matesis
dedas

MARDİN KİTAP FUARINA DAİR…

MARDİN KİTAP FUARINA DAİR…

Mardin’de ilk kez gerçekleştirilen ve 19-28 Şubat tarihleri arasında devam eden 1.Mardin Kitap Fuarı…

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; yaklaşık 10 gün boyunca kitap kokusu ve kitaplarla hemhal olan çocuklarımız adına bir veli, bir eğitimci ve vatandaş olarak işin mimarı Sayın valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuncay Akkoyun Bey’e şükranlarımı arz ediyorum.

Bu konuda bir eğitimci ve yazar gözüyle fuara dair birkaç hususu paylaşmadan geçmek, harcanan emeğe yazık edeceğimizi düşünüyorum. Yıllardır eksikliğini çok büyük bir şekilde hissettiğimiz bu tür organizasyonların yapılması son derece önemliydi. Hep dediğimiz gibi “Eyleme dönüşmeyen her söylem zaman kaybıdır, zaman israfıdır.” Çok şeyler söylendi, çok şeyler yazıldı ama çoğu sadece söylemden ibaret oldu.

Son birkaç aydır Mardin’e dair yapılan olumlu ve güzel gelişmeleri özellikle vatandaş gözüyle dokunulan yüreklerin sesini daha önce de yazmıştık. Tabi bu olumlu ve güzel eylemlerin yegâne mimarı Sayın valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuncay Akkoyun Bey’dir. Lakin bu sefer bir kitap dostu olarak ilk defa gerçekleştirilen bu kitap fuarını son derece önemli ve olumlu bulmaktayız. Bu tür organizasyonlarda çocuklarımız adına ulaşılması zor olan kitapları ve yazarları burada ağırlamak herkesten çok çocuklarımızı ve gençlerimizi mutlu etmiştir.

Kimimiz yeni kitaplarla tanışma fırsatı bulurken, kimimiz de çoğu defa “Keşke” dediğimiz bazı yazar ve şairlerle buluşma fırsatı yakaladık. Yoğun olan gündemden sıyrılarak sadece kitapları konuşmak dahi başlı başına alkışlanması gereken bir olguydu.

İlk olmasına rağmen birçok şey yerli yerinde düşünülmüş, gün boyu fuarı ziyaret edenler, hoşnut bir şekilde alandan ayrılmışlardır. Belediye imkânları ile 10 farklı ilçelerden taşınan öğrencilerimiz burada güzel anlara tanıklık etmişlerdir. Kendilerine verilen hediye kuponları ile istedikleri kitapları almış ve hayatında bir ilki gerçekleştirmenin huzuru ile evlerine, okullarına geri dönmüşlerdir. Kazasız, belasız bitirilmesi ise en güzel yanı olmuştur, ilk kez düzenlenen “Kitap Fuarı” günlerinin.

Fuarın ilk gününden son gününe hatta son dakikalarına kadar izlenimlerimize takılan en güzel şey ise; alanın sürekli dolu olmasıydı. Belli ki insanımız bu tür organizasyonlara çok büyük değer vermekte ve son derece önemsemektedir. Bu tür organizasyonların katlanarak artması, daha geniş şekilde sürdürülmesi, hatta yılda bir kez yerine yılın belli dönemlerinde farklı ilçelerimizde devam etmesi inanın çok büyük bir ihtiyaçtır.

Sürekli okumanın faydalarından bahsettiğimiz, okuyan ile okumayanın hiçbir şekilde bir olamayacağını deklare ettiğimiz günümüz dünyasında çocuklarımızın zihnini kitap ile beslemenin önemi şüphesiz tartışmaya kapalı bir olgudur. Zaten ilim ile ihya edemediğimiz bir gençlik, imar edeceğimiz her şeyi tarumar edeceği aşikârdır.

Özetle; ilki gerçekleştirilen “Birinci Mardin Kitap Fuarı’nın” ilk kez fuar ortamı ile karşılaşan, bu kadar uzun süre sadece kitaplarla hemhal olan çocuklarımızı ve gençlerimizi mutlu ettiği göz ardı edilmemelidir. 10 gün gibi uzun bir süre devam etmesine rağmen her gün ve her saatte yaşanan yoğunluk ise gençliğin okumaya olan iştiyakı bizleri son derece memnun etmiştir.

Yazımızı “Kuru ayazın soğuğundan pırıl pırıl güneşlere kaçmak için bize ilim gerek. Aşkla donanmış, kâinatla sarhoş olmuş, yedi cihanı içine sığdıran bir ilim.” diyen Kemal Sayar hocamın sözü ile bitirelim. “Aşkla donanmış, kâinatla sarhoş olmuş, yedi cihanı içine sığdıran bir ilim.” ile donanan gençliğimiz olsun.

Dua ile

Image description

Image description

Image description

Image description

Image description

 

 

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz