Kiralar Şişirildi, Oturulacak Ev Bulunamıyor
Bir taraftan salgın diğer taraftan yüksek kira artışları nedeniyle kiracılar zor günler geçiriyor. Kiralık daire bulunamadığı için ev sahiplerinin fırsatçılığına boyun eğmek zorunda kalan vatandaşlar kiralara ‘tavan fiyat sınırı’ getirilmesini istiyor.

Bir taraftan salgın diğer taraftan yüksek kira artışları nedeniyle kiracılar zor günler geçiriyor. Kiralık daire bulmakta güçlük çeken vatandaşların zor durumundan faydalanan ev sahipleri fırsatçılık yaparak kiralara fahiş oranda zam yapıyor. Kiralık daire bulunamadığı için ev sahiplerinin fırsatçılığına boyun eğmek zorunda kalan vatandaşlar kiralara ‘tavan fiyat sınırı’ getirilmesini istiyor. Ev sahipleri, Tüketici Fiyatları Endeksi(TÜFE) üzerinden hesaplanan kira zam oranının üzerine çıkamadığı için kiracısını farklı bahanelerle evden çıkartıp iki katı fiyatına başkasına kiralıyor. Ve bu durum genel olarak kiraların ciddi oranda yükselmesine neden oluyor.
“‘OĞLUM EVLENECEK’ DEDİ BAŞKASINA KİRAYA VERDİ”
Ev sahibi tarafından türlü bahanelerle mağdur edildiğini iddia eden Muhammed Velioğlu, “Yaklaşık bin TL kira ödediğim yerden ev sahibi tarafından ‘oğlum evlenecek seni çıkarmak zorundayız’ denilerek çıkarıldım. Ancak sonradan öğrendim ki oturduğum ev başka birine bin beş yüz TL’ye kiraya verilmiş. Yüksek kira sorunu sadece bizim bölgeyi ilgilendiren bir sorun da değil. Türkiye genelinde son dönemlerde büyük bir fırsatçılık kol geziyor. Yetkililerin bunu denetleyecek kiracıların, mağduriyetinin önüne geçecek bir sistem kurması şart.” şeklinde konuştu.
“EV SAHİPLERİ İNSAFLI DAVRANMALI”
Recep Can isimli vatandaş da, kiraların yüksel olmasından yakındı. Kirasını ödemekte zorluk çektiğini belirten Can, “Kiralar çok yüksek maalesef. Normalde kişinin alacağı maaşın en fazla dörtte biri olması gerekirken bugünkü şartlarda kiralara baktığımızda bir kişinin aldığı maaşın yarısını bile geçebiliyor. Bu adaletsizliktir. Düşünün dört kişilik bir ailesi olan ve asgari ücret alan bir insan tek başına çalışıp evini geçindirmeye çalışıyorsa, aldığı maaşın yarısını kiraya veriyorsa diğer yarısıyla geçimini nasıl yapsın? Bir yanda ev sahiplerinin insaflı davranmaları gerekir. Diğer yandan da devletin bu tür durumlarda kiracılara yönelik olumlu çalışmalarda bulunması gerekmektedir. Ev sahipleri ise evlerini bir ticarethane gibi çalıştırma düşüncesinden vazgeçmelidir.” diyerek tepkisini gösterdi.
“ASGARİ ÜCRETLİ BİR İŞÇİ GELİRİNİN YARISINDAN ÇOĞUNU KİRAYA VERİYOR”
Ömer Çınar isimli vatandaş da, fahiş anlamda artan kiralara yönelik devletin tedbir alması gerektiğine vurgu yaptı. Çınar, “Özellikle Suriyeli muhacirlerden sonra ev sahibi olan kesim pervasızca kiraları yukarıya çekti. Ve halen kiralar artmaya devam ediyor. Evlerin oturulabilir durumuna bakmaksızın minimum bir ailenin yaşayacağı evler 750'den başlıyor. Asgari ücretle çalışan bir işçi gelirinin çoğunu kiraya ayırmak ve yiyeceğinden içeceğinden çocuğunun masrafından kısmak zorunda.” şeklinde konuştu.
İsminin açıklanmasını istemeyen Esnaf, ”Çarşı merkezinde iş yeri kiraları 7, 8 ve 10 bin TL arasında değişiyor. Ben bir binanın üçüncü katında oturuyorum. Kiram 600 TL'dir. Kentte kiralık ev sıkıntısı olduğu için geçen günlerde bina sahibi beni aradı. Hemen çık dedi. Ben de ne oldu dedim. Yeni atanan polis memurları gelecek kiram 1 bin TL'dir dedi. Ya bu fiyatı öde ya çık dedi. Ben de 1 bin TL'yi ödeyecek durumda olmadığım için iş yerimi boşaltmak zorunda kaldım” dedi.