HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat: Bu hızla GAP’ın bitmesi 63 yıl daha sürecek
HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Faruk Polat, 1989 yılında başlatılan ve aradan geçen 36 yıla rağmen halen tamamlanamayan GAP Projesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Polat, projenin hedeflediği tarımsal üretim artışının oldukça yavaş ilerlediğini ifade ederek, "Tarımsal üretimin artırılma hedefi bu hızla devam ederse, sürecin tamamlanması 63 yıl daha sürecek, demektir. Yani muhtemelen şu anda bu videoyu izleyen hiç kimse, GAP’ın bittiğini göremeyecek." dedi.
HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Faruk Polat, onlarca yıldır tamamlanamayan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile ilgili önemli açıklamalarda bulunarak projenin gecikmesinin bölge halkı üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
Polat, projenin temel hedefinin, bölge halkının gelir düzeyini ve yaşam standartlarını yükseltmek olduğunu hatırlatarak, GAP kapsamındaki tarımsal sulama faaliyetlerinin bugüne kadar olması gereken seviyeye ulaşmadığını ifade etti.
Polat, 1.8 milyon hektarlık alanın sulanmasının planlandığını ancak aradan geçen onlarca yıla rağmen yalnızca 663 bin 919 hektarın sulamaya açılabildiğini söyledi.
GAP Sosyal Tesisleri ile Kızıltepe arasında uzanan yaklaşık 220 kilometrelik açık sulama kanalının, güneş panelleriyle kaplanması halinde hiçbir alan işgal edilmeden ciddi miktarda elektrik üretilebileceğini belirten Polat, bunun hem enerji ihtiyacına katkı sağlayacağını hem de su kaybını önemli ölçüde azaltacağını kaydetti.
"Bu hızla GAP’ın bitmesi 63 yıl daha sürecek"
Polat, GAP Projesi kapsamındaki tarımsal sulama faaliyetlerinin beklenen seviyeye ulaşamadığını vurgulayarak, şunları ifade etti:
"HÜDA PAR olarak bu ayki dosyamız, 1989’da başlamış ve hâlen tamamlanmamış olan GAP Projesi. Temel hedefi, bölge halkının gelir düzeyi ve hayat standardını yükseltmek olan GAP, bu bağlamda tarımsal üretimi artırmayı hedeflemişken; tarımsal sulamada, 36 yılda 1,8 milyon hektarın yalnızca 663 bin 919 hektarlık kısmı tamamlanabilmiştir. Tarımsal üretimin artırılma hedefi bu hızla devam ederse, sürecin tamamlanması 63 yıl daha sürecek demektir. Yani muhtemelen şu anda bu videoyu izleyen hiç kimse GAP’ın bittiğini göremeyecek. Sosyal ve ekonomik kalkınmanın sağlanması hedeflenmişken halimiz ortadadır. İstihdam oluşturulması ve göçün azaltılması hedeflenmişken, her yıl mevsimlik tarım işçilerinin sayısı giderek artmaktadır."
"Sulama kanalları enerjiye dönüştürülebilir"
Bölgesel güvenlik problemleri nedeniyle aksamış projelerin hayata geçirilmesi için artık bir engel kalmadığını ifade eden Polat, "GAP kapsamındaki hidroelektrik santrallerin kurulu güç itibarıyla yüzde 90’ı tamamlanmıştır. Şu bir gerçektir ki, GAP Projesi bünyesinde en büyük başarı, elektrik üretiminde elde edilmiştir. Ancak yapılan özelleştirmeler sonucu üretilen elektrik; çiftçiye, sanayiciye ve halka adil bir şekilde dağıtılmadığı için istenilen verim sağlanamamıştır. Sulama kanalının GAP Sosyal Tesisleri mevkiinden Ceylanpınar’a, Ceylanpınar’dan Kızıltepe’ye kadar yaklaşık 220 km’si açık kanal olarak ilerlemektedir. Bu açık kanalın alanı ortalama 8 milyon metrekaredir. Açık kanalların üzerine güneş panelleri kurulursa, hiçbir alan işgal edilmeden güneş enerjisinden yıllık yaklaşık 500 milyon kW elektrik elde edilebilir. Böylece hem buharlaşan su miktarı azaltılabilir hem de 250 bin dönüm arazinin her yıl ücretsiz sulanması sağlanabilir. GAP bünyesinde, bölgesel güvenlik problemleri nedeniyle aksamış projelerin hayata geçirilmesi için artık bir engel kalmamıştır. HÜDA PAR olarak diyoruz ki, çözüm önerimiz eğer uygulanacaksa, projenin kendisinin uygulanmasıdır."
İLKHA