Genel Sağlık-İş, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası ve diğer bazı örgütlerin destek verdiğini kaydetti. Dr. Balbay, 17-18 Şubat'ın yanı sıra 14-16 Mart'ta da iş bırakacaklarını açıkladı.
YARIN HASTANE VE POLİKLİNİKLER AÇIK MI?
14 Mart Pazartesi, 15 Mart Salı ve 16 Mart Çarşamba günü, Acil hastalar, diyaliz hastaları, acil ve riskli gebeler, çocuk aciller, kanser hastaları, yoğun bakım hastalarının bakımı aksamayacak, yoğun bakım ve yatan hastalara verilenler dışındaki tüm hizmetler duracak.
* Covid-19 veya Covid-19 şüphesi ile başvuranların poliklinik ve klinik tedavilerine devam edilecek; diğer hastalarımıza nöbet düzeninde sağlık hizmeti verilecek.
* Sağlık hizmeti sunulan tüm birimlerde, acil tanı ve tedavi endikasyonu olan hastaların bakımı aksatılmayacak. Acil servisler eylem süresince gerektiğinde görevli hekimlerce takviye edilecek.
* Yoğun bakım hastalarının -eylem nedeniyle- tedavilerinde hiçbir aksamaya yol açılmaması için her zamanki duyarlılıkla hizmetin sürdürülmesine dikkat edilecek.
* Acil ve riskli gebelere, diyaliz hastalarına ve kanser hastalarına sağlık hizmeti sunulmaya devam edilecek.
Editör: Muhammed Furkan Güneş
Emine k
15.03.2022 / 10:02Bu şimdi adalet mi bana iki ay önce randevu verdilerr şimdi kalk grev yap ! Benim verdiğim SGK nerede bütün doktorlara soruyorum bu halka yapılan haksızlık değil mi , adalet m,i gitmek isteyenleri tutan yok zaten
Hazal
13.03.2022 / 21:55Siz hiç uykudan bahsetmeyin bugün fabrika köşelerinde çalışan lar bile genelinden fazla si askeri ücretle çalışıp evini gecindiriyor bunlar ev dersen milyarlık araba dersen hepsi marka giyim kuşam dersen ona keza 18 bin deyip maaşım yüksek olsun ya gariban aile ne yapsın şükür yok Lut kavmi azginliktan helsk olmadı mı ama insan oğlu zaten doyumsuzluk sonucu hüsrana uğradı bunlarında olacağı çoğu ararken azdan olmak olur en fazla gidenin yeri dolar güle güle gitsinler nasılsa sizlanarak dönerler
Muharrem Bursa Nilüfer
13.03.2022 / 21:13Siz hiç uykunuzu almadan bir iki saatlik uykuyla çalıştınız mı.Doktorlar çalışıyor.Gene yaranamıyor.Diplomasını gösteremeyen biri 100 bin lira. maaş alıyor.
Fuat dursun
13.03.2022 / 22:09Ne saçmaya.Nöbette iken uyulacak diye bir saat mi var.nöbetteyken neden uyur bir insan.uyku istirihatli zamanda alınır.
Hazal
13.03.2022 / 20:28Allah bütün doktorların gözünü doyursun bukdarinada pes insan hayatının bukadar ucuz oldu işte Erdoğan' diye diye adam napsin bir geçmişi düşünün bakalım neydik ne olduk deyin heebirinuz altında milyarlar değerinde araba ev olan fakire oluyor sizin hicmi Allah korkusu yok yazıklar olsun diyecek başka söz yok
mert
14.03.2022 / 02:47Sayin arkadaşım düşünce doğru sana o konuda katılıyorum fakat politikan yanlış şöyle düşün asgari ücret alan bir işçi olarak söylüyorum bunu Evet bunlar ağlıyorsa Biz yatip ölelim Yanlız soyle düşünmek lazım Adamlar Doktor olabilmek için 8 sene yyakin okuyor yaptiklari staj haric meslek bize basit gozukuyor oturdugun yerden maaş alıyor bibi geliyor ama yanlış can emanet ediliyor onlara bi insandan kan al desem iğneyi batiramazsn basit bi is degil dünyanın en zor ve en kutsal mesleklerinden biri haklarını aramalari da normal bence grev yapmak doğru yanlis tabi doktora gidecektm kontrol için 2 hafta izindeymis izini bitti simdigrev çıktı öldükten sonra doktor gelip görür artık bu kadar hastayı çocuğu yaşlısı vs. Halkı mağdur etmeleri çok yanlış buna hakları yok haklarını başka şekilde savunabilirler zaten randevusuz hasta bakmiyolar aylarca randevu bekliyoruz bide bu çıkıyor adamlardan hakli ama arada biz kalıyoruz yalnız asgarî ücret alan birine kıyaslamak doğru değil o hata bizde o fırsat bizdede vardı okumadik
Mehmet Deniz
13.03.2022 / 09:46Şimdi doktorlar grev e gidiyor sonrada hasta ve hasta yakınlarından şiddet görüyoruz diye biliyorlar sizin bu yaptığınız grev de bir nevi halka şiddet randevu almak için günlerce uğraş sonra randevu günü doktor greve gitsin SGK primi ödemelerini niye yapıyoruz mağdur olmak için peki bu şekilde yapan doktorlarin aldığı maaş hakmı ben ödediğim SGK primlerimin karşılığını alamıyorum ama madem böyle bir grev kararı olacak neden o tarihlerde randevu verip insanları boşa umutlandiriyordunuz ayıptır günahtır hatta haramdır bu yaptığınız yazıklar olsun madem girebiliyorsunuz güle güle yolunuz açık olsun bakalım Avrupa'da böyle yapabilecekmisiniz
Birgül çevik
15.03.2022 / 12:27Çok doğru konuştun kardeşim ben 6aydı gastrolojiye randevu zor aldım yarına grev var napcam şimdi hakka giriyorlar
Selahattin Boz
13.03.2022 / 20:24Helal olsun kardeşim