Depremden etkilenen illerden ortak çağrı: Yerinde dönüşüm başvuru süresi uzatılmalıdır
6 Şubat 2023 depremlerinden en fazla etkilenen illerin Ticaret ve Sanayi Odaları, ortak bir basın açıklaması düzenleyerek yerinde dönüşüm başvurularının 30 Haziran 2025 tarihinde sona erecek olmasının sahadaki gerçeklerle uyuşmadığına değindi.

Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve İslahiye Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından yapılan ortak açıklamada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Yerinde Dönüşüm Projesi'nin, depremzedeler için bir umut kaynağı olduğu ifade edildi. Ancak mevcut şartlar nedeniyle belirlenen başvuru süresinin yetersiz kaldığı vurgulandı.
Açıklamada, birçok depremzedenin farklı şehirlerde yaşamaya devam ettiği, hissedarların bir araya gelmesindeki gecikmeler, tapu ve miras işlemleri, enkaz kaldırma ve ruhsat başvurusu gibi süreçlerin başvuruların zamanında tamamlanmasını zorlaştırdığı belirtildi.
Ortak bildiride şu ifadelere yer verildi "06 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, yaraların sarılması ve şehirlerimizin yeniden ayağa kaldırılması için büyük bir özveriyle çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yerinde dönüşüm projeleri, depremzede vatandaşlarımız için umut ışığı olmuştur. Ancak, belirlenen son başvuru tarihi olan 30 Haziran 2025 tarihi, sahada yaşanan gerçeklikler ve karşılaşılan zorluklar göz önüne alındığında, hak sahipleri için ciddi bir mağduriyet riski taşımaktadır." denildi.
"Vatandaşlarımızın bir bölümünün hala başka şehirlerde yaşamaya devam ediyor"
Açıklamada "Depremden etkilenen vatandaşlarımızın bir bölümünün hala başka şehirlerde yaşamaya devam ettiği, hissedarların bir araya gelme sürecinin uzaması, tapu işlemleri, miras intikalleri, enkaz kaldırma süreçleri ve yeni yapılar için gerekli olan ruhsat başvuru süreçlerinde yaşadıkları zaman kayıplarının göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Özellikle birden fazla hissedarın bulunduğu mülklerde anlaşma süreçlerinin uzaması ve belediyelerdeki ruhsat işlemlerinin beklenenden daha uzun sürmesi, belirlenen sürenin yetersiz kalmasına neden olmakta ve mevcut başvuru süresini daha da kritik bir hale getirmektedir. Yerinde dönüşüm başvuru süresinin uzatılmaması halinde, birçok hak sahibinin bu haktan mahrum kalarak mağdur olmasına, yerinde dönüşüm projelerinin hedeflenen katılım oranına ulaşmasının zorlaşmasına, planlanan yeniden yapılanma çalışmalarının da aksamasına neden olacaktır." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamanın devamında "Vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenli konutlara kavuşması, ticari hayatın yeniden canlanması ve bölge ekonomisinin toparlanması için yerinde dönüşüm projelerinin başarıyla tamamlanması hayati önem taşımaktadır. Ancak, sahada yaşanan olağanüstü koşullar ve vatandaşlarımızın karşılaştığı büyük zorluklar göz ardı edilmemelidir. Bu noktada, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Islahiye gibi depremden en çok etkilenen tüm bölge Oda/Borsaları olarak, ortak bir sesle yetkililere sesleniyoruz: Yerinde dönüşüm projeleri için belirlenen 30 Haziran 2025 son başvuru tarihi, yeniden değerlendirilmeli ve makul bir süreye uzatılmalıdır. Bu nedenle, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nı ve ilgili tüm kamu kurumlarını, bu haklı çağrımıza kulak vermeye ve vatandaşlarımızın mağduriyetini önleyecek adımları ivedilikle atmaya davet ediyoruz. Başvuru süresinin uzatılması, deprem felaketinden etkilenen vatandaşlarımızın umutlarını yeşertecek ve yeniden yapılanma sürecine ivme kazandıracaktır." denildi.
İLKHA