matesis
dedas

New York’ta Kaçırılmaması Gereken En Güzel 10 Turistik Yer

  • 11.08.2023 08:00
New York’ta Kaçırılmaması Gereken En Güzel 10 Turistik Yer

Yılda 60 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan, cazibe merkezleri, simge yapılar, tatil köyleri, gökdelenler ve genel tatil yerlerinden oluşan mutlak bir hazine olan New York şehri, dünyada en çok turist ağırlayan şehirlerden bir tanesi. Hollywood'un başlangıcından bu yana sayısız filmde kullanıldı, bu nedenle Times Meydanı, Grand Central Station ve Empire State Binası gibi yerlerin tümü, New York’u daha önce hiç ziyaret etmemiş olanlar tarafından bile biliniyor.

NYC ile ilgili bir başka güzel şey de, gerçekten yıl boyu gidilebilecek bir yer olması, yani ne zaman gitmeyi planladığınızın bir önemi yok.

Bazı insanlar buraya Broadway şovlarının keyfini çıkarmaya gelir; diğerleri özellikle alışveriş yapmak için gelir; ve birçoğu sadece turistik yerleri görmek için geliyor: Özgürlük Heykeli, Empire State Binası, Brooklyn Köprüsü, Central Park, tarihi mahalleler ve dünyaca ünlü müzeler, New York’tayken kaçırmak istemeyeceğiniz cazibe merkezleridir.

New York'ta ziyaret edilebilecek en iyi yerlerin birçoğunun birbirine yürüme mesafesinde olması veya kısa bir sürüş mesafesinde olması, bu şehri gezi için bir zevk haline getiriyor. İşte New York gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken turistik yerler;

Özgürlük Heykeli

New York'ta mutlaka gezilmesi gereken yerler denilince akla ilk gelen, aynı adı taşıyan adada bulunan Özgürlük Anıtı oluyor.

Amerika'nın en ikonik manzarası olan Özgürlük Anıtı, New York'a ilk kez gelen her ziyaretçinin yapılacaklar listesinin başında gelir. Fransa'nın Amerika'ya hediyesiydi. 1886'da inşa edilmiş, dünya çapında bir özgürlük sembolü olmaya devam ediyor ve Amerika'nın en gözde cazibe merkezlerinden biri.

Özgürlük Anıtı'nı gerçekten takdir etmek için yapılacak en iyi şey, Özgürlük Adası'na kısa bir tekne gezisi yapmak ve onu yakından görmek. Özgürlük Anıtı turunda, Ellis Adası'nda durup Göçmenlik Müzesi'ni keşfetme seçeneğine sahipsiniz. Bu fantastik müze, Amerika Birleşik Devletleri'ne girmeden önce binlerce göçmenin işlendiği tarihi göçmen istasyonu kompleksinde yer almaktadır.

Gösteriler, Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptıkları yolculukta buradan geçen insanların sürecine, deneyimlerine ve hikayelerine odaklanır. Hatta buradan geçen göçmenlerin kaydını görmek için sitedeki bilgisayar veri tabanında arama yapabilirsiniz.

Empire State Binası

New York’un en önemli binalarından biri ve dünyaca ünlü olan Empire State Binası, New York’un kalbinde çok kolay ulaşabileceğiniz bir konumda yer alıyor.

Empire State Binası'nın kule ışıkları, 1976'dan beri yıl boyunca çeşitli etkinlikleri ve organizasyonları belirtmek için renk değiştirme geleneğini sürdürmüştür. 2012'de ikonik kule aydınlatma sistemi, projektörlerini Empire State'e özgü dinamik bir aydınlatma sistemiyle değiştirerek modernize edilmiştir. Manzarayı tepeden seyretmek isterseniz, seçebileceğiniz iki gözlemeviniz olacak: 86. kat veya 102. kat. Hangi gözlemevini seçerseniz seçin, ikinci ve 80. katlardaki çeşitli sergilere erişiminiz olacak.

Empire State Binası, New York'un en ünlü simge yapılarından ve önemli turistik mekanlarından biridir. 381 metre yüksekliğindeki 102 katlı bina, 41 yıl sonra 1. Dünya Ticaret Merkezi kulesi yükselene kadar dünyanın en yüksek binasıydı. Hava gemileri için bir demirleme direği ile tepesinde olan Empire State Binası, 1931'de açıldığında hemen bir dönüm noktası ve NYC için bir sembol haline geldi.

Empire State Binası'nın tepesinde, her ikisi de şaşırtıcı manzaralar sunan iki gözlemevi var. Havanın açık olduğu günlerde, komşu New Jersey, Pennsylvania, Connecticut ve Massachusetts eyaletlerine kadar manzarayı görebilirsiniz.

Broadway ve Tiyatro Bölgesi

Bir Broadway şovuna katılmak, New York'ta yapılacak en iyi şeylerden biridir. Amerikan tiyatrosunun zirvesi olarak kabul edilen Broadway genellikle, Theatre District'te ve Broadway caddesi boyunca çok sayıda tiyatro mekanını kapsayan Broadway tiyatrosunu ifade eder.

Çoğu turist New York gezilerinin tamamını Broadway pistinde bir şovda veya başka bir şovda geçiriyorlar. Ve oyunları ve müzikalleri seviyorsanız, olmanız gereken yer burası. Biri hariç tüm Broadway tiyatroları, Manhattan şehir merkezinin batı cebinde, Times Meydanı'nın kesintisiz neonunun yakınındadır.

Rockefeller Center ve Top of the Rock Gözlem Terası

New York'taki ilgi çekici yerler söz konusu olduğunda, Rockefeller Center neredeyse tüm turistlerin seyahat planlarında yer alır.

Manhattan'ın ortasındaki bu geniş eğlence ve alışveriş kompleksi, NBC TV ve diğer medyaya ev sahipliği yapmaktadır, ancak merkezi, ünlü Top of the Rock Observation'dan Manhattan'ın muhteşem manzaralarını sunan Art Deco bir gökdelen olan 70 katlı 30 Rockefeller Plaza'nın güvertesidir. Bilindiği gibi "güverte", 67., 69. ve 70. katlarda yer alan üç kattan oluşmaktadır. İç ve dış mekan görüntüleme alanları, gündüz veya gece muhteşem manzaralar sunar. Önceden bir Top of the Rock Gözlem Güvertesi Bileti satın alabilirsiniz. Bu biletlerin esnek bir kupon kullanım politikası vardır, böylece planlarınız değişirse veya hava durumu işbirliği yapmazsa tarihi değiştirebilirsiniz.

Kulenin eteğindeki açık hava buz pateni pistinde kaymak, kışın New York'ta yapılacak en popüler şeylerden biridir ve aileler ve çiftler için eğlenceli bir aktivitedir.

Central Park

Bu park, kısmen müze, kısmen konser salonu Manhattan'ın merkezini yutar ve şehrin en önemli cazibe merkezlerinin çoğu onun yanında veya sınırları içinde yer alır. Bu 843 dönümlük yeşil alan, New Yorkluların ve turistlerin gözdesi; buraya egzersiz yapmak, yemek yemek, hayvanat bahçesine gitmek ve daha fazlası için gelebilirsiniz.

Hemen hemen herkesin park hakkında olumlu bir izlenimi vardır, ancak hiç kimse tamamen aynı deneyimi yaşamaz veya size tamamen aynı şeyi yapmanızı önermez. 20'den fazla oyun alanı, 48 çeşme, anıt veya heykel ve 30 köprü dahil olmak üzere burada görülmesi neredeyse imkansız olan çok sayıda manzara (aslında gizli hazineler) var.

Central Park'ı Manhattan'ın kalbinde, şehir merkezinin hemen kuzeyinde bulacaksınız; 59. Caddeden 110. Caddeye kadar uzanır ve Sekizinci ve Beşinci caddelerle çevrilidir. New York gezilecek yerler listesindeki en önemli çekim merkezlerinden olan bu park, ayrıca şehirdeki ana cazibe merkezlerinin birçoğuna yürüme mesafesinde bulunuyor.

Metropolitan Sanat Müzesi

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki hiçbir müze Metropolitan Sanat Müzesi kadar ünlü değildir. Eski Mısır ve klasik antik çağlardan önemli koleksiyonlar da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından başyapıtlarla dolup taşan "Met", diğerlerinden farklı bir sanat deneyimidir ve New York'ta olduğu gibi, müzenin sunduğu her şeyi bir günde görmek imkansızdır. Hiç gitmediyseniz, kalıcı koleksiyonlarını mutlaka ziyaret etmelisiniz (birinci kattaki Yunan ve Roma sanatı ve Mısır sanatı, ikinci kattaki İslam sanatı sergileri özellikle gezginler arasında popülerdir). Met'i zaten bir veya iki kez ziyaret ettiyseniz, bir sonraki gezinizi Kostüm Enstitüsü tarafından altı ayda bir düzenlenen sergiler etrafında planlayın veya Fort Tyron Park'ta bulunan ve ortaçağ Avrupa'sının sanatına ve mimarisine adanmış bir yan müze olan Met Cloisters'a gidin.

Müze, Central Park'ın doğu çevresinde, Beşinci Cadde boyunca yer almaktadır. Müzeyi Perşembe günleri Salı günleri 10.00-17.00 saatleri arasında, Cuma ve Cumartesi günleri ise 21.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Ana binaya ve The Cloisters'a giriş ücreti yetişkinler için 30 USD, yaşlılar için 22 USD ve öğrenciler için 17 USD'dir; 12 yaşından küçük çocuklar ödeme yapan bir yetişkin eşliğinde ücretsiz olarak girebilir.

Brooklyn Köprüsü

Gotik biçimli kemerleri ve asma kablolarıyla Brooklyn Köprüsü, şehrin en tanınmış yerlerinden biridir ve nesiller boyu şairlere, söz yazarlarına ve ressamlara ilham vermiştir. Doğu Nehri'ni Manhattan'dan Brooklyn'e kadar uzanan bu tarihi köprü, 1883'te tamamlandı ve dünyanın ilk çelik asma köprüsü oldu.

Onu birçok feribottan veya Manhattan'ın doğu yakasından görebilirsiniz, ancak bu simgeyi deneyimlemenin en iyi yolu bir saat ayırıp Brooklyn Köprüsü'nü geçmek. Sadece yayalara ve bisikletlilere açık olan ahşap bir yürüyüş yolu, trafik şeritlerinin üzerinden geçmektedir. Tüm mesafeyi yürümeye hazır değilseniz, en azından bir seyir platformunun olduğu ilk sütuna kadar gidin ve granit kulelerden birini yakından görebilirsiniz.

Köprüden Manhattan, Doğu Nehri ve ötesindeki Özgürlük Heykeli'nin güzel manzaraları var. Köprünün üzerinden bisikletle geçmek başka bir seçenektir, ancak yaya trafiği genellikle çok yoğundur ve yoğun günlerde bisiklet sürmek yavaş ve zorlu olabilir.

Fifth Avenue (Beşinci Cadde)

Amerika'nın en ünlü alışveriş caddelerinden biri olan Fifth Avenue, birçok üst düzey tasarımcının amiral mağazalarının bulunduğu New York'un önde gelen alışveriş bölgesidir. Cartier, Tiffany, Bergdorf-Goodman, ünlü Apple Store Fifth Avenue ve tabii ki Saks Fifth Avenue ve diğerleri bu lüks caddeyi sıralıyor.

Alışveriş yapmayanlar bile Beşinci Cadde boyunca yürüyüş yapmanın keyfini çıkarabilir. En iyi bölge, yaklaşık olarak Central Park'ın güney ucundan New York Halk Kütüphanesi'ne veya daha spesifik olarak 60. Cadde ile 40. Cadde arasıdır.

Kredi kartınızı lüks mağazalarda kullanmayı planlamıyor olsanız bile, gezginler Beşinci Cadde'de bir gezintinin şart olduğunu söylüyor. Yerel uzmanlara göre şehirdeki en iyi alışveriş yerlerinden biri. Artı, kış tatillerinde sokak bayram dekoruyla süslenir.

Bazıları Fifth Avenue'deki mağazaların her şeyiyle gitmek için çok pahalı olduğunu söylese de, daha gösterişli vitrinler Gap, H&M ve Sephora gibi daha makul fiyatlı mağazalarla yan yana duruyor.

Times Square

Bazıları, Times Meydanı'nın New York şehrinin kendisi için beş blokluk bir metafor olduğunu söylüyor - heyecan verici, renkli ve her zaman hareketlidir. Times Meydanı'nın en büyük turist çekimi, her yıl düzenlenen Yılbaşı Gecesi balosu. Eğlence düşkünleri, New York'un ünlü Waterford kristal küresinin One Times Square binasındaki bir direkten 22 metre aşağı indiğini görmek için bölgeyi dolduruyor. Kendinizi cesur hissediyorsanız, yılın bu zamanında New York ve Times Meydanı'na bir gezi yapın ve topun düşüşünü ücretsiz izleyin!

Devasa, parlak bir şekilde aydınlatılmış reklam panoları ve ekranlarla çevrili Times Meydanı, New York'ta akşamları gidilecek yer ama yine de günün her saatinde heyecan verici. Burası, New York'un Yılbaşı Kutlamalarının ve meydanın ve çevresindeki sokakların insanlarla dolu olduğu gece yarısı ünlü "topun düşmesi"nin yeridir.

Times Meydanı meşgul ve sürekli kalabalık ama kendine özgü bir çekiciliği var. Bir uçta kurulan tribünler, mola vermek ve sahneyi takdir etmek için harika bir yerdir.

Eskiden Longacre Meydanı olan Times Meydanı, 1904 yılında New York Times kulesinin adını almıştır. Gazete, dünyada türünün ilk örneği olan hareketli tabelasında ilk kez 1928'de güncel manşetlere yer verdi.

Editör: Aydın

Yorum Yaz