matesis
dedas

Abhazya nerededir? Abhazya tarihi kısaca nasıldır? Abhazya haritası, nüfusu ve hakkındaki önemli bilgiler

Abazaların yaşadığı coğrafi bölgeye verilen bir isim olan Abhazya nerededir? Abhazya tarihi kısaca nasıldır? Abhazya nerede yer almaktadır? Nüfusu kaçtır? Abhazya haritası nasıldır?
  • 01.05.2021 03:53
Abhazya nerededir? Abhazya tarihi kısaca nasıldır? Abhazya haritası, nüfusu ve hakkındaki önemli bilgiler

Abhazya neresidir?

Güney Kafkaslar'da yer alan Abhazya günümüzde Gürcistan'ın bir parçasıdır ve bu devlet tarafından özerk bir cumhuriyet olarak tanınmaktadır. Farklı yerlere göç eden Abazaların tarihsel coğrafyası ve yaşadıkları ana vatan Abhazya'dır. Coğrafi olarak Abhazya Karadeniz'in doğu kıyısında, Kafkas Dağlarının güneyinde bulunur.

Günümüzde Abhazya coğrafyası 8 bin 665 kilometre karelik bir alanı kapsar.

Abhazya nüfusu kaçtır?

2020 sayımlarına göre Abhazya'nın 245 bin nüfusu bulunmaktadır. Abhazya'nın başkenti Sohum (Sukhumi)'dir.

Abhazya'nın kısa tarihi

16. yüzyılda Gürcü krallıklarının parçalanmasına müteakip Abhazya Prensliği İmereti Krallığı'nın himayesinde yaşamını sürdürmüştür. Bu süre zarfında Abhazya'yı Şervaşidze Hanedanı yönetmiştir. 1570'lerde Osmanlı Devleti'nin Sohum'u işgal etmesinin ardından Abhazya Türk ve İslam kültürüyle tanışmıştır. Bu dönemde Abaza toplumunun önde gelenleri İslamiyet dinini benimsemiştir.

1801 yılında Abhazya Rus Çarlığı'nın himayesi altına girmek istemiş ve 1810'da Çarlık içerisinde özerk bir bölge statüsü kazanmıştır. 1864'te tamamen Rusların egemenliği altına giren Abhazya'da Müslümanlar Osmanlı topraklarına göçe zorlanmıştır. 

1917'de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin kurulmasıyla Abhazya bölgesi bağımsız Gürcistan devleti sınırları içerisinde yer almıştır. 1921'deki anayasa ile Abhazya'ya özerklik tanınmıştır. Aynı yıl Sovyet Kızıl Ordusu Gürcistan'ı işgal ederek topraklarına katmıştır.

1931'de Joseph Stalin, Abhazya'yı Gürcistan içerisinde özerk bir cumhuriyet yapmıştır. Bu dönemde Abazalar Gürcü Komünist Partisi lideri Candide Çarkviyani tarafından bir dizi asimilasyon politikasına maruz kalmıştır.

1980'lerin sonunda Sovyetler Birliği dağılmaya başladığında, Gürcistan'ın bağımsızlığa doğru hamleleri nedeniyle Abhazlar ve Gürcüler arasında etnik gerilimler büyümüştür. 1992-93 yılları arasında bölgede savaş patlak vermiştir. 1994 yılında imzalanan ateşkes anlaşmasına ve yıllarca süren müzakerelere rağmen, anlaşmazlık günümüzde hala çözülmüş değildir.

 

Editör: Muhammed Gülhan

Yorum Yaz