tatlidede

Velayet Davası Neden Açılır?

Ülkemizde ve dünya ülkelerinde boşanma olaylarında en büyük kaybı ve mağduriyeti yaşayan hiç şüphesiz çocuklardır. Bu bakımdan kanun hükümleri çocukların lehine olarak değerlendirilir. Velayet davaları sırasında bu durumdan mağduriyet yaşayarak etkilenen çocuklar için anne ve baba aynı konumda olacaktır.
  • 27.06.2022 11:42
Velayet Davası Neden Açılır?

Bu anlamda çocukların duygusal anlamda da etkilenmeleri söz konusudur. Bu durumdan ötürü kanun koyucu bu mağduriyeti en az seviyeye indirecek olan hükümler belirlemiştir. Boşanma davalarında velayet davası 18 yaşından küçük olan çocuklar için açılabilecek bir davadır. Anne ya da babanın yaşam standartlarının çocuğun yaşantısı için uygun olmaması gibi sebepler velayet davası açmaya hak kazandırdığı gibi yalnızca çocuğu alma amacıyla da velayet davası açılabilecektir.

Velayet davası daha açıklanıcı bir üslupla çocuğun boşanma sonrasında yaşayacağı yerin ve ebeveynin belirlenmesi için görülen davadır. Boşanma davası sırasında boşanmak üzere olan çiftlerin müşterek çocuklarının bulunması halinde velayet davası otomatikman hâkim tarafından görülecektir. Anne ya da baba arasında çocuğun ihtiyacı olan yaşamı hangi taraf daha rahat sağlayabilirse hâkim o kişiye çocuğun velayetini verebilecektir.

Ancak buna karar vermek için hâkim bir takım araştırmalar da yapabilir. Bu durumda velayetin açıklanması kararı ileriye bırakılabilir. Bu gibi durumlarda geçici velayet kararı verilebilecektir. Çocuğun anne ya da baba tarafından bakılması, korunması, eğitimi, yetiştirilmesi, sahip olduğu malların yönetilmesi ve sahip olduğu hakların gözetilmesine en doğru işlemi yapacak olan tarafın velayet hakkını alması en doğru kararın ortaya çıkmasını sağlar.

 

Velayet Davasında Tarafların Tutumu

 Velayet davalarında çocuğun menfaati söz konusudur. Bu bakımdan bu davaların tam anlamıyla irdelenmesi ve tarafların her türlü özelliğine bakılması önem taşır. Maddi ve manevi olarak çocuğa en kaliteli yaklaşımı sağlayacak olan tarafın velayet davası kazanması ve velayet hakkını alması gerekir. Ancak bu alanda hâkimin takdirini etkileyen bir takım detaylar bulunur. Bu detayları sunmak velayet davasında bilinçli ve uzman bir avukat tarafından destek almayı gerektirir.

Ülkemizde velayet davaları konusunda uzman olan avukatlar bulunuyor. Bu avukatlar sayesinde çocuğun velayet hakkı en uygun ve en doğru olan tarafa verilmiş oluyor. Bu nedenle velayet davası gibi davalarda kaliteli ve uzman bir avukattan destek almak önem taşıyor. Bu durum gerçek anlamda bir yaşam değişimi anlamına geliyor. Bu bakımdan bu olayın hafife alınmaması ve üzerinde özenle durulması çocuk geleceği ve mağduriyetinin önlenmesi adına önem taşıyor.

 

Velayet Davası Neden Açılır?

Anne ve babanın her ikisinin de çocuk üzerinde hakları vardır. Aynı durum çocuk için de söz konusudur. Çocuğun yaşama, barınma, eğitim alma, gıda alma, gelecek sağlama gibi hakları anne ve babanın her ikisi için de ortak olarak gözetilmiştir. Ancak velayet davası gibi problemler çocuklar için negatif içerikler oluşturan bir durumdur. Bu gibi durumlarda ailenin yanlış tutuma sahip olması çocukların da zor durumda kalmasına sebep olacaktır.

Günümüzde velayet davası açan anne ya da baba, birbirleri arasındaki olumsuzlukları çözemedikleri durumlarda da çocukları alma adına velayet davaları açıyor. Bu durum her iki tarafı etkilediği gibi aynı zamanda çocuk adına çok daha psikolojik bir travma yaratıyor. Bu nedenle veraset davası açma durumunda çocuk adına en doğru olan karar verilmesi doğru bir kanun hükmünü de ortaya çıkarıyor. Bu alanda hizmet sağlayan profesyonel bir avukat çocuğun velayet davasını kazanma konusunda da destek oluşturuyor. Anne ve babanın çocuk üzerindeki haklarını gözetirken aynı zamanda çocuğun da anne ve baba üzerindeki haklarını gözetiyor.

 

Velayet Davalarında Karar Nasıl Alınır?

 Velayet davalarında karar hâkim tarafından alınır. Hâkim çocuğun mutlak menfaatini gözetecek olan detayları tek tek araştıracak ve bu alanda doğru kararı kararı verecektir. Günümüzde hâkimlerin vermiş olduğu kararlardan bir tanesini de ortak velayet oluşturuyor. Henüz bu karar bir hükme bağlanmamış olsa da hâkim çocuğun mağduriyetini önleme adına bu kararı da verebiliyor. Hâkimin takdiri bu konuda anne ve babanın tutumlarına özel olarak değişebiliyor.

Günümüzde iyi bir avukattan destek alındığında çocuğun velayeti ile ilgili net ve hükme yönelik olarak kararlar alınabiliyor. Çocuğun eğitim, gıda, barınma ve diğer ihtiyaçlarını karşılayacak olan ebeveyn velayet hakkını çocuk 18 yaşına gelene kadar elinde bulundurabiliyor. Velayet hakkı anne veya babasında olan bir çocuğun bu yakınlarını vefat ederek kaybetmesi durumunda velayet hakkı ortadan kalkıyor. Bu alanda velayet davası konusundaki tüm detaylar profesyonel bir aile avukatından öğrenebiliyor.

 

Velayet Hakkı Alamayan Tarafın Çocukla Bağ Kurması

 Boşanma davalarında ortada bir çocuğun bulunması durumu oldukça dramatik durumları da ortaya çıkarabiliyor. Anne ya da baba olan ebeveynlerden herhangi birine verilen velayet hakkı sonrasında diğer taraf çocukla bağ kurmak adına belirli günlerde çocukla görüşebiliyor. Bu durum velayet davası sırasında hâkim tarafından ve hâkimin yetkileri ile ortaya çıkarılabiliyor.

Hâkim diğer ebeveynin çocuğu görmesi için ayda iki günden az olmamak koşuluyla karar verebiliyor. Bu gibi durumlarda velayet hakkı kendisinde olmayan ebeveynin tüm koşulları göz önünde bulunduruluyor. Çocuğun mutlaka ebeveyni ile görüşmesi, onu tanıması açısından önem taşırken kanunlar bu detaya büyük özen gösteriyor.

 

Velayet Değiştirilmesi Davası Nedir?

 Velayet değiştirilmesi davası boşanma sırasında çocuğun verildiği tarafın değiştirilmesi davasıdır. Velayet davasısırasında çocuk için olumlu olan şartların ve koşulların değişmesi gibi durumlarda velayet değiştirilmesi davası açılabilir. Bu konuda herhangi bir zaman gözetimi bulunmamaktadır. Taraflardan bir tanesi çocuğun mağduriyetini gördüğünde ya da menfaati açısından sorunlar yaşanıldığını düşündüğünde velayet değiştirme davası açabilmektedir. Bu alanda profesyonel bir avukat desteği almak önem taşır. Hâkim velayet değiştirme davasında mutlaka sosyal inceleme raporu isteyecektir. Bu raporda çocukla ilgili yaşam şartlarını ve koşullarını içeren detaylar sunulmaktadır. Bu rapora istinaden hâkim kararını belirler.

 

Velayet Değiştirme Davası Olumsuz Olabilir Mi?

 Kanunlara göre çocuğun velayetini alan ebeveynin diğer ebeveyn ile çocuğun görüşmesine engellemesi velayetin değişimi davasının açılmasına sebep olur. Aynı zamanda velayeti alan ebeveynin yeniden evlenmesi velayetin değiştirilmesi için tek başına bir sebep değildir. Bu durunun çocuğun menfaatini olumsuz yönde etkilemesi velayetin değiştirilmesi için geçerli nedenlerden birisidir. Velayeti alan ebeveynin çocuğunu terk etmesi de çocuğu negatif yönde etkileyecektir. Velayeti alan ebeveynin ölmesi velayet davasına sebep olan etmenlerdir.

 

Velayet Değiştirme Davasına Avukat Bakar Mı?

 Ülkemizde boşanma davaları sırasında bir çocuğun var olması velayet davasının da ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu gibi durumlarda boşanma davasına bakan avukat velayet davasınada bakıyor. Bu alanda kaliteli, profesyonel ve tecrübeli olan bir avukattan destek almak doğru kararın çıkması anlamında da etkili oluyor. Boşanma ve velayet davaları adına profesyonel bir avukat desteği arayanlar için Şişli İstanbul'da kaliteli bir destek sağlanıyor. Boşanma ve velayet konusunda sıkıntı yaşayan kişiler bu adreste bulunan Avukat Elif Levent ile görüşmeler yapabiliyor. Çocuklarını mağduriyetini engellemek ve bu alanda profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyan kişiler gerçek bir edinim sağlamak için Avukat Elif Levent'i tercih edebiliyor.

https://leventlaw.com/dava/velayet-davasi-velayetin-degistirilmesi

 

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz