tatlidede

Seferberlik zamanı: Mardin'deki depremzede sayısı 30 bini buldu

Deprem bölgesinden ayrılan yüz binlerce kişi diğer illerde ağırlanıyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenleri misafir eden illerin arasında ise 30 bin afetzedeyi ağırlayan Mardin yer alıyor. Antalya, Elazığ ve Mersin gibi diğer illerde de çok sayıda afetzede misafir ediliyor. Depremzedelerin barınma ihtiyaçlarının yanı sıra gıda ve giyim konusundaki eksikleri de kaldıkları illerde karşılanıyor. Öte yandan, büyük bir yıkıma yol açan depremden etkilenen hem çocuk hem de yetişkinlere psikososyal destek imkanı sunuluyor.
  • 23.02.2023 11:01
Seferberlik zamanı: Mardin'deki depremzede sayısı 30 bini buldu

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli, 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası çok sayıda kişi hava, deniz ve kara yoluyla yurdun dört bir yanındaki kentlere yönlendirildi. ‘Asrın felaketi’ olarak nitelenen depremlerin ardından bölgeden tahliye edilen on binlerce afetzede Türkiye'nin farklı illerinde misafir ediliyor. Kendi imkanlarıyla bölgeden ayrılanların da arasında olduğu depremzedeler ulaştıkları illerde otel, misafirhane, Gençlik ve Spor Bakanlığına (GSB) bağlı yurtların yanı sıra yakınları ya da gönüllü ailelerin yanına yerleştirildi.

EN FAZLA MİSAFİR AĞIRLAYAN 5. İL MARDİN

Türkiye'de 20 binin üzerinde depremzede alan il sayısı 9 olurken 140 bin kişi ile depremzedeleri ağırlayan en büyük il Antalya oldu. Mardin ise 30 bin ziyaretci ile en fazla depremzede alan iller arasında beşinci sırada yer aldı. 

Depremzedelerin barınma ihtiyaçları ile gıda ve giyim konusundaki eksikleri yurtlarda kalıyorlarsa yurt yönetimi tarafından evlerde kalıyorlar ise insani yardım vakıf ve dernekleri tarafından karşılanıyor. Afetten etkilenen yetişkin ve çocuklara psikososyal destek imkanı da sunuluyor.


MARDİN 30 BİN DEPREMZEDEYE EVSAHİPLİĞİ YAPIYOR

Valiliklerden alınan verilere göre, depremden etkilenenlerin bir bölümü karayoluyla Mardin'e getirildi. Kentteki hayırsever mülksahiplerinin evlerinde, otellerde, yurtlarda ve kurum misafirhanelerinde yerleştirilen depremzedeler için Mardin STK Platformunun koordinesinde imkanlar seferber edildi. Buna göre Mardin'de otel, apart, pansiyon gibi yerlerde kalan afetzedelerin sayısı bin 500 kişi oldu. Kamu misafirhanelerinde 250, GSB'ye bağlı yurtlarda ise 2 binin üstünde depremzede konaklıyor. Midyat, Kızıltepe, Nusaybin ve Artuklu merkezde 25 binin üzerinde depremzede ise yakınları tarafından veya kiralık evlerde ağırlanıyor. AFAD verilerine göre, şehirde toplam olarak yaklaşık 30 bin afetzede bulunuyor.

1.750 SURİYELİ VAR

Mardin İl Göç İdaresi tarafından kayıt altına bin 750 Suriye'li de Mardin'de barınıyor.

Ayrıca Antalya'da 140 bin, Mersin'de 70 bin, Elazığ'da 40 bin, Kayseri'de 30 bin, Muğla'da 25 bin 826, Nevşehir'de 21 bin 755, Sivas'ta 21 bin 484, Kocaeli'de ise 20 bin 755 depremzede konaklıyor. Mardin'de AFAD İl Müdürlüğüne kayıt yaptıran kişi sayısı 23 binken, otellerde yaklaşık 1500 kişi konaklıyor.

Deprem sarsıntılarının büyük yıkıma yol açtığı Adıyaman ile kardeş şehir olan Aydın'da 19 bin 844, Konya'daki yurt ve kamu misafirhanelerine 16 bin 866, Van'daki ev, otel, yurt ve kamu kurumlarının misafirhanelerine 11 bine yakın kişi yerleştirilirken, Eskişehir'de 15 bin 345, Balıkesir'de 12 bin 866, Kırşehir'de 11 bin 80, Samsun'da 10 bin 840, Tokat'ta 10 bin 500, Isparta'da 10 bin 350, Sakarya'da 10 bin 42 kişi misafir ediliyor.

YARDIM DESTEĞİ VEREN DERNEKLER

Mardin'e gelen depremzedeler ihtiyaçlarının karşılanması için SYDV, Kızılay, Çadır Derneği, Diyanet Vakfı, Taha Derneği, Umut Kervanı,  Yetimler Vakfı, Hayrat Vakfı, Beşir Derneği,  İnsan Derneği, Mardin İHH, Yedibaşak gibi insani yardım derneklerine başvurabilirler.

 

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz