Kadın Aşçı'dan Gıda ve Tarımda Kritik Uyarılar!
Mardin'in Millî Aşçısı Ebru Baybara Demir, tarım sektöründeki sorunlara dikkat çekerek, sadece artan maliyetler ve gıda enflasyonunun değil, daha derin sorunların da var olduğunu vurguladı.

İki yıl üst üste dünyanın en iyi 10 şefi arasına giren Mardinli şef Ebru Baybara Demir, gastronomi dünyasının Nobel’i olarak kabul edilen ‘Bask Mutfağı Dünya Ödülü 2023’e layık görülen Demir, gastronomi sektöründe çalışanlar ve tarım ülkesi olan Türkiye'de yaşayan herkesin bu sorunları bilmesi ve çözümün bir parçası olması gerektiğini ifade etti.
Tarımda Yaşanan Sorunlar
Demir, Giresun'dan gelen genç bir çiftçinin fındıktaki biyolojik zararlılar nedeniyle Karadeniz'e ürün almanın zorlaştığını belirttiğini aktardı. Geçen yıl mandalina üretiminde yaşanan sıkıntılara da değinen Demir, Akdeniz Meyve Sineği'nin etkisiyle birçok mandalinanın ya dalda kaldığını ya da topraktan çürüdüğünü söyledi. Güneydeki çiftçilerin en büyük sorunlarından birinin de bu zararlıların artan popülasyonu olduğunu vurguladı.
Çözüm Önerileri
Demir, geçici ilaçlama süreçlerinin yeterli sonuç vermediğini, ancak Çukurova Üniversitesi Ziraat Mühendisleri'nin bu konuda iyi böcekler üreterek soruna çözüm bulmayı başardığını belirtti. Bu tür çözümlerin çiftçilerin bilgilendirilmesi ve desteklenmesi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Ebru Baybara Demir, bu sorunların çözümleri için farkında oluşturmak gerektiğini dikkat çekti.
Farkındalık ve Eylem
Demir, yaşamın her alanında bireylerin ne yapabileceği konusunda birçok fırsat olduğunu belirterek, "Anlamak ve farkında olmak, başkasının farkında olmasını sağlamakla başlayabiliriz," şeklinde konuştu. Bu yaklaşımın, tarım sektöründeki sorunların çözümünde önemli bir adım olacağını vurguladı.
Ebru Baybara Demir'in bu uyarıları, tarım sektöründeki sorunların çözümüne yönelik farkındalığın artırılması ve toplumun her kesiminin bu sürece dahil edilmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Editör: Mehmet Nezir Güneş