matesis
dedas

İş Dünyası Erdoğan'dan Türkiye'de bir ilk olacak GES yapılmasını istiyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mardin ziyareti öncesinde Mardinli işadamlarından ortak bir talep geldi.
  • 16.12.2022 13:16
İş Dünyası Erdoğan'dan Türkiye'de bir ilk olacak GES yapılmasını istiyor!

İşadamları Türkiye'nin enerji ihtiyacını, yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamak ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için Mardin'e Organize Güneş Enerji Santralı (GES) Bölgesinin yapılmasını istedi.

Dünya genelinde enerji ihtiyacı büyük oranda kömür, petrol ve doğal gaz gibi kaynaklardan karşılanıyor. Bu kaynaklar her yıl azalıyor. Fosil yakıtların tüketilmesi, çevre kirliliğine ve oluşturdukları sera etkisi de küresel ısınma ve iklim değişikliğine neden oluyor. Desteklemelerin de etkisiyle her yıl büyüyen kurulu güç, 2015 yılında 249, 2016'da 833 megavata çıktı. En fazla artışın olduğu 2017'de ise bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 311'lik artışla 3 bin 421 megavata yükseldi.

Mardin'de GES yapmak için sırada bekleyen 100'ün üzerinde işadamı uygun hazine arazisi bulamadığı için yatırımlarını askıya almamak için Mardin'e Türkiye'de bir ilk olacak Organize GES Bölgesinin yapılmasını istiyor.

KURULACAK GES'LE 4,7 MİLYAR TL TASARRUF SAĞLANACAK

Mardin'de kurulması düşünülen ve gerekli altyapı ile fizibilite çalışmaları yapılan GES Projesinin 10 bin dönüm üzerinde kurularak, yıllık bin 438.7 GWh elektrik üretilmesi hedefleniyor. Kurulacak GES'in Mardin ili için yıllık sağlayacağı fayda 4,7 milyar TL'lik tasarruf sağlayacakken GES üretiminin karbon emülsiyonu açısından da 21 bin 155 adet ağaç dikimi demektir.

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik, "Türkiye ekonomisinin en büyük sorunlarından biri olan cari açığın sebebi fosil yakıt ithalatıdır. TÜİK ve Merkez Bankası verilerine göre Türkiye, 4 yıl arasında 219,8 milyar dolar cari açık verirken aynı dönemler içinde 213 milyar dolarlık enerji ithalatı gerçekleştirdi. Türkiye’nin elektrik üretimi için toplam 93 gigawatt kurulu güce sahip. Bunun sadece 15 gigawatt'ı güneş ve rüzgar enerjisinden karşılanıyor. Türkiye, toplam elektrik ihtiyacının tamamını sadece güneşten bile karşılayabilir. Elektrik üretimimizin sadece yüzde 15’ini yenilebilir enerji kaynaklarından sağlayabiliyoruz. Oysaki Türkiye, toplam elektrik ihtiyacının tamamını sadece güneşten bile sağlayabilecek ışınıma sahip ender ülkelerden biridir. Bu kapasiteyi harekete geçirerek enerji ithalatı ve ona bağlı cari açık sorunumuzu çözebiliriz”

İŞSİZLİK ORANINI AZALTACAK

Mardin ilinde kurulması planlanan 10 bin dönümlük arazi GES projesi için; Mardin iline ait iklim verileri ve kurulacak GES sahası özellikleri ile bu sistemin avantajları hakkında bilgiler veren Çelik, "Bu proje ile Mardin’imizin kalkınmasına ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak olarak belirlenmiş ve bu doğrultuda fizibilite çalışması yapılmıştır. Bu çalışma birçok üst ölçekli ulusal plan ve strateji raporunda belirtilen amaç ve hedeflere de doğrudan katkı sunacaktır. Fizibilite çalışması neticesinde hayata geçirilecek yatırımın ilave istihdam kapasitesi oluşturması Mardin’de işsizlik oranının azaltılmasına katkı sağlayacaktır. İstihdama ek olarak bu gibi ilde öncü sayılabilecek yatırımlar ilin hem sanayisinin hem de genel olarak yatırımın ortamının ve işgücü piyasasının gelişimine katkıda bulunacaktır. Ayrıca proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan 2017 yılı illerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi çalışmasına göre 81 il arasında 74. sırada yer alan Mardin’in imalat sanayi potansiyelini geliştirerek rekabet ve istihdam potansiyelinin artırılması ile nitelikli işgücünün yetişmesine de katkı sağlayacaktır."dedi.

"SUYUN BUHARLAŞMASINI ÖNLEYECEK"

Çelik, GES OSB'nin yanında baraj havzasında da yer alabileceğini anlatarak, "Normal GES yatırımlarına ek olarak baraj havzalarında Güney Kore'min başlattığı gibi GES yatırımları düşünülmelidir. Yenilenebilir enerji üretiminin arttırılması ve suyun buharlaşmasının azaltılması için Ilısu Barajında GES sistemi kurulmalıdır. Baraj suyu üzerine GES kurulması daha maliyetlidir ve dünyada yeni uygulanmaya başlasa da aşağıdaki avantajları beraberinde getirmektedir. Panellerin su yüzeyinde olması özellikle suyun buharlaşmasını engelleyerek su kaybının azaltılmasını sağlayacaktır. Genel kanının aksine çok sıcak hava fotovoltatik sistemlerde verimliliği düşürmektedir. Panellerin su üstünde kurulması suyun soğutma etkisinin kullanılarak panel verimliliğini arttıracaktır."ifadelerini kullandı.

MARDİNLİ İŞADAMLARI DESTEKLERDEN FAYDALANAMIYOR

Mardin Müstakil İşadamları Derneği Başkanı Mehmet İleri de Türkiye'nin enerji ithalatını azaltmak ve cari açığı düşürmenin yolunun yenilenebilir enerjiye geçmekten geçtiğine vurgu yaparak, "Devlet destekleri ile özellikle fabrika, hastane, okul, depo ev otopark gibi geniş çatı alanına sahip yerlerde kurulan güneş enerji sistemleri sayesinde güneşten elektrik üretilebiliyor ve tüketim fazlası satılabiliyor. Yatırımların ortalama amortisman süreleri 5 – 6 yıl gibi makul seviyelerde olduğu için bu konuya ilgili duyan yatırımcıların sayısı da günden güne artıyor. Ancak bunun için ihtisaslı uygun arazi olmadığı için Mardinli işadamları bundan faydalanamıyor. Temiz çevre ve ithalatı azaltmak için yenilenebilir enerjiye kesinlikle ticari olarak bakmıyoruz. Yenilenebilir enerji aynı zamanda daha temiz bir Türkiye demek. Enerji ithalatını ve cari açığı azaltmak güneş enerjisi kullanmaktan geçiyor”dedi.

TERSİNE GÖÇÜ BAŞLATACAK

Gelecek dönemde ihracatçı firmaların rekabetçi olmaları için yenilenebilir enerji kaynaklarının büyük önem taşıdığına işaret eden İleri şunları söyledi:

 "Mardin'de kurulacak GES OSB'si Mardin’in bu yatırım alanında orta ve uzun vadede marka olmasına, üretimde kalite ve sürdürülebilirliğin artmasını sağlayacak. Mardin’de daha sonraki dönemlerde yapılması muhtemel OSB’ler için referans yatırım örneği oluşturacak proje, ilde gelir düzeyinin üretime bağlı olarak artmasına, ilin göç vermesinin önüne geçilmesine, özel sektör yatırımlarının çoğalması ile üretim çeşitliliğinin sağlanmasına, bölgede gerçekleştirilen sanayi yatırımları için başarılı bir örnek ve model yaratılmasına, illerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik sıralamasında (SEGE) Mardin 74. sıradan daha üst sıralara ulaşmasına katkı sağlayabilecek"dedi.

İleri, GES OSB'sinin yanında Midyat ve Nusaybin ilçelerinde kurulması kararı alınan OSB'lerin de biran önce hizmete girmesi gerektiğini söyledi. Nüfusu bir milyona dayanan Mardin'in hem Suriye hem de Irak'a sınır olması münasebetiyle Mardin'de sanayinin gelişmesi için mutlak surette bu OSB'lerin kurulması gerektiğini ve daha önce aktif olan serbest bölgenin de tekrar hayata geçirilmesini istedi.

MARDİN GÜNEŞTEN FAYDALANAMIYOR

Mardin'de farklı alanlarda birçok yatırıma imza atan işadamı Mehmet Timurağaoğlu da devletin yenilenebilir enerji kullanımına verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederken bu santralleri kuracakları arazi bulamamaktan yakındı. Kendilerine tahsis edilen her hazine arazisinin önünde engeller çıktığına dikkat çeken Timurağaoğlu, "Türkiye’nin bölgeleri değerlendirildiğinde ülkemizde yıl bazında en fazla güneş alan bölge Güneydoğu Anadolu bölgesidir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de güneş enerjisi üretiminde en verimli il ise Mardin'dir. Mardin, 3 bin 33 saat yıllık toplam güneşlenme süresi ve 1588 kWh/m2-yıllık ortalama güneş enerji miktarı ile Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir ildir.

EN BÜYÜK GİDER KALEMİ ENERJİ

Bundan dolayı Mardin'de bu konuda muzdarip olan işadamları olarak Mardin'de GES ihtisaslı bir OSB'nin yapılmasını istiyoruz. GES'in hammaddesi Allah'tan olduğu için hiçbir gideri olmuyor. Ancak biz sanayicilerin en büyük gider kalemi % 60 ile enerji faturasıdır. Bu güneş enerji santrallerinin devreye alınması ile maliyetler düşüreceği için ihracatta ta büyük bir atılım yapacağımıza inanıyorum"dedi.

 

 

Editör: Nezir Güneş

Yorumlar

Image
DUYAN LAR DUYMAYANLARA DUYURSUN
17.12.2022 / 13:18

Mardin life sende ayrımcısın, sadece akp li derneklerin başkanlarına sormuşsun. Halbuki organizenin bir yönetimi ve başkanı var ve organizeye sormak lazım dimi. Ama siz kaymakçısınız, Çelik leri yalıyorsun, timurağaları opüyorsun müsaidi kucaklıyorsun nerde TÜSİAD yok ,,ama gideceksiniz az kaldı sizin gibi gazetecilere, bu riyakarlıklara..

Image
üretici
16.12.2022 / 23:51

olmayan duaya amin demem genede başarılar.

Yorum Yaz