diorex
Dedas

Çağrı cihazı nedir, neden patlar? Pager çağrı cihazı nedir?

İSRAİL'in Lübnan ve Suriye’de Hizbullah üyelerinin kullandığı yüzlerce çağrı cihazını patlatması ile saldırının ayrıntıları netleşmeye başladı. Uzmanlar patlamalara sebep olan üç olası senaryo üzerinde duruyor. Peki bu çağrı cihazları nasıl çalışıyor? Neden patlamış olabilir? Saldırıyı kim düzenledi?

  • 17.09.2024 23:15
Çağrı cihazı nedir, neden patlar? Pager çağrı cihazı nedir?

 İSRAİL'İN ÇAĞRI CİHAZI SALDIRISI 

İsrail'in Lübnan'daki taşınabilir çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

Lübnan resmi ajansı NNA'ya göre, İsrail'in "pager" isimli çağrı cihazlarına sızması sonucu çok sayıda Lübnanlı yaralandı.

NNA'dan yapılan açıklamada, "Beyrut'un güney banliyöleri ile Lübnan'ın birçok bölgesinde benzeri görülmemiş düşmanca bir güvenlik olayı yaşandı. Yüksek teknoloji kullanılarak taşınabilir pager sistemleri patlatıldı ve çok sayıda yaralı olduğu, yaralıların hastanelere nakledildiği bildirildi." ifadeleri kullanıldı.

Yaralanan çok sayıda kişinin Hizbullah mensubu olduğu kaydedildi.

ÇAĞRI CİHAZI HAKKINDA

Çağrı cihazı veya pager, alfanümerik veya sesli mesajları alan ve görüntüleyen kablosuz bir telekomünikasyon cihazıdır.

Mesajlar, çağrı ağı aracılığıyla kendisine gönderilir. Çağrı cihazına posta göndermek için operatörün telefonunu çevirmek, abonenin numarasını veya adını vermek ve mesajı dikte etmek gerekir.

İlk telefon çağrı sisteminin patenti 1949 yılında Alfred J. Gross tarafından alındı. Dünyada ilk çağrı cihazı Motorola tarafından 1956'da piyasaya sürüldü. Çağrı cihazlarını ilk benimseyenler hastane personeli ve yöneticileriydi. Sonra her zaman ulaşılabilir olmak isteyenler çağrı cihazı almaya başladılar.

 

SAHİPLERİ ELİNE ALDIĞI AN İNFİLAK ETTİ

Lübnan'da bazı çağrı cihazlarının, sahiplerinin üzerindeyken patladığı anlar sosyal medyaya yansıdı. Görüntülerde, çağrı cihazlarının sinyal vermesiyle sahipleri tarafından ellerine alındığı ve bu esnada infilak ettiği fark ediliyor. Yaralanan çok sayıda kişinin Hizbullah mensubu olduğu kaydedildi.

ÇAĞRI CİHAZLARINI KULLANMAYIN ÇAĞRISI

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, "Ülkenin farklı bölgelerinde çağrı cihazlarının patlaması sonucu yüzlerce kişi yaralandı." dedi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, acil servislere gelen yüksek sayıda yaralılarla ilgilenmek için tüm sağlık çalışanlarına görev yaptıkları sağlık merkezine gitmeleri talimatı verdi. Lübnanlılardan kan bağışı yapmalarını talep eden Sağlık Bakanlığı, yollarda ambulanslara öncelik verilmesi çağrısı yaptı. Sağlık Bakanlığı, personelinden ve vatandaşlardan çağrı cihazları kullanmamasını istedi.

ASKERLER CADDEDE KONUŞLANDI

Başkent Beyrut sokaklarında onlarca ambulansın hareketliliği gözlemlenirken Lübnan askerleri de kentteki kaos ve trafikteki yoğunluğu ortadan kaldırmak için caddelerde konuşlandı.

Image description

8 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 2800 YARALI VAR

Lübnan Sağlık Bakanlığı, "Çağrı cihazlarının patlaması sonucu ülke genelinde 8 kişi hayatını kaybetti, 2800 kişi yaralandı" açıklamasında bulundu. 

HİZBULLAH TELEFON YERİNE KULLANIYOR

BBC’nin diplomasi muhabiri Paul Adams’a göre, Hizbullah üyeleri arasındaki haberleşmede çağrı cihazları ağırlıklı olarak tercih ediliyor.

Adams, Hizbullah tarafından cep telefonlarının güvenlik açısından riskli bulunduğunu belirtiyor. Bu tercihin nedeni, 1996 yılında İsrail’in, Hamas’ın bomba uzmanı Yahya Ayyaş’ı cep telefonu aracılığıyla tespit edip öldürmesi olayına dayanıyor.

Bu olay sonrasında, Hizbullah cep telefonlarını kullanmayı büyük ölçüde bıraktı.

CİHAZLARDAKİ PATLAMALAR NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Olayla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı fakat bir çağrı cihazının patlamasında üç olası senaryo öne çıkıyor:

Nakliye esnasında patlayıcı yerleştirilmesi: Örgütün çağrı cihazlarını tedarik aşamasında cihazlara küçük patlayıcı aygıtlar yerleştirilmiş ve uzaktan veya zamanlayıcı ile etkinleştirilmiş olabilir.

Aşırı ısınan piller: Hacker’lar cihazlardaki bir açığı kullanarak pillerin aşırı ısınmasına ve patlamasına neden olmuş olabilir.

Radyo dalgalarıyla etkinleştirme: Patlayan cihazlar nakliye sırasında değiştirilmiş ve daha sonra bir yer istasyonundan veya istihbarat cihazından (örneğin Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Sistemi, AWACS) yayılan radyo dalgalarıyla etkinleştirilmiş olabilir.

ÇAĞRI CİHAZLARI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Dünya genelinde kullanılan bütün çağrı cihazları iki ana unsurla çalışıyor

İletim: Radyo sinyalleri aracılığıyla çalışır. Servis sağlayıcı, bir baz istasyonu veya uydu ağı üzerinden cihaza bir sinyal gönderir. Bu mesaj sayısal, alfanümerik (metin) veya sesli olabilir.

Uyarı: Mesaj alındığında, cihaz ses veya titreşimle kullanıcıyı uyarır ve gelen mesajı ekranda gösterir.

Çağrı cihazı türleri

Sayısal çağrı cihazı: Sadece sayıları gösterir, genellikle kullanıcının araması gereken telefon numaralarını iletir.

Alfanümerik çağrı cihazı: Hem sayı hem de harfleri gösterir, kısa metin mesajlarının iletilmesine olanak tanır.

İki yönlü çağrı cihazı: Kullanıcıların hem metin mesajı gönderip hem de almasına imkan verir.

Çağrı cihazlarının kullanım alanları

Tıp alanı: Doktorlar ve hemşireler, cep telefonu sinyallerinin zayıf olduğu hastane bölgelerinde acil bildirimleri almak için çağrı cihazlarına güvenir.

Acil servisler: Polis, itfaiye ve acil müdahale ekipleri hayati bilgileri hızla paylaşmak için çağrı cihazlarını kullanır.

Çeşitli meslekler: Bilgisayar teknolojileri, mühendislik ve bakım çalışanları acil eylemler gerektiğinde uyarı almak için çağrı cihazlarını kullanır.

Çağrı cihazları neden hala kullanılıyor?

Güvenilirlik: Çağrı cihazları, zayıf mobil kapsama alanlarına daha iyi nüfuz eden radyo sinyalleri kullanır.

Pil ömrü: Çağrı cihazı pilleri şarj edilmeden haftalarca dayanabilir.

Kullanım kolaylığı: Çağrı cihazları, uygulama veya diğer dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırılmıştır.

Savaş bölgelerinde faaliyet gösteren insan hakları örgütleri tüm çağrı cihazlarının atılmasını öneriyor.

Yorum Yaz