tatlidede

Gümüş işleme sanatı kadınların elinde hayat buluyor

Mardin'in Midyat İlçesi'nde, Süryanilerin 3 bin yıllık telkari gümüş işleme sanatı kadınların elinde hayat buluyor.
  • 29.07.2021 13:50
Gümüş işleme sanatı kadınların elinde hayat buluyor

Tarihi milattan önce 3 bin yıllarında Mezopotamya'ya dayanan ve daha sonra Anadolu'ya yayılan ve yüzyıllardır da Süryani ustalarının ellerinde şekillenen gümüş telkari sanatı, artık Midyat Kaymakamlığı'na Aile Destek Merkezi'nde (ADEM) açılan telkari kursuna katılan Midyatlı kadınların elinde hayat bulacak.

Geleneksel el sanatlarının yaşatılması, kadının toplumsal yaşama aktif ve üretken bir şekilde katılmasını sağlamak amacıyla Midyat Kaymakamlığı'na bağlı Aile Destek Merkezi (ADEM), Halk Eğitim Merkezi, ve İşkur işbirliği ile hayata geçirilen telkari gümüş işleme eğitimi kadınlardan büyük ilgi görüyor.

Ev hanımından öğrenciye çeşitli yaş grubundan kadınların yoğun ilgi gösterdiği gümüş işlemeciliği kursunda kadınlar, bir birinden güzel ürünler tasarlıyorlar.

Kursiyerlere ayrıca, İşkur kapsamında günlük 35 TL ödeme yapılıyor.

Telkari gümüş atölyesindeki kursa katılan kadınlara, 6 ay boyunca haftanın 5 günü, günde 8 saat ders verilecek.

Gümüş işleme sanatını en küçük ayrıntısına kadar öğrenmek isteyen kadınlar, kursun ardından alacakları sertifika ile açmayı planladıkları iş yerlerinde kadınları istihdam etmeyi amaçlıyor.

Midyat Aile Destek Merkezi (ADEM) Sorumlusu Ayşe Noyan, "Merkezimizde kadınlara yönelik telkari gümüş işleme kursu açmış bulunuyoruz. Şuan kursumuzda 12 kadın eğitim görüyor, bunlar sanat öğreniyor. Telkari çok eski zamanlardan kalan 3 bin yıllık bir sanat. Bu sanat son zamanlarda artık unutulmaya yüz tutmuş. bizlerde Midyatlı kadınlar olarak Süryani ustalarımızdan bizlere miras kalan bu sanatın yok olmaması ve gelecek nesillere aktarılması için öğreniyoruz. Kaymakam beye de bu atölyeyi bizlere açtığı ve destek verdiği için teşekkür ediyoruz" dedi.

Kurs Eğitmeni Nursel Örenç, "Burada kadınlarımıza telkari sanatını öğretiyoruz. Telkari sanatı çok geniş bir sanat. en başından her şeyiyle tüm inceliklerini öğrettiğimiz bir sanat dalı. Bu kursla birlikte kursiyerlerimiz çeşit çeşit takıları yapabilecekler." dedi.

Telkari Kursuna Katılan Melek Nur Nayır, "Öncelikle Kaymakam beye bu atölyeyi bizlere açtığı için teşekkür ederim. Burada takı yapıyoruz, ince detayları var. Burada hem meslek öğreniyoruz hem de ileride kendimize bir atölye açmayı düşünüyoruz. Kursumuz çok eğlenceli geçiyor, gayet güzel de ilerliyoruz" dedi.

Editör: Aydın

Yorum Yaz