Madde madde mağarada yaşananlar...
Pençe-Kilit Harekâtı bölgesindeki mağarada şehit düşen askerlerden beşinin silah arkadaşlarını kurtarmak için mağaraya giren ikinci grupta yer aldığı öğrenildi. Onlarla da temas kesilince mağaraya üçüncü grubun girdiği belirtildi. Olayın ardından AFAD ve Zonguldak’taki madencilerden destek talebinde bulunuldu. AFAD ekipleri mağarada oksijen seviyesini yükseltti. Madenciler, tüpler ile mağaranın içine girdi. Yedi şehidin naaşı, madenciler tarafından çıkarıldı

Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde bulunan 852 Rakımlı Tepe’deki mağarada, 2022 yılında şehit olan Üsteğmen Nuri Melih Bozkurt’un naaşını arayan 19 asker, önceki gün metan gazına maruz kalmış, hastaneye sevk edilen askerlerden beşi ilk gün tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştu. Milli Savunma Bakanlığından dün peş peşe açıklamalar geldi. Sabah erken saatlerde yapılan açıklamada üç, öğlene doğru yapılan açıklamada ise dört askerin daha şehit olduğu duyuruldu. Böylece şehit sayısı 12’ye yükseldi. Açıklamada, “Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, etkilenenlere de acil şifalar dileriz” denildi.
KİLİT BÖLGE
TSK, Irak sınırındaki Pençe serisi operasyonları, 2019 yılında başlattı. Haftanin, Metina, Avaşin, Zap ve Hakurk gibi terör örgütünün uzun yıllar içinde yerleştiği dağlık bölgede yürütülen operasyonlarda, 2022 nisan ayında Pençe Kilit Harekatı ile kilidin kapatıldığı safhaya geçildi.
Kilidin kapatılması ile Irak içinde yerine göre 30-40 kilometre derinlikte bir güvenlik hattı oluşturuldu. Terör ögrütünün bölgede tutunamaması için bu hat içindeki mağaralarda da son üç yıl içinde yoğun biçimde arama tarama faaliyetleri başlatıldı. Milliyet’in aldığı bilgiye göre; 12 askerin şehit olması ile sonuçlanan mağaranın aranması faaliyeti ile ilgili gelişmelerin seyri şöyle:
MAĞARA MÜHÜRLENMİŞTİ
■ Üsteğmen Nuri Melih Bozkurt, Pençe Kilit Harekâtı’nın başlangıcında 28 Mayıs 2022’de şehit oldu. Ancak naaşı bulunamadı. Bölgede, Şehit Bozkurt’un naaşının bulunması için birlikler tarafından planlı olarak arama-tarama çalışması yapılıyordu. Olayın yaşandığı mağara yaklaşık iki yıl önce operasyonla mühürlenmişti. Şehidin naaşının terör örgütünün geçmişte hastane olarak kullandığı ve Üsteğmen’in şehit düştüğü bölgeninin yakınındaki bu üç katlı, 30 odalı mağarada olabileceği şüphesi ile arama tarama çalışması başlatıldı. Bölgeye, istihbarat, mühimmat ve istihkam unsurlarının da yer aldığı birlikler sevk edildi.
EĞİTİMLİ KÖPEK GİRDİ
■ Bölgede çalışma başlatan timler tarafından mağaraya önce eğitimli köpek gönderildi. Köpek, bir süre sonra mağarının içinden sağ olarak geri döndü.
■ İlk grupta yer alan altı asker, mağaranın içine girdi.
■ İçerideki grup ile bağlantı kesilince altı kişilik ikinci grup da mağaraya girdi.
■ İkinci grup ile de temas kesilince bu kez 13 asker daha mağaranın içine girdi. Son giren askerler, ilk etapta mağara içinde metan gazından etkilenen ikinci gruptaki beş askeri çıkardı. 13 asker de bu sırada gazdan etkilendi.
■ Gazdan etkilenen 19 asker hastaneye sevk edilirken beşi şehit düştü.
MADENCİLER GELDİ
■ Bunun üzerine AFAD ile Zonguldak’taki madencilerden destek talebinde bulunuldu. Bölgeye ilk ulaşan AFAD ekipleri, önce mağarayı pompalama yoluyla oksijen ile besledi. Gece yarısına kadar süren çalışmanın ardından oksijen seviyesinin yüzde 60’a ulaştığı tespiti yapılınca madenciler, tüpler ile takviyeli olarak mağaranın içine girdi. Yedi şehidin naaşı, madenciler tarafından çıkarıldı.
ÜÇ KATLI
■ Mağaranın derinlere doğru inen üç katlı bir yapıya sahip olduğu belirtildi. Askerlerin, 2022 yılında şehit olan Bozkurt’u bulma motivasyonu ile mağaranın daha önce girilmeyen bölgelerine de indikleri ve oksijenin insan hayatı için tehlike oluşturabilecek seviyelere indiği bölgede arama yaptıkları dile getirildi.
ÖLÇÜM YAPILMADI
■ Mağara operasyonları talimatnamelerinde olmasına rağmen girilen mağaraların çoğunda böyle bir durumla karşılaşılmadığından askerler gaz ölçümü konusunu atlayabiliyor. Böyle bir durumla ilk defa karşılaşıldığı, bölgede daha önce bu tür bir olayın yaşanmadığı kaydedildi. İki yıl önce arama yapılarak mühürlenmiş bu mağarada da gaz ölçümü yapılmadı. Normalde arama yapılan mağaralarda doğal havalandırmaları nedeniyle bu cihazlara ihtiyaç duyulmuyor. Askerler, mağara operasyonlarında içerisi sıcak ve nemli olduğu, maske buharlaşmaya neden olarak görüşü engellediği için gaz maskesi de kullanmıyor.
GAZIN KAYNAĞI
■ İki yıldır hiç kullanılmayan mağarada, havalandırma deliklerinin doğal yollarla veya imha sırasında bombalama yoluyla kapanmış olabileceği üzerinde duruluyor. İçeride imha edilmiş malzemeler ile hayvan kalıntılarının gaz oluşturmuş olabileceği değerlendiriliyor. Bölgenin petrol bölgesi olması nedeniyle metan gazı sızıntısı olmuş olabileceği de bir olasılık olarak ele alınıyor.
SORUŞTURMA AÇILDI
Arama tarama operasyonu planlı olduğu için sıralı amirler hakkında soruşturma başlatıldı. Bölgedeki bütün telsiz konuşmaları dinlenirken, ilgili askerlerin de ifadeleri alınıyor.
12 KAHRAMAN
Şehit olan 12 askerin rütbe ve isimleri şöyle: Piyade Teğmen Furkan Sert, İstihbarat Üsteğmen Ege Akar, Komanda Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura, Astsubay Kıdemli Çavuş Abdurrahman Akdoğan, Piyade Uzman Çavuş Ümit Üzüm, Piyade Uzman Çavuş Enver Yaman, Piyade Uzman Çavuş Kani Obi, Piyade Sözleşmeli Er Özkan Özkanlı, Piyade Sözleşmeli Er Mahsun Yeşildemir, Piyade Sözleşmeli Er Ahmet Kuşak, Piyade Sözleşmeli Er Celalettin Uyanık, Piyade Sözleşmeli Er Ahmet Gültekin.
BAKAN GÜLER, ASKERLERİ ZİYARET ETTİ
Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde metan gazından zehirlenerek Ankara’ya sevk edilen ve Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (GATA) tedavileri devam eden askerleri ziyaret etti.
Editör: Neslihan Özkan