diorex
sampiyon

Güneş Enerjisi Sayesinde Tarlasını Sıfır Maliyetle Suluyor!

Mardin'in Ömerli ilçesindeki çiftçiler, mercimek, nohut, arpa ve buğday gibi hububat ürünlerinden beklenen verimi alamadıkları için alternatif ürün arayışında çareyi baklavadan çikolataya, hamurlu tatlılardan yemeklere kadar birçok alanda kullanılan fıstık ekiminde buldu. Mardin'in Ömerli İlçesi'nde yaşayan Velit Baran, babasından kendisine miras kalan 45 dönümlük tarlayı fıstık bahçesine çevirerek, kurduğu güneş panelleriyle de sulamasını sıfır maliyetle yapıyor.

  • 09.06.2021 12:25
Güneş Enerjisi Sayesinde Tarlasını Sıfır Maliyetle Suluyor!

Mardin'in Ömerli İlçesinde, özellikle son yıllarda fıstık üretim alanları her geçen gün artıyor. 

Yüksek gelir getirmesi dolayısıyla üreticilerin büyük rağbet gösterdiği fıstık, Mardin merkez ve ilçelerinde yoğun bir şekilde yetiştiriliyor.

Mardin'in Ömerli İlçesi'nde yaşayan Velit Baran, babasından kendisine miras kalan 45 dönümlük tarlayı fıstık bahçesine çevirerek, kurduğu güneş panelleriyle de sulamasını sıfır maliyetle yapıyor.

Mardin'in Ömerli ilçesindeki çiftçiler, mercimek, nohut, arpa ve buğday gibi hububat ürünlerinden beklenen verimi alamadıkları için alternatif ürün arayışında çareyi baklavadan çikolataya, hamurlu tatlılardan yemeklere kadar birçok alanda kullanılan fıstık ekiminde buldu.

Arazilerinde donlara karşı dayanıklı, sıcak ve kurak iklimlerin bitkisi olan fıstık fidanı ekimine başlayan yöre halkı, fıstık gelirinin yüksek olmasından dolayı buna yöneldiklerini belirtiyor. 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Gaziantep, Siirt, Batman ve Şanlıurfa gibi illerden sonra fıstık ekimine yönelen illerin başında Mardin'de geliyor.

Ömerli ilçesinde ikamet eden Velit Baran, 45 dönümlük arazini fıstık bahçesine çevirdi.

İlk etapta arazisinin 15 dönümlük bölümüne Siirt fıstığı fidanı dikimi yapan Baran, fidanların sulanması için sondaj kuyusu açarak, tarlasına güneş enerjisi panelleri kurdu. 30 bin lira harcayarak kurduğu güneş enerjisi panelleri sayesinde de elde edilen elektrik ile fıstık fidanlarını damlama sulama yönetimle suluyor.

Girişimci Velit Baran, yaptığı açıklamada, "45 dönümlük arazimizde daha önceleri tahıl ürünlerinin ekimini yapıyorduk. Baktık ki yaptığımız harcamalar giderleri karşılamıyor. Bizlerde arazimizi fıstık bahçesine dönüştürmeye karar verdik. Belediye Başkanımız Sayın Hüsamettin Altındağ'ın da destekleriyle bu  bölgedeki çiftçilerin arazilerine araçlarıyla rahat gidip gelebilmeleri için yeni yollar açıldı. Kendisine teşekkürlerimizi iletiyorum. Şuan da ilk etapta bahçemize 400 adet Siirt fıstığı fidanı diktik. İnşallah bu sayıyı her sene arttıracağız. Bölgemizde yaz ayları sıcak olduğundan fidanlarımızın sıcaktan ve susuzluktan kurumaması için ayrıca 30 bin lira maliyetle 20 adet güneş enerjisi panelleriyle bir damlama sulama sistemi kurduk. Şuan da bahçemizdeki fidanları bu sistemle suluyoruz. Bütün çiftçilerimize bu sistemi kurmalarını öneriyorum. inşallah fıstıklarımız büyüdüğünde çok güzel bir verim almayı düşünüyoruz. " dedi. 

Editör: Aydın

Yorumlar

Image
Nuri Bey
09.06.2021 / 21:26

Hayret dedaşın gözünden kaçmış demek

Yorum Yaz