Rektifiyeli Seramiklerin Özellikleri ve Kullanıcılarına Sağladığı Avantajlar
Ev dekorasyonunun önemli bir parçası olan seramik, sahip olduğu özellikleri, estetik görünümü ve kullanışlı yapısıyla birlikte konutların vazgeçilmezi durumunda.

Gelişen teknoloji ve estetik anlayışı ile birlikte günümüzde seramik özellikleri de aynı doğrultuda ilerleme kaydetmekte. Bu kapsamda farklı teknik ve üslupların hakim olduğu zemin kaplama sektöründe en çok merak edilen konulardan biri de seramik üzerinde yapılan rektifiye işlemi olarak karşımıza çıkmakta. Estetik açıdan son derece etkili olan rektifiyeli seramik hakkında merak edilen tüm detaylar yazımızın devamında.
Rektifiyeli Seramik Nedir?
Seramiklerin kenarlarında bulunan ve biçim olarak farklı yüzeylerin ortadan kaldırılması işlemi, kısaca rektifiye olarak tanımlanıyor. Detaylandırılacak olursak, seramiklerin aralarındaki derz boşluklarında oluşan yükseklik farklılıklarının eşit hale getirilmesi işlemine rektifiye adı veriliyor. Fransızca bir kelime olan rektifiye, anlam olarak Türkçede “düzeltmek” anlamına geliyor. Seramiğin yükseklik farklılıklarının düzeltilmesi sırasında kullanılan rektifiye tekniği, zemin kaplama sektöründeki ince işçilikler arasında oldukça büyük bir önem arz ediyor.
Konutlarda uygulanan seramik kaplama işlemlerinde genellikle derz boşlukları, usule uygun dolgu alçıları ile kaplanıyor. Fakat derz boşluklarının istenmediği durumlarda rektifiye tekniği devreye giriyor. Seramikler arasındaki boşluğu tamamen ortadan kaldıran rektifiyeler, özellikle banyolarda tercih ediliyor. Bunun yanı sıra ofislerde de sıkça kullanılan rektifiyeli seramik tekniği, görsel açıdan oldukça tatmin edici bir sonuç veriyor. Siz de evlerinizde zemin kaplamanın inceliklerine dikkat etmek istiyorsanız rektifiyeli seramik modellerine göz gezdirebilirsiniz.
Rektifiyeli Seramiklerin Özellikleri
Seramiklerde uygulanan rektifiye tekniği, görsel olarak sunduğu etkileyici görünümünün yanı sıra kullanım kolaylığını da beraberinde getiriyor. Derz boşluklarının neredeyse görünmeyecek incelikte olduğu rektifiyeli seramik, özellikleri ile birlikte günlük yaşamı kolaylaştıran keyifli detaylar arasında yerini alıyor.
Normal seramikler ile rektifiyeli seramik arasındaki temel fark, üretim aşamasında ortaya çıkıyor. Rektifiyeli seramikteki süreç, önce fırınlanma ve sonra kenarlarındaki yükseltilerin taşlanması ile tamamlanıyor. Normal seramiklerde ise bunun tam tersi işlem uygulanıyor. Dolayısıyla da normal seramiklerin köşelerinde sıkça bozulmalar ve yükselti farklılıkları görülebiliyor. Daha kusursuz bir görünüm elde etmek isteyenler de böylelikle rektifiyeli seramikleri tercih ediyor. Rektifiye işlemi, genellikle 30x30 ve bundan daha yüksek ebatlara sahip seramik karolarda uygulanabiliyor.
Seramiğin tüm kenarlarının düz ve dik hale getirilmesiyle elde edilen rektifiye tekniği sayesinde derz boşlukları 0.5 mm gibi oldukça küçük aralıklardan oluşuyor. Standart seramiklere göre daha cazip ve estetik bir çözüm sunan rektifiyeli ürünler, günümüzde popülerliği hızla artan modeller arasında öne çıkıyor. Rektifiyeli seramikler, temizlik sırasında da kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlıyor. Derz boşlukları yok denecek kadar ince olduğu için rektifiyeli seramikler, günlük kullanımda da kullanıcılara büyük avantaj sağlıyor.
Editör: Mehmet Nezir Güneş