tatlidede

Hareketteki Sağlık

Hareketteki Sağlık

İnsanların sağlıklarının giderek bozulmasının en önemli sebeplerini ortadan kaldırmak için çok çalışmalıyız. Yazılarımın ekseriyetini sağlıklı beslenme oluşturuyor. Beslenme birçok önemli hastalığın en önemli önlenebilir sebebidir. Fakat beslenme dışında sağlığımızı direkt etkileyen önemli faktörler de vardır. Bugün, bunların en önde gelenlerinden hareketsiz ve durağan bir yaşamın maliyetini ve çözümünü konuşacağız.

Teknolojinin gelişmesine paralel olarak insanlar artık daha az hareket etme ihtiyacı duymaktadırlar. Motorlu ulaşım araçları, asansörler, yürüyen merdivenler, akıllı ve uzaktan kumanda edilen sistemler, yürüyen yollar, robotize iş ve üretim sistemleri insanlara birçok kolaylığı getirirken, bir taraftan da insanları hareketsiz ve durağan bir yaşama yönlendirmektedir.

Hareketsiz yaşamın tıbbi literatürdeki karşılığı sedanter yaşamdır. Faturası ise çok ağırdır. Günümüzde birçok ölümcül kronik hastalığın tedavi kılavuzlarında ilaçlarla beraber hareketliliği arttırma ve düzenli egzersiz yer almaktadır. Bu sebeple hem önleyici tıpta, koruyucu hekimlikte hem de hastalıkların tedavisinde, daha hareketli bir yaşamın en önemli silahlarımızdan birisi olduğunu unutmayalım. Aksi takdirde; kolesterol yüksekliği, obezite, insülin direnci, şeker hastalığı, damar tıkanıklıkları, kalp hastalıkları, tansiyon yüksekliği, felç, birçok kanser türü ve benzeri ciddi hastalıkların görülme sıklığının hareketsiz, durağan bir yaşam ile artacağını unutmayalım.

Hareketliliği arttırma ve düzenli egzersiz bizim için çok basit, maliyetsiz ve pratik sağlık koruyucu uygulamalardır. Aslında en ideali düzenli olarak bir spora devam etmektir. Fakat maalesef özellikle belirli bir yaştan sonra çoğu insan spora devam edemediğinden, düzenli egzersiz de hastalıklardan korunmak için çok önemli bir metottur. En iyi egzersiz, en basit, pratik ve sürdürülebilir olanıdır. Bütün bu kriterleri taşıyan egzersiz ise açık havada, tempolu ve düzenli yürüyüş olarak belirlenebilir. Haftada en az üç-dört gün, mümkünse sabah erken saatlerde, kırk beş dakikalık tempolu ve düzenli yürüyüş sağlığınızı korumak için altın değerindedir. Egzersizin dışında, yakın mesafelere yürümek ve birkaç kat için asansör kullanmamak, merdivenleri çıkmak gibi alınabilecek hareketliliği arttırıcı her uygulama da sağlığımız için faydalı, beslenmemiz için tamamlayıcı olacaktır.

Kilo vermek, ideal kiloda kalmak, sağlığımızı korumak, şeker ve kolesterole karşı tedbir almak için daha çok hareketlilik ve düzenli egzersiz öneriyorum.

Sağlıkla kalın.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz