tatlidede

Dünya ülkelerinde nafaka olayı nasıl? Süresiz nafaka hangi ülkelerde var? Ülkelerde Boşanma süreci nasıl oluyor?

Son günlerde Türkiye'nin gündemini çokça meşgul eden süresiz nafaka olayı üzerine Mardin Life editörümüz dünyanın önde gelen ülkelerindeki nafaka ve boşanma sürecini araştırdı. İşte çıkan o çarpıcı sonuçlar...
  • 22.09.2022 18:00
Dünya ülkelerinde nafaka olayı nasıl? Süresiz nafaka hangi ülkelerde var? Ülkelerde Boşanma süreci nasıl oluyor?

Almanya’da nafaka konusu tamamen hakimin kontrolünde. Hâkimin iki tarafın durumunu değerlendirip, süre ve miktar yönünden karar vermesi mümkün. En fazla evlilik süresi kadar.

Hollanda’da maddi durumu daha iyi olan, en fazla 10 yıl olmak şartı ile nafaka ödemesi yapılabiliniyor.  

Rusya, çocuklar varsa ve kimin yanındaysalar tarafların nafakası resmî maaşı ve geliri üzerinden ve evlilik süreleri göz önünde bulundurularak yapılır. Çocuklar yoksa boşanma süreci bittikten sonra herhangi bir nafaka verilmiyor.

Suudi Arabistan’da boşanma sürecinde nafaka ödeniyor bu da en fazla üç ay süre.

İsrail’de Yahudi şeriatına göre eşlerin daha evlenirken belirlediği şartlar neyse onu uyguluyorlar. Biz deki mehir gibi.

Japonya’da boşanmaların önüne geçmek için olacak ki erkek tarafın gelirinin yarısına kadar kadın evlenme süresine kadar nafaka olarak ödenebilmekte. İki tarafında anlaşmalı boşanmak istemesi halinde, mahkemeye gerek olmaksızın, taraflar evlendirme dairesinden aldıkları boşanma kağıdını imzalayarak gerçekleştire biliyorlar.

Pakistan ve Afganistan İslam Şeriat'la yönetilen ülke oldukları için hiçbir mezhepte nafaka yok. Sadece 3 iddet dönemi için nafaka var. O da mahkemenin belirlediği miktar süresinde. Çocuklar için bakım ve destek nafakası var.

Bosna Hersek'de eşler için nafaka yok, sadece çocuklar için nafaka verilir, yani boşandıktan sonra ortak bir şekilde çocuk/çocuklara bakmayacaklarsa, çocukların yaşayacağı ebeveyne diğerin o çocuk/çocuklar için nafaka ödemesi lazım.  Bir de boşandıktan sonra mal paylaşımı var, ama o farklı, nafaka değil yani. Ayrıca, Aile Yasası'na göre, eşlerinden birisi, boşandıktan sonra, temel yaşam ihtiyaçlarını yani yatalaksa ve karşılayamıyorsa, diğerin bu ihtiyaçları karşılaması gerekmektedir. Bu süreç ve karar mahkemeler tarafından yapılmaktadır.

Amerika: Eyaletten eyalete ciddi uygulamalar değişiyor.  Sadece Batı Virginia, Florida,  New Jersey, Connecticut, Vermont, Kuzey Carolina ve Oregon'da geçerli olan uygulamaya göre çalışamayacak durumdaki taraf ömür boyu nafaka alırken, yükümlü taraf emekli olduktan sonra ve hatta sosyal yardımla yaşasa bile ödemeye devam etmek zorunda. Diğer eyaletlerde boşanma gerçekleştikten sonra nafaka yükümlülüğü yok.

İran'da ne süreli ne de süresiz nafaka diye bir şey yok. Eğer mehir miktarı yüksek ise erkek kadına mehri aylık olarak bitirene kadar ödemek zorunda. Ödeyemezse hapis cezası alıyor.

Azerbaycan'da boşanan eşe nafaka diye bir şey yok. Ama çocuk varsa ve annesinin yanındaysa baba, annesine; babasının yanındaysa anne, babasına ödemekle yükümlüdür.  18 yaşına girdiğinde de çocuğun nafakası kız da olsa erkek de olsa düşer. 18 yaşından sonra çocuk okul okumaya devam ediyorsa ve nafaka almak istiyorsa anne veya babaya mahkeme açabilir. Ayrıca boşanma ve mal paylaşım mahkemeleri ayrıymış.  

İsviçre'de evliliğin sürdüğü süre önemli. 5 yıldan kısa evliliklere kısa süreli, 5-10 yıl sürmüş evliliklere orta süreli, 10 yıldan fazla evliliklere de uzun süreli nafaka belirlenmekte.

Fransa'da genelde bir kereye mahsus olmak üzere yüklü bir miktar nafaka ödeniyor. Ödenecek tutarı mahkeme belirliyor ve bunu hakim takdiri ile 10 yıla kadar uzayabilen bir ödeneme planına bağlayabiliyor.

Sudan'da İslam şeriatı olduğu için evlilikten önce mehir adı altında kadına bir miktar para ya da takı ödeniyor. İddet süresinde geçim nafakası adı altında ödeme yapılıyor. Onun haricinde yok.

Polonya boşanma sürecinde çok kazanan taraf diğerine nafaka veriyor. Buna da ayrılık nafakası deniliyor ve boşanmadan sonra nafaka kesiliyor.

Avusturya'daki nafaka olayında esas olan kusur oranıdır. Kusurlu veya ağır kusurlu taraf, belli şartlarda boşanmadan sonra nafaka ödüyor. Kural olarak, nafaka süresi tamamen hakimin inisiyatifinde.  

Belçika'da geçim yardımı olarak ödenen nafaka süresi kural olarak, evlilik süresini hiçbir şekilde geçmemektedir.

Çin Halk Cumhuriyeti'nde evlilik yasası şunları şart koşar: Karı kocalar birbirini desteklemekle yükümlüdür.  Taraflardan biri bakım yükümlülüğünü yerine getirmediğinde, desteklenmesi gereken taraf, diğer taraftan bakım ücreti ödemesini isteme hakkına sahiptir. Ama boşandıktan sonra bu hüküm bozulur. Süresiz nafaka diye bir şey zaten yoktur.

 

 

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz