diorex
life

Şanlıurfa’da ata tohumları toprakla buluşuyor

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, “Mirasımız Yerel Tohum” projesi kapsamında ata tohumlarını toprakla buluşturarak tarımsal sürdürülebilirlik ve biyolojik çeşitliliğin korunması adım attı.

  • 22.07.2025 13:42
Şanlıurfa’da ata tohumları toprakla buluşuyor

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi "Mirasımız Yerel Tohum" projesiyle ata tohumlarını yeniden üretime kazandırıyor.

Şanlıurfa Akıllı Tarım Uygulamaları Merkezi’nde hayata geçirilen projede, bölgeye özgü genetiği değiştirilmemiş tohumlar toprakla buluşturularak gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

Proje kapsamında sıcağa dayanıklı, az su gerektiren ve yerel özelliklere sahip biber, kabak, domates, patlıcan, kavun, şelengo, tat karpuzu, susam ve arpa gibi ürünler yetiştiriliyor.

Tescillenen isot, Birecik patlıcanı ve tat karpuzunun yanı sıra Urfa domatesi, kavun ve susam gibi ürünlerin de fide haline getirilerek çiftçilere ücretsiz dağıtılması planlanıyor.

"Ata tohumlarını canlandırıp yaygınlaştırmamız lazım"

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, yürütülen çalışmaları yerinde inceleyerek projeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Gülpınar, "Kendimize ve bu topraklara özgü, genetiği değiştirilmemiş ata tohumlarını tekrar canlandırıp yaygınlaştırmamız lazım. Bu hem halk sağlığı hem de tarımsal sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıyor" dedi.

"Toprağa özgü lezzetlerimizi korumalıyız"

Gülpınar, yerel tohumların bölgesel özelliklerine dikkat çekerek, "Örneğin Birecik’in Mezra bölgesinde yetişen patlıcan, o bölge dışında aynı tat ve lezzeti vermiyor. Bu da toprağa özgü lezzetlerin kıymetini gösteriyor. Son yıllarda tartışma konusu haline gelen genetiği değiştirilmiş hibrit tohumlara karşı en etkili ve doğal çözüm, ata tohumlarına sahip çıkmaktır" ifadelerini kullandı.

Ürünler deneme amaçlı ekildi, fideler çiftçilere dağıtılacak

Akıllı Tarım Uygulamaları Merkezi’nde şelengo, Urfa biberi, kabak, karpuz, kavun ve domates gibi ata tohumu ürünlerin deneme amaçlı ekildiğini belirten Gülpınar, "Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile iş birliği içinde yapılan bu çalışmalarla elde edilen ürünleri fide haline getirip çiftçilere ücretsiz dağıtacağız. Böylece yaygınlaştırılmasını sağlayacağız" dedi.

Projenin, tarımda genetik çeşitliliği koruma, kültürel mirası yaşatma ve çevre dostu üretimi destekleme açısından büyük katkı sunacağı ifade edildi.

İLKHA

Yorum Yaz