matesis
dedas

Domain nedir? Domain Alırken yenilerken nelere Dikkat Etmemiz Gerekiyor? Domain nasıl kurtarılır?

Domain yani Türkçe karşılığı olarak alan adı, web sitelerinin internet üzerinde kimliğini temsil etmektedir. Bir kişi web sitenize girmek istediği zaman alan adınızı tarayıcıya yazar ve bu şekilde alan adınızı ziyaret eder. Peki alan adı alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
  • 03.01.2024 16:10
Domain nedir? Domain Alırken yenilerken nelere Dikkat Etmemiz Gerekiyor? Domain nasıl kurtarılır?

Domain yani Türkçe karşılığı olarak alan adı, web sitelerinin internet üzerinde kimliğini temsil etmektedir. Bir kişi web sitenize girmek istediği zaman alan adınızı tarayıcıya yazar ve bu şekilde alan adınızı ziyaret eder. Peki alan adı alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Domain alırken kullanmış olduğumuz “almak” aslında “kiralamak” anlamına gelmektedir. Çünkü herhangi bir alan adını almak istediğiniz zaman size bu alan adını 1 yıl kullanım hakkı tanımlanmaktadır. Ancak tabi ki kiralamak istediğiniz alan adı boşta ise ve kiralanmasında herhangi bir problem yok ise bu alan adını 1 yıldan daha uzun sürelerle(bazı alan adları için yıl sınırı olabiliyor) kiralayabiliyorsunuz.

 

Peki Alan Adı Alırken Dikkat Etmemiz Gerekenler Neler?

1. Domain almadan önce aslında siteniz ile alakalı kararlar vermeniz gerekiyor. Sitenizin sektörü ne olacak, hangi konuda ziyaretçilerine hizmet verecek. Bu hizmet vereceği alanda herhangi bir şekilde markalaşması söz konusu mu? Bu tarz sorulara yanıt vererek öncelikle hangi alan adını almak istediğinizi kararlaştırmanız gerekmektedir. Bunun ardından Hosting Dünyam’ın Domain Sorgula sayfasından, almak istediğiniz alan adının müsaitliğini kolay bir şekilde sorgulayabilirsiniz. Bu sorgulamanın ardından alan adı müsaitse diğer maddelere geçebilirsiniz…

2.
Dikkat etmeniz gereken hususlardan birisi de alan adı uzantısıdır. Alan adınızın uzantısı aslında direkt olarak kullanıcının gözünde siteniz hakkında önyargısını temsil etmektedir. Şu anda en çok karşılaştığımız uzantılara baktığımız zaman com”, “net” ve “org”u görmekteyiz. Kullanıcılar bu uzantılar ile karşılaştıkları zaman herhangi bir şekilde şüphe duymaz iken “xyz” tarzında uzantılarla karşılaştıkları zaman bu siteler hakkında olumsuz bir imaj oluştuğu için site hakkında direkt olarak olumsuz bir ön yargıya sahip olabilmektedirler. Bu tarz etkenleri de ele alarak alan adınızın uzantısını dikkatli seçmelisiniz.

3.
Alan adının uzunluğu: Aslına baktığımız zaman en kritik olarak dikkat edilmesi gereken bir madde olduğunu söyleyebiliriz. Alan adınızın mümkün olduğu kadar kısa olması hem arama motorları tarafından hem de kullanıcı deneyimi açısından işinize gelecektir. Aslında direkt olarak kısa bir marka ismi tercih etmeniz hem akılda kalıcılık için hem de kullanıcılar için en iyisi olacaktır. Aşırı uzun olmayan ve siteniz ile özdeşmiş, mümkün olduğunca kısa tutulmuş bir alan adı almanızı öneririz.
 
4. Alan adını satın almadığımızı kiraladığımızı yukarıda zaten vurgulamıştık. Bu sebepten dolayı almaya karar vermiş olduğunuz alan adı, önceden başkası tarafından kullanıldıysa ve herhangi bir platform üzerinden engeli bulunuyorsa, alan adını siz aldıktan sonra problem yaşayabilirsiniz. Bu, sitenize reklam almak istediğinizde kayıt olmak olacağınız platformlar olabilir, arama motorları olabilir, sosyal medya platformları olabilir. Bu gibi durumlar ile karşılaşmadan önce varsa alan adının geçmişi hakkında araştırma yapmanız, sizin yararınıza olacaktır.
 
5. Mümkün olduğunca alan adlarınızı seçerken sayı ve tire olarak adlandırılan “-” çizgilerden uzak durunuz. Bu tarz kullanımlar yine kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemektedir. Bunun yanı sıra Türkçe karakterler de kullanmayınız çünkü bazı tarayıcılarda Türkçe karakter kullanımından dolayı alan adları farklı biçimlerde yazılıyor ve bu da kullanıcıyı tedirgin eden başka unsurlardan da bir tanesidir.

Yukarıda yer alan maddeler tam olarak ne yapmak istediğinize göre ve sitenizin kuruluş amacına göre esnetilebilir. Mesela 2023 yılıyla alakalı bir alan adı istiyorsanız ve yukarıda “sayı” geçmesin demiş olmamızın, bu durumda hiçbir önemi kalmamaktadır. Çünkü siz, 2023 ile alakalı bir alan adı almak ve bu alan adı ile sadece 2023 yılında faaliyet göstermek istiyorsunuz. Bu tarz durumlarda maddeler esnetilebilir ancak genel olarak bu maddeler alan adı seçiminde büyük önem taşımaktadır. Bu maddeler sadece bunlarla sınırlı değildir, alan adı seçimi konusu oldukça geniş bir konudur.

Hosting Dünyam üzerinden Alan Adı Satın Al ve ücretsiz Whois korumasına sahip ol! Ücretsiz olarak Whois gizleme hizmeti ile alan adı sahiplik bilgilerinizi gizleyebilir ve alan adınızın kime ait olduğunu normal kullanıcıların görmesini Hosting Dünyam tarafından ücretsiz olarak sunulan bu hizmet ile engelleyebilirsiniz. Ayrıca Hosting Dünyam üzerinde barınan alan adlarınızı, firma içerisindeki diğer müşterilere aktarırken herhangi bir ücret ödemeden bu işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Alan adı “transfer kilidi” ile alan adınızı kilitleyebilir ve kiralama süresince haberiniz olmadan, herhangi bir transfer işlemine maruz kalmasını engelleyerek alan adınızı güvenle barındırabilirsiniz.

Hemen sen de Hosting Dünyam üzerinden Domain satın al ve yukarıda bahsettiğimiz avantajlar ile güvenle alan adını barındırmaya başla!

Yorum Yaz