tatlidede

Belediye ile Hizmet iş arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Hizmet İŞ (TÜM BELEDİYE VE GENEL HİZMET İŞÇİLERİ SENDİKASI) arasında imzalanan topu iş sözleşme metni.
  • 24.12.2020 09:53
Belediye ile Hizmet iş arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi

Toplu İş Sözleşmesi, işyeri veya işletme düzeyinde, işkolu esasına göre işyeri veya işletmede TİS yapma yetkisini haiz işçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılan iş sözleşmesidir. 

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ


1. BÖLÜM : GENEL HÜKÜMLER


MADDE-1. TARAFLAR ve TANIMLAR

Bu toplu iş sözleşmesinin tarafları MARDİN KENT ANONİM ŞİRKETİ ile HİZMET-İŞ (TÜM BELEDİYE VE GENEL HİZMET İŞÇİLERİ SENDİKASI)’dır.
Bu toplu iş sözleşmesinde;
1) Tüm Belediye ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası “HİZMET-İŞ” veya “SENDİKA”,
2) Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı – Mardin Kent A.Ş. “İŞVEREN” veya “BELEDİYE ŞİRKETİ”,
3) İşletmenin bütünü sevk ve idareye yetkili olanlarla işyerinde işveren adına hareket eden ile işin ve işyerinin yönetiminde görev alan kimselere “İŞVEREN VEKİLİ”
4) Ekleri ile birlikte bu toplu iş sözleşmesi “SÖZLEŞME” veya “TİS”,
5) Bu toplu iş sözleşmesinin kapsamı içerisinde belirtilen tüm işyerleri, bunların eklentileri ve araçları ile oluşturulan iş organizasyonu kapsamındaki bütün yerleri “İŞYERİ”,
6) Bu toplu iş sözleşmesinin tarafı olan işverenin iş organizasyonu kapsamındaki bütün işyerlerinde çalışan Hizmet-İş (Tüm Belediye ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası) üyeleri “ÜYE”,
7) Bu toplu iş sözleşmesinin kapsadığı tüm işçiler “İŞÇİ”, olarak anılacaktır.

MADDE-2. YÜRÜRLÜK SÜRESİ

Bu Toplu İş Sözleşmesinin yürürlük süresi 2 (iki) yıl olup, 01.01.2021 tarihinde yürürlüğe girer; 31.12.2022 tarihi mesai bitiminde sona erer.

MADDE-3. SÖZLEŞMENİN KAPSAMI

1) Yer olarak; İşverenin bünyesinde halen kurulu bulunan ve sözleşme süresi içinde kurulacak olan idari, ekonomik teknik veya hukuki yönden işverene bağlı işyerleri, işyerlerine bağlı yerler, eklentiler ve araçları ile oluşturulan iş organizasyonu kapsamındaki bütün yerleri kapsar.
2) Şahıs olarak; İşverenin iş organizasyonu kapsamındaki işyerlerinde çalışan veya sözleşme süresi içinde işe alınan Hizmet-İş Sendikası üyelerini kapsar.

MADDE-4. TOPLU-İŞ SÖZLEŞMESİNDEN YARARLANMA ŞARTLARI

Kanun Hükümleri Uygulanır.

MADDE-5. TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN AMACI

Bu toplu iş sözleşmesinin amacı; İş sözleşmelerinin yapılması, muhtevası ve sona ermesi ile ilgili hususları düzenlemek,
İşyerinde düzenli ve verimli çalışmayı sağlamak, ahlaki ilkeleri ve hakka bağlılığı da gözeterek işçileri ile işverenlerin karşılıklı hak ve menfaatlerini dengelemek,
Taraflar arasında çıkabilecek uyuşmazlıkların uzlaşma yolunu ve çözüm şekillerini göstermek,
İşveren ile işçi ve sendika arasındaki ilişkileri, düzenleyip; iş ahengi ve çalışma barışını adil bir şekilde korumak,
İstikrarsız ve güvencesiz istihdamı ortadan kaldırmayı, meslek ile aile yaşantısını uzlaştırmayı desteklemek.
Kaliteli kamu hizmetlerinin sunumunda kullanıcıların, çalışanların ve onların temsilcilerinin katılımını, demokratik kontrolünü, şeffaflığı, iyi yönetimi cesaretlendirmek, yeteneklerin gelişmesini sağlamak,
Çalışanlar için çalışma koşulları ve makul bir ücret düzeyini teminat altına almak, kadınlar ve erkekler de dahil herkes için eşit işe eşit ücret verilmesi,
Düzgün iş, iyi ücret düzeyleri ve yeterli çalışma koşulları ile kamu hizmetlerinde çalışanların yaşam kalitesi arasında birebir bir ilişki olduğu fikrini teşvik etmek,
Çalışma saatleri iş ve özel hayatın uzlaştırılması, iş kalitesi, becerilerin geliştirilmesi ve yeni beceriler kazandırılması, çalışma hayatı boyunca öğrenme ve kariyer fırsatları, demografik değişim, iklim değişikliği, iş yerinde her türlü ayrımcılık, ırk ve yabancı düşmanlığı ile mücadele edilmesi,
Hizmet-İş Sendikası üyelerinin sosyo-ekonomik, moral ve kültürel gelişmelerini sağlamaktır.

MADDE-6. SÖZLEŞMENİN GÜVENCESİ

a) İşveren 4857 sayılı kanunun 16.maddesine dayanılarak “Takım Sözleşmesi” yapmak suretiyle veya işçilere yapılacak ferdi iş sözleşmeleriyle, bu toplu iş sözleşmesi hükümlerini kısmen ve tamamen, doğrudan doğruya veya dolaylı yollarla sendikasız veya başka bir sendikanın üyelerine uygulayamaz.
b) İşveren bu toplu iş sözleşmesi ile getirilen hak ve menfaatlerin dışında hiçbir işçiye herhangi bir nam adı altında (Hizmet-İş Sendikası üyeleri de dâhil olmak üzere) ilave ücret zammı veya sosyal yardım vermek suretiyle ayrım yapamaz.
c) İşverence, (a) ve (b) bendinde belirtilen haklar verildiği ve her ne nam altında olursa olsunmardife bir hak ve yarar temin edildiği takdirde verilen bu hak ve yararlar taraf sendikanın üyelerinin ücretlerine aynı şekilde ilave edilecektir.
d) Bu toplu iş sözleşmesinin çalışma süreleri, iş sağlığı ve güvenliği gibi maddelerinden sendika üyesi olmayanlarda aynen yararlanırlar.


2. BÖLÜM : SENDİKAL FAALİYETLER ve TEMİNATI

MADDE-7. SENDİKAL FAALİYETLER

İşveren, sendikal çalışmaları konusunda Sendika yöneticilerine ve temsilcilerine her türlü kolaylığı gösterir. Bu kapsamda olmak üzere;
1-Sendika yöneticileri ve işyeri temsilcileri, Sendikayı veya işçiyi ilgilendiren konularda, gerektiğinde işveren ya da işveren vekili ile doğrudan doğruya ilişki kurarlar. Bu ilişki, ihtiyacın gereğine göre, çalışma saatleri içinde veya dışında uygun görülen zamanlarda sağlanır.
2-Sendika yetkilileri, çalışma düzeni ve üretimini olumsuz yönden etkilemeden işverenden önceden izin almaksızın, sendikasız işçilerle prensip olarak çalışma saatleri dışında, üyeleriyle ise her zaman görüşme yapabilirler.
3-Sendika, gerekli gördüğü takdirde üyeleriyle, önceden işverene haber vermek koşuluyla, işyerinin salon veya uygun bir yerinde toplantı yapabilir. Bu toplantılar normal hallerde çalışma saatleri dışında, acil hallerde çalışma saatleri içinde de yapılabilir.
4-İşveren, işyeri sendika temsilcilerinin belge ve kayıtlarını saklayabilmesi ve sendikal çalışmalarını sürdürebilmesi amacıyla, ihtiyaca elverişli bir baş temsilcilik odası ve yeterli sayıda temsilcilik odası uygun ve müsait şartların varlığımardinife halinde tahsis eder ve yeterli araç-gereçle donanımında yardımcı olur.

MADDE-8. SENDİKAL İZİNLER

A)Temsilci İzinleri:
Sendika baş temsilci veya temsilcileri iş yerindeki temsilcilik görevlerini iş yerlerindeki işlerini aksatmamak ve iş yerlerindeki iş disiplinine aykırı olmamak şartı ile işverenin de uygun göreceği zamanlarda aşağıdaki yazılı sürelerde yerine getirirler.
Baş temsilcinin bu izin süresini iş yerinde geçirmesi asıldır. Ancak, sendika merkezi veya şube veya bölge temsilciliğinin iş verine yapacağı yazılı veya sonradan yazı ile doğrulamak koşulu ile sözlü çağrısı üzerine bu süreyi çağrı yapılan yerde de geçirebilir.

Haftalık izin süresi
İş yeri işçi mevcudu Temsilci için Baş temsilci için
01-50 işçi çalıştıran işyerinde 2 saat -----------
51-200 işçi çalıştıran işyerinde 3 saat 5 saat
201-500 işçi çalıştıran işyerinde 4 saat 6 saat
501’den fazla işçi çalıştıran işyerinde 5 saat 7 saat

B) Diğer izinler:
Sendika temsilci ve görevlilerine kongre, konferans, seminer, yönetim, denetim, disiplin kurulu, genel kurul ve temsilciler meclisi gibi toplantılara katılmaları için sendikanın yazılı talebi üzerine aşağıdaki düzenlenmiş şekle göre izin verilir.

Yıllık toplam
İşyeri işçi mevcudu Ücretli izin süresi
01-50 işçi çalıştıran iş yerinde 20 gün
51-100 işçi çalıştıran iş yerinde 30 gün
101-200 işçi çalıştıran iş yerinde 40 gün
201-500 işçi çalıştıran iş yerinde 60 gün
501-1000 işçi çalıştıran iş yerinde 80 gün
1000’den fazla işçi çalıştıran iş yerinde işçi sayısının %10 kadar gün

Bu izinler her üye için ayrı ayrı olmayıp tüm işçiler içindir. Bir seferde iş yeri işçi sayının %5 inden fazla sayıda üyenin birden eğitim izni kullanması iş yerinin onayına tabidir. Ancak genel kurullar için bu %5 oranı aranmaz.
Ayrıca sendikanın kurul ve komite üyelerine kurul ve komite toplantılarına katılmaları için sendikanın yazılı talebi üzerine toplantı süresince sendikal izin verilir.

MADDE-9. İŞYERİ SENDİKA TEMSİLCİLERİ

Hizmet-İş Sendikası işyerinde çalışan üyeleri arasından aşağıda gösterilen esaslar dâhilinde biri baştemsilci olmak üzere her işyeri için;
a) 1-50 işçiye kadar : 1
b) 51-100 işçiye kadar : 2
c) 101-500 işçiye kadar : 3
d) 501-1000 işçiye kadar : 4
e) 1001-2000 işçiye kadar : 6, İşyeri Sendika Temsilcisi atanır.
İlgili kanun maddesi ve yerleşik yargı kararları gereğince işletme söz konusu olduğunda yukarıdaki kural işletmeye bağlı her iş yeri için ayrı ayrı uygulanır.

MADDE-10. SENDİKADA GÖREV ALANLARIN TEMİNATI

Kanun hükümleri uygulanır.

MADDE-11. SENDİKA ÜYELİĞİNİN GÜVENCESİ, MOBBİNG ve EŞİT DAVRANMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Kanun hükümleri uygulanır.

MADDE-12. SENDİKANIN YARARLANACAĞI ARAÇ ve GEREÇLER

Hizmet-İş Sendikası üyeleriyle temas sağlama, konferans, eğitim semineri ve benzeri sosyal içerikli toplantılar için işverenin salon, araç ve gereçlerinden önceden haber vermek kaydıyla ücretsiz olarak yararlanır.

MADDE-13. TEMSİLCİ ODASI, İŞÇİ LOKALİ ve İLAN TAHTASI

a) Temsilci Odası; İşveren, Hizmet-İş Sendikası işyeri sendika temsilcilerine belge, evrak ve kayıtlarını muhafaza edebilmeleri ve çalışmalarını kolaylaştırmaları için işyerinde elverişli bir temsilcilik odası tahsis eder. Bu odanın mefruşat ve malzemeleri işverence temin edilir. Temsilci odasına işveren tarafından dâhili telefon tahsis edilir. Bu telefonla yapılan konuşmalarda İşveren bir ücret talebinde bulunamaz.
b) İlan Tahtası; İşveren, işyerlerinde işçilerin kolayca görebilecekleri elverişli bir yerde Hizmet-İş Sendikasının ilan, tebliğ ve bültenlerini asmak için bir ilan tahtası koymayı kabul eder. Bu ilan tahtasına başka sendikaların ilan, tebliğ ve bültenleri asılamayacağı gibi işyerinde başka sendikalar içinde ayrıca ilan tahtası bulundurulamaz. Bu tahtaya asılacak Hizmet-İş Sendikasının imzalı ve mühürlü ilan bülteni, tebliğ, talimat ve benzerlerinden doğacak sorumluluk Hizmet-İş Sendikasına aittir.

MADDE-14. AİDAT ve DİĞER KESİNTİLER

Kanun ve Yönetmelik hükümleri uygulanır.

MADDE-15. ÇALIŞAN İŞÇİLERİN LİSTESİNİN VERİLMESİ

İşveren sendikanın yazılı talebi üzerine işyerinde çalışan bütün işçilerin isim listelerini mevcut belgelere dayanarak ve işveren vekillerince onaylanmış olarak bir hafta içinde sendikaya verir.
Sendika üyesi olup ölen, emekli olan, işten çıkarılan veya kendi isteği ile ayrılan işçilerin onaylı isim listelerini de en geç her ayın sonunda, sendikanın talebine gerek olmaksızın düzenli olarak sendikaya gönderir.

 

3. BÖLÜM : ÇALIŞMA ESASLARI


MADDE-16. DENEME SÜRESİ

İşçiler işe alındıkları tarihten itibaren 2 (iki) aylık deneme süresine tabi tutulurlar. Deneme süresi içinde gerek işveren gerekse işçi hiçbir şarta bağlı kalmaksızın iş sözleşmesini feshedebilirler.

MADDE-17. ASKERLİK HİZMETİ NEDENİYLE İŞYERİNDEN AYRILMA

Kanun hükümleri uygulanır.

MADDE-18. VARDİYA USULÜ ÇALIŞTIRMA

Mevzuat hükümleri uygulanır.

MADDE-19. NORMAL ÇALIŞMA SÜRESİ

Haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bu süre aşılmamak ve gün ortasında bir saatten az olmayan ara dinlenmesi verilmek şartıyla çalışma saatleri işin icabına göre işverence tanzim edilir. Öğlenden önce ve sonraları işin ortalama bir saatinde günde iki kez olmak üzere 15 ‘er dakikalık çay ve ihtiyaç molası verilir. Bu mola mesaiden sayılır.
Normal çalışma yapılan işyerleri için Pazar günü hafta tatilidir.
Vardiyalı çalışma yapılan işyerleri için çalışmaya başlanılan günü takip eden 7. Gün hafta tatilidir.

MADDE-20. ÇALIŞMA SÜRELERİNDEN SAYILAN HALLER

Kanun hükümleri uygulanır.

MADDE-21. İŞ SÖZLEŞMESİNİN DEVAM ETTİĞİ HALLER ve İŞE DÖNME HAKKI

Kanun hükümleri uygulanır.


4.BÖLÜM : İŞ SÖZLEŞMESİNİN SONA ERMESİ ve SONUÇLARI

MADDE-22. İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ

Kanun hükümleri uygulanır.

MADDE-23. TENKİSATTA USUL

Kanun hükümleri uygulanır.


MADDE-24. BİLDİRİM ÖNELLERİ

Kanun hükümleri geçerlidir.

MADDE-25. YENİ İŞ ARAMA İZNİ

Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde üç saattir. İşçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlamak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır. Yeni iş arama iznini kullananlar ücret ve tüm haklardan çalışanlar gibi aynen yararlanırlar.


MADDE-26. KIDEM TAZMİNATI, HESAPLANMASI ve ÖDENMESİ

Kanun hükümleri uygulanır.


5.BÖLÜM : İZİNLER

MADDE-27. İZİNLER

Yıllık Ücretli İzinler
Yıllık ücretli izinler hakkında Kanun hükümleri uygulanır. Ancak, bu Toplu İş Sözleşmesi ile yıllık ücretli izin günleri aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.
Hizmet süresi;
1 yıldan 5 yıla kadar olanlara (beş yıl dahil) :16 gün,
Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara :22 gün,
On beş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara :28 gün,

Ücretsiz Mazeret İzni
İşçinin talep etmesi ve mazeretinin makul görülmesi halinde işverence yılda 45 (kırkbeş) güne kadar ücretsiz mazeret izni verilebilir. İşçinin talebi ve İşverenin uygun görmesi halinde yılda 45 (kırkbeş) gün daha ücretsiz mazeret izni verilebilir.

Ücretli Sosyal İzinler
Üye işçiye;
Eşinin doğum yapması halinde 5 gün
Evlenmesi halinde 5 gün
Eş ve çocuğun ölümü halinde 6 gün
Ana, baba ve kardeşinin ölümü halinde 5 gün
Kayınpeder veya kayınvalidesinin ölümünde 2 gün
Tabii afetten zarar görmesi halinde 10 güne kadar ücretli sosyal izin verilir.

İşçinin bakmakla yükümlü olduğu veya işçinin refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi şartıyla 1 (bir) aya kadar ücretli izin verilir. Aynı kişi ile ilgili olarak aynı dönemde birden fazla işçi refakat izni kullanamaz. İzin süresi içinde refakati gerektiren durumun ortadan kalkması halinde işçi iznin bitmesini beklemeksizin en geç iki gün sonra göreve başlar. Aksi halde işine başlaması gereken tarihten itibaren görevine gelmemiş sayılarak hakkında yasal işlem yapılır. Refakat süresi en çok 1 ay süre ile verilir. İşverence uygun görülmesi halinde 1 aylık süre aynı koşullarda 1 ay daha uzatılabilir. Aynı kişinin aynı hastalığı için verilecek refakat izninin toplam süresi 2 ayı geçemez.


6.BÖLÜM : SOSYAL YARDIMLAR ve ÜCRETLER

1.KISIM:
SOSYAL YARDIMLAR

A ) AYLIK ÜCRETLE BİRLİKTE ÖDENEN SOSYAL YARDIMLAR

MADDE-28. ÇOCUK YARDIMI

İşçilere 3 (üç) çocukla sınırlı olmak üzere her bir çocuk için her ay 30,00 (Otuz) TL/Ay çocuk yardımı ödenir.

MADDE-29. YEMEK YARDIMI

İşçilere fiilen çalışılan günler için günlük 8,00 (Sekiz) TL/Gün yemek bedeli ödenir.

MADDE-30. DİREKSİYON PRİMİ

Şoför, operatör ve yardımcılarına fiilen çalışılan günler için günlük 2,00 (İki) TL/Gün direksiyon primi ödenir.

MADDE-31. YAKACAK YARDIMI

İşçilere her ay 35,00 (Otuzbeş) TL/Ay yakacak yardımı ödenir.

B ) YILLIK ÖDENEN SOSYAL YARDIMLAR

MADDE-32. ÖĞRENİM YARDIMI

İşçilere öğrenimdeki her çocuğu için belge ibraz etmek şartı ile yılda bir kez Eylül ayında ödenmek üzere;
İlkokul için 100,00 (Yüz) TL.
Ortaokullar için 110,00 (Yüzon) TL.
Lise ve dengi okullar için 120,00 (Yüzyirmi) TL.
Yüksekokul ve Üniversite okuyan her bir çocuk için 140,00 (Yüzkırk) TL.
Tutarında öğrenim yardımı ödenir.


MADDE-33. BAYRAM HARÇLIĞI

İşçilere her yıl Ramazan ve Kurban Bayramlarından önceki ücret (maaş) ödemesi ile birlikte 90,00 (Doksan) TL bayram harçlığı ödenir.

MADDE-34. GİYİM VE KORUYUCU EŞYA YARDIMI
İşveren çalıştırdığı işçilere yaptıkları işin niteliğine uygun olan ve işçinin sağlığını ve güvenliğini korumayı amaçlayan giyim ve koruyucu eşya verir.

C ) OLAYA BAĞLI SOSYAL YARDIMLAR VE DİĞER SOSYAL YARDIMLAR

MADDE-35. EVLENME YARDIMI

İşyerinde çalışan işçilerin evlenmeleri halinde 250,00 (İkiyüz) TL evlenme yardımı ödenir.
Evlenen işçiler, aynı işverenin emrinde çalışıyorsa bu yardım her iki işçiye de ayrı ayrı ödenir.

MADDE-36. HASTALIK YARDIMI

Hastalık izinleri hakkında Kanun hükümleri uygulanır. Ancak;
İşçinin, işyerinin bulunduğu mahal veya başka bir mahalle sevk suretiyle viziteye çıkması ve istirahat verilmeksizin ayakta tedavisine lüzum görüldüğü takdirde geçirdiği 10 (on) günlük süre için işçi ücretli izinli sayılır.
İşçinin hastalık nedeniyle işe devam edemediği veya raporlu olduğu sürelere ait yılda 3 defayı geçmemek üzere SGK tarafından ödenmeyen ilk 2 günün ücreti işveren tarafından ödenir.

MADDE-37. ASKERLİK YARDIMI

Muvazzaf askerlik hizmeti nedeni ile ayrılan işçiye 300,00 (Üçyüz)TL askerlik yardımı ödenir.

MADDE-38. TABİİ AFET YARDIMI

İşçilerin yangın, deprem, sel ve benzeri afetlerden zarar görmeleri halinde zarara göre brüt 1.000,00 (Bin) TL’ye kadar tabii afet yardımı yapılır.

MADDE-39. ÖLÜM YARDIMI

İşçilerin iş kazası sonucu ölmeleri halinde yasal mirasçılarına 1.200,00 (Binikiyüz) TL tutarında; normal ölümleri halinde ise 800,00 (Sekizyüz) TL tutarında ölüm yardımı yapılır. İşçinin eş, çocuklarının, anne ve babasının ölümleri halinde 300,00 (Üçyüz) TL tutarında ölüm yardımı yapılır.

2.KISIM:
ÜCRETLER


MADDE-40. ÜCRETLERİN ÖDENMESİ

Kanun hükümleri uygulanır.

MADDE-41. ÜCRET ZAMMI
01.01.2021-30.06.2021 tarihleri arası ücret zammı:
İşçilerin 01.01.2021 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine 01.01.2021 tarihinden itibaren %5 (yüzde beş) oranında zam yapılmıştır. Artırılan ücretler: Devletin her yılın başında açıklayacağı yıllık Asgari Ücret altında kalan işçilerin ücretleri asgari ücret tutarına getirildikten sonra bu zam oranı uygulanır.
01.07.2021-31.12.2021 tarihleri arası ücret zammı:
İşçilerin 30.06.2021 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine 01.07.2021 tarihinden itibaren % 5 (yüzde beş) oranında zam yapılmıştır.
01.01.2022-30.06.2022 tarihleri arası ücret zammı:
İşçilerin 01.01.2022 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine 01.01.2022 tarihinden itibaren %5 (yüzde beş) oranında zam yapılmıştır. Artırılan ücretler: Devletin her yılın başında açıklayacağı yıllık Asgari Ücret altında kalan işçilerin ücretleri asgari ücret tutarına getirildikten sonra bu zam oranı uygulanır.
01.07.2022-31.12.2022 tarihleri arası ücret zammı:
İşçilerin 30.06.2022 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine 01.07.2022 tarihinden itibaren %5 (yüzde beş) oranında zam yapılmıştır.

MADDE-42. FAZLA SÜRELERLE ÇALIŞMA İLE FAZLA ÇALIŞMA ve ÜCRETİ

Kanun hükümleri uygulanır.

MADDE-43. GECE ÇALIŞMASI ve ÜCRETİ

Kanun hükümleri uygulanır.

MADDE-44. TATİLLERDE ÇALIŞMA ve ÜCRETİ

A- Normal çalışma yapılan yerlerde hafta tatili pazar günüdür. Vardiyalı çalışma yapılan yerlerde hafta tatili çalışmaya başlandığı 6. günü takip eden 7. gündür.

Hafta tatillerinde çalıştırılan işçilere takip eden hafta içinde bir gün izin verilir. Çalışılan bu hafta tatili günü için toplam iki yevmiye ödenir.

B- Kanunda belirtilen ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yapılacak çalışmalar, önceden işçiye duyurulur. Ulusal bayram, genel tatil günlerinde çalıştırılan işçilere çalıştıkları her bir gün için toplam 3 (üç) yevmiye ödenir.

C- (A) ve (B) bentlerindeki ödemeler için haftalık çalışma süresi şartı aranmaz.

MADDE-45. İKRAMİYE

İşçilere 2021 yılı Nisan ve Ekim aylarında 5’er günlük (5x2=10), 2022 yılı Nisan ve Ekim aylarında 5’er günlük (5x2=10) ücretleri tutarında ikramiye ödenir.

MADDE-46. GEÇİCİ GÖREV ZAMMI

6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümleri uygulanır.


7.BÖLÜM
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ


MADDE-47. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ

Mevzuat hükümleri uygulanır.

MADDE-48. İŞ KAZALARI

Mevzuat hükümleri uygulanır.

MADDE-49. HASAR ve ZARARLARIN TESPİTİ VE TAZMİNİ

A) Hasar ve Tespit Komisyonun Teşekkülü;

İşçinin yaptığı hasar ve zararları saptanması için iş yerinde 3 kişiden oluşan hasar, zarar ve tespit komisyonu kurulur. Bu komisyon:
Bir işveren temsilcisi başkanlığında
Sendikaca görevlendirilecek bir işçi
Olayın özelliğine göre iş yerinde veya iş yeri dışından hasar, zarar konusu işten anlayan ve işverenle sendikanın 3 gün içinde birlikte seçecekleri üçüncü bir kişiden oluşur. Bu kişinin seçilmemesi/seçilememesi halinde ilgili kamu veya meslek kuruluşundan ihtisas sahibi bir kişinin işverence tayini istenir. Komisyon olayın özelliklerine göre olay yerinde veya iş yerinde hasar ve zararı saptar.

B) Hasar ve Tespit Tutanağının Niteliği;

Bu tutanakta,
Olayın niteliği ve oluş şekli,
Hasar ve zararların işçinin kusur, ihmal veya kastından mı, aracın teknik arızasından mı veya her iki tarafa ait ortak kusurdan mı, meydana geldiği,
Hasar veya zararın miktarı ve bu miktarların her iki taraftan ne kadar olduğu tespit edilir. Tutanağa ilgililerin, tanıkların ifadesi var ise mevcut diğer belgeler eklenir. Tutanak ekleri, ilgililerin bağlı bulunduğu işveren ve sendikaya verilir. Bu komisyon gerekli gördüğü durumda bilirkişiye başvurabilir. Her türlü hasar ve zararda komisyon raporu şarttır. Aksi takdirde işçiden bir kesinti yapılamaz.

C) Hasar Bedelinin Kesinti ve Ödeme Şekli;

1) İşverene ait çeşitli araç ve gereçlerde işin görülmesi esnasında oluşan ve hasar ve zarar tespit komisyonu tarafından hasar ve zarardan işçiyi sorumlu tuttuğu kısmın ödenmesine ilişkin olarak:
İşveren tarafından hasar bedelinin ödenmesi için ilgiliye veya ilgililere komisyonun tuttuğu tutanak tebliğ edilir. Bu tutanağa karşı tarafların mahkemeye başvuru hakkı vardır.
Hasar bedeline karşılık işçinin ücretinin 1/5’inden fazla kesilemez.
2) Trafik kazası sonucu meydana gelen zarar, hasar ve tazminatın hasar ve zarar komisyonu veya adli mercilerce verilecek karar ile tespit edilen kusur oranında işveren ve/veya işçi sorumludur.
Üçüncü kişilere ödenecek hasar ve tazminatlarda da bu yol uygulanır.

MADDE-50. TRAFİK PARA CEZALARI

Sürücüden kaynaklı kesilen trafik para cezalarından sürücü (işçi), araçtan kaynaklı trafik para cezalarından ise işveren sorumludur.


8.BÖLÜM
DİSİPLİN HÜKÜMLERİ

MADDE-51. DİSİPLİN KURULU

Bu sözleşmenin uygulanmasında taraflar arasında çıkacak uyuşmazlıkları çözümlemek ve disipline ilişkin konularda gerekli soruşturmaları yaptıktan sonra karar vermek üzere 4 kişiden oluşan disiplin kurulu kurulur. Bu kurulun iki üyesi biri başkan olmak üzere işveren ve diğer iki üyesini ise sendika tayin eder. Aynı sayıda yedek üye taraflarca tespit edilir. Disiplin ile ilgili konularda oyların eşitliği halinde başkanın tarafı çoğunluğu sağlar.

9.BÖLÜM
DEĞİŞİK HÜKÜMLER

MADDE-52. DİNİ GÖREVLERİN İFASI

TC. Anayasasının 24.maddesi gereğince herkes vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Kimse dini inanç ve kanaatinden dolayı suçlanamaz. İşveren işçilerin dini inançlarını ifa maksadıyla din ayrımı gözetmeksizin ferdi olarak yapılmayan haftalık ibadetleri için gerekli kolaylığı sağlar. Bu ibadetlerde geçen süreler iş süresinden sayılır. İşçilerin talepleri halinde Hac’ca gitmek isteyenlere 60 (Atmış) gün, Umre ’ye gitmek isteyen işçileri ise 30 (Otuz) gün ücretsiz izin verilir.

 

DİSİPLİN CEZA CETVELİ : CEZAYI GEREKTİREN HALLER  İŞYERİNİN DÜZENİNE AYKIRI FİİLLER CEZALAR

İHTAR :İ

GÜNDELİK (YEVMİYE) KESİMİ :G 

İŞTEN ÇIKARMA :İ.Ç

1 - Bir saate kadar geç gelmek
İ
1G
2G

2 - Bir saati aşan süreyle geç gelmek

1G
2G
3G

3 - Devamlı geç gelmeyi alışkanlık haline getirmek.(Altı ay içerisinde geç gelmek suçundan üç defa disiplin cezası almış olmak kaydıyla)

4G
İ.Ç
4 - Mazeretsiz olarak ayda bir iş günü göreve gelmemek

1G
2G
3G

5 - Bir ay içinde ardı ardına iki iş günü veya iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü olmayacak şekilde iki iş günü göreve gelmemek.

3G
4G


6 - Bir ayda üç işgünü işine devam etmemek

İ.Ç
7 - Görevi yetersiz yapmak.

1G
2G
3G

8 - Verilen görevi yapmamak.

3G
4G
İ.Ç
9 - İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.

İ.Ç
10 - Görev saatinde özel işleri ile uğraşmak.

2G
3G

İ.Ç
11 - Disiplinsiz davranmak, iş sağlığı ve güvenliği, kurallarına uymamak, iş verimini aksatmak ve iş barışını bozmak.

3G

İ.Ç
12 - İzinsiz olarak iş saati bitiminden evvel görev yerini terk etmek(Bir ay içinde)
İ
1G
2G

13 - İzinsiz mardinlife olarak iş saati bitiminden evvel görev yerini terk etmeyi alışkanlık haline getirmek.(6 ay içinde 3 defa disiplin cezası almak)

4G
İ.Ç
14 - İşyerinin korunması ile ilgili olanların görev yerinde bulunmaması

3G
4G
İ.Ç
15 - İş saatlerinde gereksiz yere arkadaşlarını meşgul etmek

1G
2G
3G

İ.Ç
16 - İş başında, iş saatlerinde ve görev başında uyumak

2G
3G

İ.Ç
17 - İş yerinde kavga etmek, küfür ve hakarette bulunmak

3G
4G
İ.Ç
18 - İmza cetvelini imzalamamayı ve/veya personel takip sistemine kart okutmamayı alışkanlık haline getirmek

2G
3G
4G
İ.Ç
19 - Yönetimdeki aracı, idareden izin almaksızın başkalarına kullandırmak.

3G

İ.Ç
20 - Göreve sarhoş gelmek

4G
İ.Ç
21 - İşyerinde alkollü içki kullanmak, kumar oynamak veya oynatmak

İ.Ç
22 - İşyerinde uyuşturucu madde kullanmak

İ.Ç

İŞ ARKADAŞLARINA KARŞI TUTUMU

23 - Amirlerine karşı, küfür ve saldırıda bulunmak

İ.Ç
24 - İş arkadaşlarına küfür yada saldırıda bulunmak

4G
İ.Ç
25 - Gerektiği halde iş arkadaşlarına yardımcı olmamak ve yardımcı olmamayı alışkanlık haline getirmek

1G
2G
3G

İ.Ç

İŞYERİ, ARAÇ VE GEREÇLERİNE ZARAR VERMEK

26 - Yangına sebebiyet vermek.

İ.Ç
27 - İşyerine sabotaj yapmak.

İ.Ç
28 - Yönetimdeki araç ve gereçlerin bakım ve temizliğine özen göstermemek ve hor kullanmak

2G
3G

İ.Ç
29 - Araç ve gerekleri kontrol etmeden göreve çıkmak ve bunlarla ilgili bozuklukları zamanında yetkiliye bildirmemek.

2G
3G
4G
İ.Ç
30 - Teslim edilen araç ve gereçlerin yitirilmesine yada bozulmasına, hasarına neden olmak.

a)ihmal

2G
3G

İ.Ç

b)ağır ihmal

3G

İ.Ç

c)kasıt

İ.Ç
31 - İçkili araç Kullanmak

İ.Ç


ÇALIŞMA AHLAKINA UYMAYAN DAVRANIŞLAR

32 - İşyerine ait araç ve gereçleri görevi dışındaki işlerde kullanmak

3G

İ.Ç
33 - Amir durumunda olup, çalıştığı işçileri özel işlerde kullanmak

3G

İ.Ç
34 - Kendisine verilen yetki dışında iş yapmak

1G
2G
3G

İ.Ç
35 - Görevi ile ilgili kasten yanlış bilgi vermek, işi aksatmak

3G

İ.Ç
36 - Hasta olmadığı halde kendisini hasta göstererek işi aksatmak

2G
3G

İ.Ç
37 - Sınav sırasında kopya çekmek yardım almak
Soru çalmak, sınav kâğıdı ve tutanaklarında değişiklik yapmak

İ.Ç
İ.Ç
38 - Verilen görevi yapmadığı halde yapmış gibi göstermek

3G
4G
İ.Ç
39 - Sahte belge düzenlemek belgede değişiklik yapmak

İ.Ç
40 - Görevine ilişkin ve gizli kalması gereken sırları kasten açıklamak yada bu sırları açıklayarak çıkar sağlamak

İ.Ç
41 - Hırsızlığa tam teşebbüs veya hırsızlık yapmak

İ.Ç
42 - Rüşvet almak ya da vermeye tam teşebbüs veya rüşvet almak veya vermek

İ.Ç
43 - İşe başlamayan işçiyi başlamış göstermek

4G
İ.Ç
44 - Yerine imza atmak yada kartını bastırmak suretiyle işe gelmeyen işçiyi gelmiş gibi göstermek

3G
4G
İ.Ç
45 - İşyerinde propaganda yapmak suretiyle faaliyette bulunmak

3G
4G
İ.Ç
46 -  1-Yukarıda sayılan eylemler dışında kalıpta Disiplin kurulunca suç sayılan ve cezalandırılması gereken benzer fiiller, disiplin kurulunca sucun ağırlığı dikkate alınarak ihtardan –işten çıkarmaya kadar ceza verilebilir.
2- Yukarıda sayılan eylemler dışında kalıpta İş Kanununda yer alan fiillerle ilgili kanun hükmü uygulanır.

 

SÖZLEŞMENİN İMZASI


İşbu toplu iş sözleşmesi 52 asıl maddeden oluşmaktadır. (14 sayfa) 18.12.2020 tarihinde aşağıda imzası bulunan yetkililer tarafından imza altına alınmıştır. 18.12.2020


İŞVEREN YETKİLİLERİ SENDİKA YETKİLİLERİ

Mahmut DEMİRTAŞ
Vali/Büyükşehir Belediye Başkan V.

Murat SÜZEN 
Mardin Kent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan

İl Başkanı

Metin BODUR
Mardin Kent A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Baş Temsilci

Av. Abdülbaki SAĞLAM
Mardin Kent A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Temsilci

Memet Sait DEMİRHAN
Mardin Kent A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Temsilci

Erhan HAKİOĞLU
Mardin Kent A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Temsilci

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz