matesis
dedas

Hayrettin Gül kimdir, kaç yaşında, nereli? Hayrettin Gül neden hapisteydi? Hayrettin Gül'ün cezası neden kaldırıldı?

Cumhurbaşkanı Kararı'yla Madımak Katliamı hükümlülerinden Hayrettin Gül'ün ağırlaştırılmış müebbet cezası kaldırıldı. Peki, Hayrettin Gül kimdir, kaç yaşında, nereli? Hayrettin Gül neden hapisteydi? Hayrettin Gül'ün cezası neden kaldırıldı?
  • 06.09.2023 15:48
Hayrettin Gül kimdir, kaç yaşında, nereli? Hayrettin Gül neden hapisteydi? Hayrettin Gül'ün cezası neden kaldırıldı?

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası bulunan 75 yaşındaki hükümlü Hayrettin Gül'ün kalan cezasının kaldırılmasına karar verildi. Yurttaşlar,  Madımak Katliamı'nın faili Hayrettin Gül'ün kim olduğunu ve neden cezasının kaldırılığını merak etti. Peki, Hayrettin Gül kimdir, kaç yaşında, nereli? Hayrettin Gül neden hapisteydi? Hayrettin Gül'ün cezası neden kaldırıldı?

HAYRETTİN GÜL KİMDİR?

Hayrettin Gül, 5 Nisan 1948'te Sivas'ta doğdu. 

Gül, 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Madımak Oteli'nde çıkan yangında 37 kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan olaylarda fail olarak adı geçmiştir. Ankara 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırılmış, fakat daha sonra cezası müebbet ağırlaştırılmış hapis cezasına dönüştürülmüştü.

Gül, 1997 yılında yaşanan 28 Şubat sürecinde de 'mağdur' sıfatıyla dikkat çekmiştir. O dönem yürütülen soruşturmada yer alan savcı Mustafa Bilgili’ye gönderdiği mektupta “28 Şubat mağduruyum. Dosyalarımızı inceleyin, beraatimi verin” ifadelerini kullanmıştı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, imzaladığı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Madımak Faili'nin ömür boyu hapis cezasını kaldırdı.

 

Madımak katliamı

Madımak Katliamı, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta Pir Sultan Abdal Şenlikleri'ne katılmak için gelen 33 kişinin Madımak Oteli'nin yakılması sonucu yaşamını yitirdiği dehşet verici bir olaydır. Çoğunluğunu Alevi aydınlar, yazarlar, ve ozanların oluşturduğu bu insanlar, yangında yanarak veya dumandan boğularak hayatlarını kaybetmişlerdir.

Madımak Katliamı her yıl anılmakta ve hala unutulmayan bir acı olarak Türkiye tarihindeki karanlık bir sayfa olarak durmaktadır.

Hayrettin Gül'ün cezasının kaldırılması, bu trajik olayın yıllar sonra gündeme gelmesine neden olmuş ve kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştır.

Madımak Katliamı, Türkiye'nin hafızasında derin yaralar açan bir trajediyi temsil etmektedir. Hayrettin Gül'ün cezasının kaldırılması, uzun süredir tartışılan bir konu olup, toplumda farklı görüşleri beraberinde getirmiştir. Bu gelişme, hem Madımak Katliamı'nın acı hatırasını canlı tutma hem de adaletin nasıl işlediği konusundaki soruları yeniden gündeme getirmiştir.

Hayrettin Gül'ün yaşamı ve bu trajik olayın arkasındaki gerçekler, hala birçok insan için merak konusu olmaya devam etmektedir. Bu karar, Türkiye'deki adalet sistemi ve insan hakları konularında daha fazla tartışmayı beraberinde getirebilir.

MADIMAK OTELİ'NDE NE OLDU?

2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılmak için Sivas'a giden çoğunluğu Alevi aydın ve ozanlardan oluşan 33 kişinin Madımak Oteli’nin yakılması sonucu hayatını kaybetmesinin üzerinden 29 yıl geçti. Hayatını kaybedenler her yıl farklı etkinliklerle anılıyor. 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilen Pir Sultan Abdal Şenlikleri’na katılanların kaldığı Madımak Oteli yakıldı.

Olayda çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanı yanarak ya da dumandan boğularak hayatını kaybetti.

HAYRETTİN GÜL'ÜN CEZASI NEDEN KALDIRILDI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Hayrettin Gül'ün ömür boyu hapis cezası kaldırılmıştır. Bu karar, uzun bir süredir gündemde olan ve tartışılan bir konuydu.

 

ADLİ TIP KURUMU RAPORU SEBEBİYLE KALDIRILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre, Sivas Madımak Katliamı Davası'nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Hayrettin Gül'ün kalan cezası "Sürekli Hastalık" hali kapsamında bulunduğunu belirten Adli Tıp Kurumu 3'üncü Adli Tıp İhtisas Kurulu'nun raporu sebebiyle kaldırıldı.

Editör: Gülten Akgül

Yorum Yaz