matesis
dedas

Mardinli Avukatlar Yorumladı! DÜĞÜNDE TAKILAN ALTINLAR KİMİN HAKKI?

Türkiye genelinde artış gösteren boşanma kararlarından sonra düğünde takılan takılar tartışma konusunun yanında çoğu zamanda kavgaların sebebi olmaya devam ediyor. DÜĞÜNDE TAKILAN ALTINLAR KİMİN HAKKI? konusunu Mardin Barosuna kayıtlı Av. Murat Aydın ve Av. Dilan Yazar okuyucularımız için yorumladı.
  • 13.09.2023 06:31
Mardinli Avukatlar Yorumladı! DÜĞÜNDE TAKILAN ALTINLAR KİMİN HAKKI?

DÜĞÜNDE TAKILAN ALTINLAR KİMİN HAKKI?

Düğünler, mutlulukla dolu anların yaşandığı, aile bağlarının pekiştirildiği özel günlerdir. Ancak bazen düğünlerin sonrasında hukuki bir karmaşa da doğabilir: İşte bunlardan biri de düğünde takılan altınların kimin hakkı olduğudur?

Türk hukukuna göre, altın takıları evlilik birliğinin bir parçasıdır ve genellikle kadının malvarlığına katkıda bulunur. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun güncel kararı gereği; altınlar kim tarafından kime takılırsa takılsın düğünde takılan altınlar, aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı müddetçe kadına bağışlanmış sayılacaktır. Görüldüğü üzere; düğünde takılan tüm takılar kadına ait kabul edilmektedir. Yani, altınlar kadının hakkıdır. Ancak bu konuda evlilik sözleşmesi veya başka bir yazılı anlaşma varsa, bu belge altınların sahibini belirleyebilir.

Sonuç olarak, düğünde takılan altınların hukuki sahipliği, özellikle yazılı bir anlaşma yoksa, evlilik birliğinin bir parçası olarak genellikle kadına aittir. Unutmayalım ki hukuki konuları netleştirmek için evlilik öncesi sözleşme yapmak her zaman akıllıca bir seçenektir. İyi bir evlilik, karşılıklı anlayış ve adaletle daha da güzelleşir.

NET YORUM

YARGITAY ictihadına göre düğün sırasında takılan ziynet eşyalarının kim tarafından, kime takılırsa takılsın aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı takdirde kadına bağışlanmış sayılacağı ve artık kadının kişisel malı sayılacağı kararını verdi.

Av. Murat Aydın / Av. Dilan Yazar

Aydın Hukuk Bürosu 

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz