matesis
dedas

'Taş misketle sosyalleşirdik'

Köklü bir kültürün en önemli göstergelerinden biri de oynanan mahalli oyunlardır. Taş misket şu anda mahalli oyunlar içerisinde en köklü ve farklı oyun karşımıza çıkıyor.
  • 21.08.2023 12:40
'Taş misketle sosyalleşirdik'

Mardin, birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve geçmişi binlerce yıl önceye dayanan bir şehir. Köklerini tarihin derinliklerine ulaştırmayı başaran nadir kentler arasında olan Mardin, çok renkli bir kültürel yapıyı da beşiğinde barındırmayı başardı. Günümüzde farklı mahalli oyunların oynanması bunun kanıtıdır. Kırsalda ve kenar mahallelerde günümüzde neredeyse yok olmakla karşı karşıya olan, kürtçede (kevirğar) olarak adlandırılan taş misket, bölgedeki tarihi derinliği bir başka yönüyle ortaya koyuyor.

"KADİM İLÇEDE MİSKETLE SOSYALLEŞİRDİK"

Midyat'ta Süleyman Arslan adlı usta, kadim ilçede topladığı taşlardan misket yapıyor. Kadim bir gelenek olan taş misketleri araziden topladığı farklı renklerden uluşan taşları sabırla yontarak, işleyip misket haline getiriyor. Farklı taşlardan yapılan misketler, köylerde çocuklar ve gençlerin vazgeçilmez bir oyunu haline gelirken aynı zamanda unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği sürmesini sağlıyor. Kürtçe'de, 'kevirğar' olarak adlandırılan bu geleneği sürdüren Süleyman Arslan, Misketin hazırlanması aşamasının çok meşakatli olduğunu, çok sabır isteyen bir iş olduğunu ifade ederek şunları söylüyor: "Bu taşlar cansızdı, ama herkese ruh veriyordu. büyüklerimiz bu taşlarla oynarken, sosyalleşiyordu, sohbet ediyordu, köyün işleri konuşuluyordu, keyf yapılıyordu, beden çalışıyordu, beyin çalışıyordu. Duvar diplerinde yapılan bu etkinliklerde herkes bir birinden haberdar oluyor, olan biteni öğreniyor, yaşananlardan tecrübe edinip, ona göre de yaşamında karekter ve kişiliğini terbiye etmeyi beceriyordu. Misket oyunda kaybeden yoktu, herkes bir şekilde kazanır ve keyif alırdı." 

Taş misketlerin yapımı ise ayrı bir ustalık gerektiriyor. Genelde mermer (granit) ile bazalt (karataş) ile yapılan bu misketlerin yapılması oldukça zahmetli. Kaba bir top haline getirilen taş, ya çakmak taşı ile ya da sert bir metal ile yavaş yavaş dövülerek yapılıyor. Ortaya çıkan misket daha sonra zımpara ile düzleştirilip cam gibi düz bir kıvama getiriliyor. Misketin parlak ve daha güzel görünmesi adına yağ ile yıkanıyor.

Haber: Furkan Üründü

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz