tatlidede

Bitcoin caiz mi? Kripto paralar helal mi haram mı? Diyanetin ve hocaların fetvaları neler?

Dijital kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir? Diyanet'in kripto parayla ilgili açıklaması ne? Kripto para caiz mi? Bitcoin başta olmak üzere kripto yani dijital paraların son günlerde gördüğü ilgiyle beraber bu sorunun cevabı merak edilip araştırılıyor. Peki, kripto para caiz mi? Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Fetva Kurulu'nun açıklamasının yanı sıra toplumun çeşitli kesimleri tarafından rağbet gören ve açıklamaları geniş halk kitlelerini etkileyen ilahiyatçı ve din adamları da bu konuda görüşlerini açıklamaya devam ediyor. Biz de bu hocalardan birkaçının görüşlerini bir araya getirdik.
  • 07.05.2021 04:19
Bitcoin caiz mi? Kripto paralar helal mi haram mı? Diyanetin ve hocaların fetvaları neler?

Bitcoin, BTC, Ethereum, Litecoin, Tron, Monero, XRP vb. gibi kripto paralar caiz mi, haram mı, helal mi? Kripto para kullanmak, kripto paralar ile alışveriş yapmak günah mı? Diyanet'in bir açıklaması var mı? Kripto paralar hakkında Diyanet'in ve İslami ilimlerde kabul görmüş hocaların fetvası nedir?

KRİPTO PARA NEDİR?

Kripto para (veya kripto varlık), işlemlerini güvenceye almak için kriptografi yani şifreleme kullanan, çalışma şekli nakite alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık, bir sanal unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal döviz'dir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir.Her bir kripto paranın merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden gelmektedir.

2009'da Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulan Bitcoin, ilk merkeziyetsiz kripto paradır. O zamandan beri birçok farklı kripto para ortaya çıkmıştır. Bunlara genellikle altcoin denilir ki bu kısaltma alternatif ve coin yani madeni para'nın birleşimidir.

Uzmanlar, kripto paraların toplam piyasa değerinin önümüzdeki yıllarda 1-2 trilyon dolara kadar çıkabileceğini tahmin etmektedirler.

DİYANET'E GÖRE KRİPTO PARA KULLANIMI CAİZ Mİ?

Soru: Dijital kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir?

Cevap: Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.

Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.

Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital­-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir.

Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto­ paraların kullanımı caiz değildir.

Yasin Gündoğdu Hoca'nın Konu Hakkındaki Görüşü

Yasin GÜNDOĞDU Kimdir?

1976'da Of'ta doğdu, 17 yaşından beri Diyanet'te İmam olarak, cesur ve nokta atışı güncel vaazları ile takdir edilmesine rağmen, bir çok kez soruşturma geçirdi. 28 şubatta haksız yere tutuklandı, susturmak için bir çok kez sürgün edildi, kürsü yasağı verildi, Müezzin olarak Denizli'ye sürgün edildi. Hukuken bütün davalarını kazanmasına rağmen, anlamsız bir idari ısrarla yapımında öncülük ettiği, Büyük Osmanlı Camisinde halen MÜEZZİN (vaaz vermesinin egellenmesi için Diyanet'in çalışma şartlarında nadir görülecek bir şekilde imam-kayyım kadrosundan müezzinliğe geçişi yapılmıştır!) kadrosunda görev yapmaktadır. Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce konferans vererek, İslâm'ın bakışını Kur’an ve sahih Sünnet ışığında, HAK BATIL mücadelesini güncel, açık anlaşılır, sade, ve net bir dil ile haykırmaktadır.

 

Cübbeli Ahmet Hoca'nın Konu Hakkındaki Görüşü

Mehmet Yıldız Hoca'nın Konu Hakkındaki Görüşü

Editör: Mustafa Kardaş

Yorum Yaz