tatlidede

Doğalgaz açma kapama ücreti ne kadar, kesintisi ne zaman açılır? Doğalgaz faturası ödenmezse ne zaman kesilir, gecikme bedeli ne kadar?

Doğalgaz dağıtım şirketi, doğal gaz satış miktarını son okuma tarihindeki ile bir önceki okuma tarihi arasındaki iki endeksin farkını alarak ilgili yönetmeliğe göre hesaplar ve tahakkuk bu değer üzerinden yapılır. Milyonlarca kişinin kullandığı ama cevabını bilmediği 'doğalgaz faturası son ödeme tarihinde ödenmezse ne zaman kesilir? Doğalgaz faturası ne zaman gelir? Doğalgaz ödenmezse ne zaman kesilir, gecikme bedeli ne kadar? Doğalgaz açma kapama ücreti ne kadar, kesintisi ne zaman açılır? soruları araştırılıyor.. İşte doğalgaz hakkında merak edilenler..
  • 23.03.2022 17:19
Doğalgaz açma kapama ücreti ne kadar, kesintisi ne zaman açılır? Doğalgaz faturası ödenmezse ne zaman kesilir, gecikme bedeli ne kadar?

FATURAYI ZAMANINDA ÖDEMEZSEM DOĞAL GAZIM KESİLİR Mİ?

Abonenin; faturasını son ödeme tarihinden itibaren on beş gün içerisinde ödememesi halinde en az üç gün önceden haber verilmek suretiyle doğal gaz arzı durdurulabilir.

DOĞAL GAZ BORCUNUN ZAMANINDA ÖDENMEMESİ NEDENİYLE DURDURULAN GAZ ARZI NE ZAMAN VE NE KADAR SÜRE İÇİNDE TEKRAR BAĞLANMALIDIR?

Doğal gazı kesilen müşterinin, yükümlülüklerini yerine getirmesi ve dağıtım şirketine başvurusu üzerine, müşteriye 24 saat içinde yeniden doğal gaz verilir.

Ancak, gerekiyorsa iç tesisatın kontrol ve testlerine ilişkin işlemler bu süre içinde yeniden yapılır.

Doğalgaz faturası ne zaman gelir?

Doğalgaz dağıtım şirketi, mekanik sayaç kullanan abonelerin sayaç endekslerini müşteri bazında bir önceki okuma tarihine göre artı-eksi iki günden fazla sapma olmayacak şekilde, aylık okur

Dağıtım şirketi, doğal gaz satış miktarını son okuma tarihindeki ile bir önceki okuma tarihi arasındaki iki endeksin farkını alarak  Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 41 inci maddeye göre hesaplar ve tahakkuk bu değer üzerinden yapılır

Ancak, dağıtım şirketi, 50 metreküpe ulaşmayan aylık tüketimleri o dönem için faturalandırmama hakkına sahiptir. Doğal gaz kullanım faturaları metreküp ve kWh enerji miktarı bazında müşteriye fatura edilir

Tüketim faturalarında okuma periyotlarına göre hesaplanacak gün bazında ağırlıklı ortalama perakende satış fiyatı kullanılarak tahakkuk yapılır. Dağıtım şirketi, ihbarname ve/veya faturayı, son ödeme tarihinden en az yedi gün önce abone adresine bırakır.

Sayacın okunamaması durumunda dağıtım şirketi tarafından müşteri adresine bırakılacak endeks bildirim belgesi en geç üç gün içerisinde müşteri tarafından doldurulup dağıtım şirketine ulaştırılır

Müşterinin kusuru dışında sayaç endeksinin belirlenememiş olması durumunda fatura bedeli, sayacın okunamadığı aylardaki perakende satış fiyatlarının ortalaması alınarak hesaplanan ortalama perakende satış fiyatı ile hesaplanır ve okunamayan ay sayısı kadar taksitlendirilir

Dağıtım şirketi, ön ödemeli sayaç kullananlar için, kolaylıkla ulaşılabilecek ve şehir yerleşiminin yoğun olduğu yerlerde yeterli sayıda doğal gaz yükleme merkezleri kurmak zorundadır

Doğal gaz yükleme merkezleri, asgari 08.00-18.00 saatleri arasında hizmet verir. Acil durumlar göz önünde bulundurularak nöbetçi doğal gaz yükleme merkezlerinin yirmi dört saat çalışacak şekilde hizmet vermesi sağlanır.

FATURAYI ZAMANINDA ÖDEMEZSEM GECİKME ZAMMI ÖDEMEM GEREKİR Mİ?

Zamanında ödenmeyen faturalar, gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir.

Son ödeme tarihinden sonra yapılan ödemeler için sözleşmede belirtilen gecikme zammı oranı günlük olarak uygulanır.

Serbest tüketiciler için faturanın son ödeme tarihi ve gecikme zammı oranı taraflarca sözleşmede belirlenir.

Gecikme zammı oranı, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51’inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranını aşamaz.

AÇMA KAPAMA BEDELİ NEDİR?

Doğal gazı kesilerek hizmeti durdurulan abonelere uygulanacak sayaç açma-kapama bedeli üst sınırı, her yıl bağlantı tarifelerine ilişkin alınan Kurul Kararı ile belirlenmektedir.

Bu bedel sadece sayaç kaparken uygulanmakta olup, sayacı kapanan abonenin sayacı açılırken tekrar bedel alınmaz.

Usulsüz doğal gaz kullanımının tespit edilmesi durumunda, sayaç açma-kapama bedelinin 3 katı ceza uygulanır.

BAKIM VE ONARIMDA DOĞAL GAZ KESİNTİSİ NASIL YAPILIR?

Doğal gaz şebekesinin genişletilmesi, yenilenmesi, iyileştirilmesi ve onarımı gibi nedenlerle önceden bilinen doğal gaz kesintileri için şirket, alınması gereken önlemleri, kesinti süresini ve tekrar doğal gaz verilecek zamanı mahalli veya diğer yayın araçları ile abonlere en az üç gün önceden haber vermek suretiyle doğal gaz arzını durdurabilir.

Şirket bu tip bakım ve onarımı en kısa sürede tamamlar.

Ayrıca, abonelerin iç tesisatındaki arıza nedeniyle de doğal gaz kesilebilir.

Şirket tarafından acil durumlar dışında önceden haber verilmeden yapılacak doğal gaz kesintisi sonucu oluşacak zarar ve ziyandan şirket sorumludur.

Doğalgaz Fatura Ödeme Noktaları Nerelerde?

Doğal gazımızın kesilmemesi için faturamızı üzerinde belirtilen son ödeme tarihine kadar ödememiz gerekiyor.

Peki doğal gaz faturamızı nerelerden ödeyebiliriz? Doğal gaz faturalarımızı ödemenin en kolay yolu İnternettir.

Anlaşmalı bankaların İnternet ve mobil şubelerinden fatura ödemesi yapabiliriz.

Ayrıca yetkili doğal gaz firmasının web adresindeki online işlemler bölümünden kredi kartımızla ödeme işlemini gerçekleştirebiliriz.

Bunun yanı sıra telefon bankacılığından da ödeme yapabiliriz.

Bu yöntemlerle ödeme gerçekleştiremiyorsak anlaşmalı banka şubeleri ve bunların atm’lerinden, PTT şubelerinden ve anlaşmalı ödeme noktalarından doğal gaz faturamızı ödeyebiliriz.

Doğalgaz Faturası Kaç Gün Ödenmezse Doğal Gazımız Kesilir?

Bildiğimiz gibi firmalar doğal gaz hizmeti sunmanın ücretini faturalar ile tarafımıza yansıtmaktadır.

Doğal gaz aboneleri için belirli periyotlarda oluşturulan faturalarda son ödeme tarihi de bulunmaktadır.

Faturaları zamanında ödemediğimiz zaman doğal gazımızın kesilmesiyle karşı karşıya kalabiliriz.

Peki doğal gaz faturamızı kaç gün ödemezsek doğal gazımız kesilir? Doğal gaz abonesi faturasını son ödeme tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödemezse en az 3 gün önceden haber verilmek koşuluyla hizmet veren firma tarafından doğal gazı kesilebilir.

Doğalgaz Gecikme Faizi Ne Kadar?

Zamanında ödenmeyen faturalara son ödeme tarihinden itibaren günlük olarak gecikme faizi uygulanır.

Gecikme faizi fatura tutarı dışında ek ücret demektir.

Bu nedenle faturalarımızı son ödeme tarihi itibariyle ödeyerek bu fazladan ücretle karşı karşıya kalmamalıyız.

Peki doğal gaz faturamızı vaktinde ödemediğimizde faturamıza hangi oranlarda gecikme faizi uygulanır? Gecikme faizi dağıtıcı firma ile yapılan sözleşmede yer alan oran kadar günlük olarak uygulanır.

Yani bu oranı dağıtıcı firma belirler fakat bu oran 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51’inci maddesinde belirtilen üst sınırı aşamaz.

Doğalgaz Kesme Açma Ücreti Nedir, Ne kadar?

Doğal gaz faturası son ödeme tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmezse 3 iş günü öncesinden haberdar edilerek abonenin doğal gazı kesilebilir.

Doğal gaz arzı durdurulduktan sonra fatura ve gecikme faizi bedellerinin yanında aboneye kapama açma bedeli adı altında ayrıca bir ücret daha çıkarılır.

Bu ücret her yıl EPDK tarafından belirlenir. 2020 yılı doğal gaz kapama açma bedeli EPDK tarafından 26,5 TL olarak belirlenmiştir.

Kesilen Doğalgaz Faturası Ödendiğinde Tekrar Ne Zaman Açılır?

Doğal gazımız yukarıda belirtilen süre içerisinde faturayı ödemememiz durumunda vana aparatlanarak kapatılır. Tekrar açtırmak için fatura ve gecikme bedellerini ödememiz gerekir.

Kapama açma bedeli bir sonraki faturaya yansıtılır. Açma işlemi faturayı ödediğimiz gün veya en geç bir iş günü sonrasında dağıtıcı firma tarafından gerçekleştirilir.

Yorum Yaz