Gaziantep'te kalpteki delik açık ameliyata gerek kalmadan kapatıldı
Gaziantep Şehir Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde, daha önce mekanik aort kapak ameliyatı geçiren ve sonrasında kalbinde VSD (ventriküler septal defekt) gelişen hastaya, Türkiye'de ilk kez uygulanan özel bir yöntemle başarılı bir şekilde müdahale edildi.
Daha önce açık kalp ameliyatı geçiren ve kalp yetmezliği bulunan 48 yaşındaki hastanın, ikinci kez göğüs kafesinin açılmasını gerektirecek bir ameliyat geçirmesinin yüksek risk taşıması üzerine, kalbindeki deliğin açık cerrahiye gerek kalmadan anjiyografik yöntemle kapatılmasına karar verildi.
İşlem öncesinde, deliğin anatomisinin ayrıntılı şekilde değerlendirilmesi ve görüntülemenin en iyi şekilde yapılabilmesi amacıyla ileri kardiyak tomografi görüntülemesinden de yararlanıldı.
Yapılan bilimsel araştırmalara göre, dünyada bu özellikte gerçekleştirilen benzer vaka sayısının yaklaşık 10 ile sınırlı olduğu belirtildi.
Ziya Özer "Eşim ve ben karar verdik ameliyat için"
48 yaşında ve 4 çocuk babası olan hasta Ziya Özer, daha önce kalp rahatsızlığı nedeniyle açık kalp ameliyatı geçirdiğini belirterek yaşadığı süreci anlatarak, "Daha önce kalp rahatsızlığı yaşadım. Önce açık ameliyat oldum, 6-7 sene önce. Ondan sonra 1-2 sene iyi oldum. Sonra kalbimde delik çıktı. Yürüyemiyordum, merdiven çıkamıyordum. Şimdi Allah'a şükürler olsun, 4 katlı merdivenli binaya çıkıyorum. Şimdi sağlığım biraz eskiye göre iyi. Hocamız, 'Bu riskli bir ameliyat.' dedi. Ben de 'Olsun.' dedim, hepsini kabul ediyorum. Daha iyi olur dedim, güvendim hocama. Ameliyat olacağımı eşim biliyordu, başka kimse bilmiyordu. Eşim ve ben karar verdik ameliyat için. Ailem ve eşim mutlular." dedi.
Ameliyat olacak hastalara da çağrıda bulunan Özer, "Buraya gelsinler, hocayı bulsunlar, kapalı kalp ameliyatı olsunlar. Açıktan daha iyi, bir riski de yok. Ameliyatta eskiden bir korkum vardı, şimdi korku falan da yok. Ben oldum, ameliyat oldum, rahatladım. Mutlu olmak istedim. Daha iyi olmak istedim. Önce yürüyemiyordum, nefes alamıyordum. Şimdi daha iyi yürüyüp nefes alıyorum, rahatım. Ameliyattan korkmuyorum. Canı veren de alan da Allah'tır. Hocamız ameliyattan bahsetti, biz de hepsini kabul ettik." ifadelerini kullandı.
Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Uluşan
"Göğüs kafesi tekrar ikinci defa açılacaktı"
Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Uluşan, İkinci bir ameliyatın gerekli olduğunu ancak bu ameliyatın risk taşıdığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Burada hastamız daha önceden mekanik kapak ameliyatı geçirdi. Burada hastamızın kapak yetmezliği gelişmişti. İkinci bir ameliyat olması gerekiyordu. Tabii ikinci ameliyat biraz riskli bir ameliyattı. Çünkü göğüs kafesi tekrar ikinci defa açılacaktı. Burada kardiyoloji ekibimiz, anestezi ekibimizle beraber ortak bir konsensus oluşturularak ortak bir fikirle bu işin perkütan, yani anjiyografik olarak kapatılması kararı alındı. Bu işlem şu anda hocamızın da bahsettiği gibi Türkiye'de bir ilk oldu.
Türkiye'de, dünya çapında da yaklaşık 5-10 civarında yapıldığını biz de literatürden tarayarak bilgi edindik. Tabii bunları yapmamızın sebebi Şehir Hastanesi olarak ileri teknolojik malzemelerimiz olması, deneyimli sağlık kadrosu ve multidisipliner bir yaklaşımla bu tarz işlemleri yapmamızdır. Bu tarz işlemleri yapacağımız, daha ileriki günlerde bu işlemlere devam edeceğiz inşallah bu ekiple beraber."
Hastanın göğüs kafesinin açılmadan ameliyatın gerçekleştiğini dile getirenUluşan, "Burada ortak konsey kararı olarak karar alındı. Burada kalp damar cerrahisi, kardiyoloji ve pediatrik kardiyoloji, radyoloji bölümü, anestezi bölümü ortak kararları ile yapıldı. Burada özellikle koroner BT çeken cihazımız çok özellikli. Onun yardımıyla ve deneyimli hocalarımızın destekleriyle ve ileri teknolojik malzemelerle bu işlem kapalı bir şekilde, göğüs kafesi açılmadan gerçekleştirildi." dedi
Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Özgür Barış "Kalp çalışma oranı yeniden yüzde 60'a çıktı"
Operasyonu gerçekleştiren Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Özgür Barış ise hastanın nefes darlığı, yolda yürüyememe ve efor intoleransı şikayetleriyle başvurduğunu belirterek, şunları söyledi: "Hastamız 48 yaşında erkek hastamız. Bize nefes darlığı, yolda yürüyememe, efor intoleransı şikayetiyle başvurdu. Hastamızda yaklaşık 7 yıl önce açık kalp ameliyatı ile kalp kapağı, aort kapağı mekanik kapak değişimi mevcuttu. Bunun yanında koroner arter bypass cerrahisi işlemi yapılmıştı. Hastamızın yaptığımız detaylı tetkiklerinde, yapılan mekanik kalp kapağı ameliyatının altında 2 kalp boşluğu arasında ventriküler septal defekt dediğimiz bir deliğin olduğunu fark ettik. Buna bağlı olarak da hastamızın kalpteki çalışma oranının yıllar içinde, yeni yıl içinde yüzde 60'tan yaklaşık yüzde 40 oranına kadar düştüğünü gördük. Bu nedenle hastamızın bu deliği kapatma kararını aldık."
"Perkütan VSD kapatma işleminde başarısız olsaydık "
Bu tedavi yöntemi sayesinde de açık kalp ameliyatına gerek kalmadığını ifade eden Barış, "Tabii hastamızın daha öncesinde açık kalp ameliyatı olması nedeniyle tekrardan açık bir kalp ameliyatına girmesi son derece riskli ve uzun bir işlem olacaktı. Hastayı bizim konseyimizde değerlendirdiğimiz zaman öncelikle kapalı, anjiyografik olarak perkütan kapatma yöntemi dediğimiz yöntem ile kapatma kararı aldık. Tabii bu kalp deliklerinin büyük bir kısmı da aslında doğuştan olan kalp delikleri. Onları rahatlıkla kapatabiliyoruz. Ama bu hastamızdaki sıkıntı daha öncesinde ameliyat olmuş olması ve de mekanik bir kalp kapağının olmasıydı. Mekanik kalp kapağı, bizim kalp deliğine ulaşmamızı, bu kalp deliğini kapatacak cihazlarımızı buraya ilerletmemize büyük bir engeldi.
Aynı zamanda görüntülerimizi engelliyordu. Yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Genel anestezi altında aldık hastamızı işleme. İşlemden sonraki takiplerinde de hastamız, biraz önce belirttiğim gibi, kalp çalışma oranı yaklaşık yüzde 40'a düşmüştü. Yaklaşık bir ay içinde bu yüzde 40'tan tekrar yüzde 60'a çıktı. Kapalı perkütan dediğimiz, perkütan VSD kapatma işleminde başarısız olsaydık hastamızın kalp yetmezliğinin daha fazla ilerlememesi için açık kalp ameliyatına dönebilirdik. Bu tedavi yöntemi sayesinde de açık kalp ameliyatına gerek kalmadan kalp deliğini kapatmış olduk."
İLKHA