Kara para aklama nedir? Kara Para nedir? Kara para aklamak ne demek? Kara Para nasıl anlaşılır? Kara Para ne demek? Kara Para aklama cezası?

Kara para aklama nedir?
Kara para aklama, suç geliri elde eden kişilerin bu geliri yasal kaynaklarmış gibi göstermek için kullanılan bir dizi yöntemi ifade ediyor. Temelde, suçtan elde edilen parayı, kaynağını gizleyerek veya değiştirerek meşru bir görünüme kavuşturma sürecidir. Yasa dışı kazanılan para ne kadar çok olursa olsun, kaynağını göstermedikten sonra bu parayı mevcut sistemde kullanmak neredeyse imkansızdır. Yasal olmayan yollara kazanılan bir paranın ise doğrudan asıl kaynağı gösterilemeyeceği için para sanki farklı bir yoldan kazanıyormuş gibi gösterilmektedir işte bu işleme kara para aklama denir.
Bu yasadışı işlem, genellikle aşamalardan oluşur. İlk aşama, suç gelirinin kaynağını gizlemektir ve izini sürülemeyecek bir hale getirmektir. Ardından, bu parayı meşru bir ekonomik faaliyet veya yatırım gibi göstermek için karmaşık finansal işlemler ve döngüler kullanılır. Örneğin dolandırıcılık yöntemiyle kazanılmış bir miktar parayı ekonomik sisteme sokmak isterseniz, parayı sanki mobilya ürünü satarken kazanmış gibi gösterilmesi gerekmektedir.
Kara para aklama, suçlu kişilerin yasal sistemden kaçınmalarına ve suç gelirini gizli bir şekilde kullanmalarına olanak tanır. Bu durum, genellikle vergi kaçakçılığı, terör finansmanı ve diğer suçlara karışan bireyler veya örgütler tarafından uygulanır.
Peki son dönemde gündemdeki yerini koruyan ve bir hayli tartışılan Polat çifti ve kara para aklama ilişkisi nedir?
Aslında olay Polat çiftinden ibaret değil. Adı geçen diğer fenomenlerin de kısa sürede çok büyük paralar kazanması ve benzer sektörlerde ticaret yapmaları oldukça dikkat çekiyor.
Bütün riskleri göze alan, oturduğu evi bile satarak İstanbul’da Ankara’da İzmir’de değil kendi köyünde gül suyu fabrikası kuran, yüzlerce insana istihdam sağlayan, memleketine vefa gösteren; hemşerimiz Berdan Mardini’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama epeyce konuşuldu.
Medyada konuşulan kar oranlarını duyunca çok şaşırdığını, 7 yıldır sektörde olduğu halde böyle bir kar görmediğini ifade eden Mardini, ‘’Beni de yokladılar. Gönlünde varsa kayıyorsun. Parayı mı tercih ediyorsun, şerefini onurunu mu?’’ şeklinde konuşmuştu. Mardini, köyünde kurduğu gül suyu fabrikasının dışında 120 milyon TL’lik yatırım yaparak ‘Mardini Kozmetik’ markasını kurdu ve kozmetik sektöründe önemli işlere imza attı.
2-3 yıl önce, fenomen olma yolunda ilerleyen ve kendi halinde yaşayan 20’li yaşlarda olan gençlerin; bugünlerde kavuştukları servet ve adeta 30 yıllık fabrikatörlerinki gibi yaşamları dikkate alındığın da erişilen bu zenginliğe tek başlarına ulaşamayacakları bir gerçek...
Anlaşılan o ki yasa dışı yollarla para kazanan yapılar, bu gençleri aparat olarak kullanmakta. Sosyal medyayı aktif olarak kullanan belli bir takipçi sayısına sahip olan ve düşük miktarda para kazanan gençlere, kozmetik ve benzeri sektörde iş kuruyorlar. Daha sonra yasa dışı yollarla kazandıkları parayı da hayali ticaret yaparak, bu iş üzerinden aklıyorlar.
Peki para aklamak isteyenler neden kozmetik sektörünü tercih ediyorlar?
Cevap aslında çok basit: Bu sektördeki kar oranı, diğer sektörlere göre çok daha yüksektir. Bir kutu kremin maliyetinin 8-10 lira bile olabileceği buna karşılık olarak 400-500 hatta 1000 liraya bile satıldığı belirtiliyor. Aynı şekilde güzellik merkezlerinde yapılan estik operasyonların da çok pahalı olduğu söyleniyor. Katma değeri olan ürün ve hizmetlerin kullanılarak kara paranın daha kolay aklandığı vurgulanıyor.
Kara para nedir?
Kara para, yasa dışı işler yaparak kazanılan parayı ifade etmektedir.
Kara para aklama cezası nedir?
Kanunlara göre; bireysel olarak suçun işlenmesi durumunda 2 ila 5, örgütlü şekilde yapılması durumlarda 20 yıla kadar hapis cezası olsa da geçmişteki örnekleri incelendiğinde ne yazık ki kara para aklamanın cezası fiili olarak icra edilememektedir ancak suç yoluyla elde edilen bu paralar el konulmaktadır.
Editör: Furkan Üründü