Kraliçe Elizabeth’in ölümü sonrası ne olacak? Elizabeth yerine tahta kim geçecek?
İngiliz Milletler Topluluğu Kraliçesi II. Elizabeth sağlık sorunları nedeniyle gözetim altın alınmasının ardından doktorların gözetimi altında öldüğü haberi duyuruldu. Çocukları ve torunlarının acil olarak Balmoral Kalesi'ne hareket ettiği açıklandı. Elizabeth'in hayatını kaybetmesi üzerine sonrasında yaşanan gelişmeleri sizler için derledik. Peki Kraliçe Elizabeth ölümünden sonra ne olacak? Kraliçe Elizabeth'in yerine kim geçecek? Kraliçenin yerine tahta kim çıkacak? İşte, 96 yaşındaki Kraliçe Elizabeth'in ardından yaşanacaklar...

Akşam gazetesinin haberine göre; 96 yaşında olan Kraliçe Elizabeth'in sağlık durumunun iyi olmadığı açıklandı. Prens Charles ve Prens William kraliçenin kaldığı İskoçya'daki Balmoral Kalesi'ne gittiği öğrenildi. 70 yıldır tahtta olan 2. Elizabeth'in ölmesin durumunda İngiltere'de neler olacağı merak konusu oldu. Kraliçe Elizabeth ölürse ne olacak? Kraliçe 2. Elizabeth'in yerine kim geçecek?
KRALİÇE 2. ELİZABETH'İN YERİNE KİM GEÇECEK?
Kraliçe II. Elizabeth şu andaki hükümdardır ve varisi en büyük oğlu Galler Prensi Charles'tır. Sırada Galler Prensi'nin büyük oğlu Cambridge Dükü Prens William var. Üçüncü sırada Cambridge Dükü'nün en büyük çocuğu olan Prens George, ardından kız kardeşi Prenses Charlotte ve küçük kardeşi Prens Louis geliyor.
KRALİÇE ELİZABETH ÖLÜRSE NE OLACAK?
NTV'de yer alan habere göre, Plan şöyle işleyecek. İngiltere hükümdarının ölümü ilk olarak Başbakan'a bildirilecek. Bunun için özel bir kod kullanılacak. O kodun "Londra köprüsü yıkıldı" olduğu belirtiliyor. Bu mesajı alan başbakan hemen hazırlıklara başlayacak.
Kraliçe'nin ölümü ilan edilmeden önce sarayın çalışanlarının büyük bölümü izne çıkarılacak. Akşam saatlerinde öldüyse İngiltere halkına kötü haber sabah 8'de duyurulacak. Bu duyuruyu resmi yayın kuruluşu BBC yapacak. Tüm komedi ve eğlence programları kaldırılacak.
BBC spikerleri siyah ceket ve kravatlarını hep hazırda tutuyor ve kraliçenin ölümünü nasıl anons edecekleri konusunda zaman zaman prova yapıyor.
Ölümün ilanın ardından ülkede 12 günlük yas süreci başlayacak. Cenaze günü borsa ve bankalar tatil edilecek. Ülkede yaşam neredeyse durma noktasına gelecek bunun İngiliz ekonomisine milyarlarca sterline mal olması bekleniyor.
Kraliçe'nin naaşı ilk olarak halkın ziyaretine açılacak. Torunları naaşın başında nöbet tutacak.
Cenaze töreninse 12 gün sonra düzenlenmesi planlanıyor. Tüm dünya liderleri Westminster abbey kilisesindeki törene akın edecek. Dünya genelinde de milyonlarca kişi ekran başında olacak.
Törenin ardından kraliçe kendi belirlediği bir yere gömülecek. Seçenekler arasında babasının mezarının bulunduğu sen George Şepali var.
Yas dönemi sona erince muhtemelen bir yıl sonra Prens Charles, Kraliçe'nin yerine resmen tahta çıkacak. Bunun için görkemli bir tören düzenlenecek. Prens Charles kral olduğunda farklı bir isim kullanacak.
Ülkede paraların üzerindeki kraliçe resimleri de Prens Charles'inkilerle değiştirilecek. İngiliz marşı da değişecek.
Tanrı kraliçeyi korusun sözünün yerini tanrı kralı korusun alacak. Ülkede kraliçenin simgelerinin yer aldığı polis ve asker kıyafetlerinin yanı sıra pasaportlar da yenilenecek.
HaberTürk'ün haberine göre ise;
Kraliçe Elizabeth'in hayatını kaybetmesiyle yas dönemi sona erince muhtemelen bir yıl sonra Prens Charles, Kraliçe'nin yerine resmen tahta çıkacak. Bunun için görkemli bir tören düzenlecek. Prens Charles kral olduğunda farklı bir isim kullanacak.
İşte Kraliçe II. Elizabeth’in ölümü sonrası yaşanacaklar:
– Kraliçe yaşamını yitirmesi üzerine, Kraliçe II. Elizabeth’in özel kalemi Sir Christopher Geidt, Başbakan Truss’a gizli bir hat üzerinden bilgi verecek. Eğer ölüm gece gerçekleşirse başbakanı uyandıracaklar ve “Londra Köprüsü yıkıldı” diyecekler.
Bu bilgilendirmeden sonra ise “Operasyon Londra Köprüsü”nün uygulanmaya başlanacağı belirtildi. 15 ülke ve 36 İngiliz Milletler Topluluğu Üyesi ülkeye bilgi verilecek.
Tarih boyunca devlet televizyonu BBC’nin haberi ilk verdiğine dikkat çekilse de ölüm haberi yayınlandıktan sonra BBC’de Kraliçe II. Elizabeth’in cenazesine kadar komedi programı yayınlanmayacak.
Radyo kanallarına da özel bir ışık gönderilecek ve bu sayede radyocular “uygun olmayan” müzikleri çalmayacak ve haberlere geçebilecek.
Kraliçe II. Elizabeth’in ölmesi durumunda birçok İngiliz çalışan eve erken gönderilecek. 12 günlük yas döneminde bayraklar yarıya indirilirken spikerler siyah giyinecek ve milletvekilleri de siyah pazubandı takacak.
Kraliçe II. Elizabeth’in cenazesinin olduğu gün resmi tatil ilan edilirken, bankalar ve Londra Borsası’nda işlem yapılmayacak.
Kraliçe’nin naaşı Westminster Hall’da dört gün boyunca sergilenecek ve Kraliçe ile eşi Edinburgh Dükü’nün yan yana gömülmesi bekleniyor.
Editör: Muhammed Furkan Güneş