Mardin'de 8 yıllık husumet barışla sonuçlandı
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 2017 yılında akraba 2 aile arasında çıkan silahlı kavgada 1 kişinin öldüğü 4 kişi yaralandığı 8 yıllık husumet barış töreniyle sonlandırıldı. Barış programına yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Olay, Kızıltepe ilçesi kırsal Elbeyli Mahallesi yakınlarında 2017 yılında yaşanmıştı. Aralarında sorun bulunan Şıkuri Aşireti mensubu iki aile arasında çıkan tartışma, silahla kavgaya dönüştü. Olayda 1 kişi öldü, 4 kişi de yaralandı.
Olay sonrası başlayan husumet, kanaat önderlerinin girişimiyle sonlandırıldı. Ailenin ileri gelen isimlerinden Mehmet Salih Kılıç ile birlikte Sincar Aşireti lideri ve Kanaat Önderi Abdülkadir Sincar, husumeti barışla sonuçlandırdı.
Kızıltepe ilçesi Ceylanpınar yolunda bulunan bir düğün salonunda yapılan programa Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuncay Akkoyun, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tahsin Saruhan, AK Parti Mardin Milletvekili Faruk Kılıç, İl Emniyet Müdürü Cebrail Buğday, İl Müftüsü Dr. Enver Türkmen, iki aile bireyleri, kanaat önderleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Aileler, okunan Kur'an-ı Kerim ve duanın ardından el sıkışarak barıştı.
‘MARDİN; KARDEŞLİĞİN, BİRLİĞİN, BERABERLİĞİN VE DOSTLUĞUN ŞEHRİDİR’
Barış programında konuşan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuncay Akkoyun, “Mardin kardeşliğin şehridir, birlik beraberliğin, dostluğun şehridir. Biz atalarımızdan sevgiyi, saygıyı, kardeşliği, hoşgörüyü miras aldık. Atalarımız sevgiyle, saygıyla, merhametle bu barış ve hoşgörüyü inşa ettiler. Dolayısıyla Mardin'de hemşehrilerimiz bu sevgi, saygı ve hoşgörü ortamının devam etmesi noktasında çok büyük gayret sarf ediyorlar. Bu barış ve hoşgörü iklimini en güzel şekilde yaşayacağız, yaşatacağız ve inşallah gelecek nesillere layıkıyla bırakacağız. Bugün de bu güzel ortamlardan birine şahitlik ediyoruz. İnşallah bugün sağlanan barış ortamı devam edecek.” dedi.
‘BU KARDEŞLİK DEVAM ETSİN İSTİYORUZ’
AK Parti Mardin Milletvekili Faruk Kılıç ise “Malumunuz 8 yıl önce ailemiz arasında hoş olmayan bir olay oldu. Elhamdülillah bugün o olay geçti. Barış sağlandı, sıkıntılar son buldu. Kanaat önderlerimizin, dostlarımızın araya girmesiyle bütün akraba ve hemşehrimizin katılımıyla güzel bir gün oldu. Bugün ailemiz için önemli bir gün. Bir kızgınlık ve anlık öfke üzerine yaşanan olayın tekrar yaşanmaması, birlik ve beraberliğimizin daim olmasını temenni ediyoruz. Bizler Müslüman insanlarız, kökü sulh olan bir dinin mensuplarıyız. Alemlere rahmet olarak gönderilen bir peygamberin ümmetiyiz. Bu kardeşlik devam etsin istiyoruz.” dedi.
‘HER ZAMAN BARIŞTAN YANAYIZ’
Husumetin sonlanmasında büyük çaba sarf eden Mehmet Salih Kılıç da “8 yıllık bir husumeti, kızgınlığa barışa evirilmesi için çok çaba harcadık ve başardık. Çok güzel bir sulh oldu. Akrabalarımız, dostlarımız hepsi toplandı, bunun için çok mutluyuz. Umuyoruz ki; bir daha böyle bir olay olmasın. Her zaman barıştan yanayız." şeklinde konuştu.
Sincar Aşireti lideri ve Kanaat Önderi Abdülkadir Sincar barışı sağladıklarını belirterek emeği geçen herkese teşekkür etti.
Barış programı yapılan dua ve ikramların arından her iki aile büyüklerinin el sıkışmasıyla sona erdi.
Editör: Abdullatif Altunkaynak