Adnan Oktar Cemaati kimdir? Öne çıkan görüşleri nelerdir? Cemaatin faaliyetleri ve değerlendirmeleri nelerdir?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın gizli tarikat raporunda Adnan Oktar Cemaati için farklı bilgilere yer verildi. Raporda 'tarikat' uyarısı yapılarak Adnan Oktar Cemaatinin faaliyetleri, lideri ve öne çıkan görüşleri üzerinden değerlendiriliyor.

Adnan Oktar Cemaati ile ilgili şu değerlendirmeler yapılıyor:
Adnan Oktar Cemaati ile ilgili olarak, diyanet iddialarının ciddiye alınması ve gerekli incelemelerin yapılması, üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.
CEMAAT NEDİR?
Cemaat sözlükte toplamak, bir araya getirmek anlamındaki cem' mastarından türeyen Arapça bir isim olup "insan topluluğu", "bir şeyi başkasına katmak, eklemek", "çok sayıdaki insan topluluğu... belli bir maksat etrafında toplanmış bir insan topluluğu" anlamına gelir.
Sosyolojik bir terim olarak cemaat; "cemaatin üyelerinin ortaklaşa paylaştıkları bir şeye -genellikle bir kimlik duygusuna dayanarak özel olarak oluşturulmuş bir toplumsal ilişkiler bütünüdür."
ADNAN OKTAR CEMAATİ
1956 yılında Ankara’da doğdu. Lise mezunu. Dini bir eğitim aldığına dair bir bilgiye rastlanmamıştır.
ÖNE ÇIKAN GÖRÜŞLERİ:
Harun Yahya müstear ismiyle öne çıkan Oktar, evrim ve Siyonizm karşıtlığı ile özellikle muhafazakâr kesim arasında şöhret basamaklarını tırmandı. Oktar’ın, www.harunyahya.org sitesinde kamuoyuyla paylaştığı kitaplar arasında en dikkat çeken “Müşrikler İstemese de Mehdi” adlı kitabıdır. Onun Siyonizm karşıtlığı ise Yahudi devleti ile yakın temaslar kurarak, Filistin’in Yahudilerin hakkı olduğunu savunabilecek bir noktaya savrulmuştur.
Faaliyetleri: Oktar, faaliyetlerini kurucusu olduğu Bilim Araştırma Vakfı (BAV) aracılığı ile yürütmektedir. Evrim karşıtı 300 adet kitap yazdırmış ve bu kitaplar 70’den fazla dile tercüme edilmiştir. Öte yandan A9 kanalının internet versiyonunda İslami kurallara, örf ve adaba yakışmayacak programlar yapmaktadır.
DEĞERLENDİRME:
Oktar’a göre evrim teorisi; materyalizm, nazizm, komünizm ve Budizm gibi ideoloji, din ve inançlarla doğrudan bağlantılı, şeytanî bir öğretidir. Seksenli ve doksanlı yıllarda o, bu düşünce ve yaklaşımlarıyla İslami kesimin dikkatini çekmiş ve desteklerini elde etmiştir.
Oktar, etrafındaki bakımlı kız ve erkeklerden oluşan bir propaganda grubuna sahip olmakla birlikte aslında bir tabandan ve doktrinden yoksundur.
Editör: Neslihan Özkan