tatlidede
tatlidede

Hasta Toplumlar - Robert B. Edgerton Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Hasta Toplumlar kimin eseri? Hasta Toplumlar kitabının yazarı kimdir? Hasta Toplumlar konusu ve anafikri nedir? Hasta Toplumlar kitabı ne anlatıyor? Hasta Toplumlar PDF indirme linki var mı? Hasta Toplumlar kitabının yazarı Robert B. Edgerton kimdir? İşte Hasta Toplumlar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 02.02.2023 23:00
Hasta Toplumlar - Robert B. Edgerton Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Robert B. Edgerton

Çevirmen: Harun Turgut

Editör: Fatih Güdük

Tasarımcı: Halil İbrahim Dağkılıç

Orijinal Adı: Sick Societies: Challenging the Myth of Primitive Harmony

Yayın Evi: Buzdağı Yayınevi

İSBN: 9786058487413

Sayfa Sayısı: 366

Hasta Toplumlar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Doğan Cüceloğlu'nun Ön Sözüyle Hasta Toplumlar Hasta Toplumlar kitabını Türk toplumunun geleceği ile ilgilenen üniversiteli gençlerin, düşünürlerin, eğitimcilerin, siyasetçilerin, gazetecilerin okumasını isterim. Doğan Cüceloğlu Bu kitap bir çok antropoloğun toplumların doğuştan iyi adapte olmuş sistemler olduğu inancına çok etkili bir meydan okumadır ve ayrıca görecilikle ilgili diğer toplumların hasta olarak asla tanımlanamayacağı efsanesinin yanlış olduğunu ispatlamaktadır. Profesyonel antropologların yanı sıra üniversite öğrencileri tarafından da okunması gerekir. Dr. C. R. HALLPIKE Principles of Social Evolution'un yazarı Gerçekten etkileyici ve güncel bir kitap. Robert Edgerton günümüz toplumsal yapısının çıkmazlarının yanı sıra evrimsel geçmişimizi anlamak için hayati öneme haiz kültürel maladaptasyon konularını irdelemiştir. Adaptasyoncu tartışmaların en sadık destekçilerinin bile, Edgerton'ın çok ikna edici şekilde derlediği bu ansiklopedik ve detaylı çalışmasındaki karşı kanıtların bolluğunu reddetmekte çok büyük sıkıntı yaşayacaktır. Bruce M. KNAUFT Antropoloji Profesörü Bu kitap, sadece farklılık yaratan değil aynı zamanda çok muhtemel dönüm noktasını gösteren nadide eserlerden biridir. 'İlkel düzen' efsanesinin net tartışmalarının çok üstünde ve ötesinde Edgerton'ın Hasta Toplumlar'ı, modern antropologların tartışmadan kabul ettiği birçok temel varsayımlara meydan okuyor. S. Chad OLİVER Anropoloji ve Beşeri İlimler Profesörü Edgerton eski bir efsaneyi terk etmemizde ve dünyayı biraz daha fazla doğrulukta görmemizde bize yardım ediyor. Ayrıca Edgerton muazzam bir araştırma programı düzenliyor.Antropolojinin ampirik bir eleştirisi. Bu kitaptan öğrenilecek çok şey var. Roy D'ANDRADE Antropoloji Profesörü Antropolojideki egemen gelenekselliğe cesaretle meydan okuyan büyüleyici bir kitap. Melvin KONNER The Tengled Wings: Biological Constraints on the Human Spirit'in yazarı

(Tanıtım Bülteninden)

Hasta Toplumlar Alıntıları - Sözleri

  • Eşitsizlik birçok farklı biçimiyle evrenseldir.
  • Çoğu modern sosyolog birkaç istisna dışında eşitsizliğin her zaman ve her yerde olduğuna inanmışlardır.
  • Aborjinal Avustralya'nın birçok bölümünde ise kadınlar erkeklerin özellikle düşkün olduğu gıdalara erişemiyordu, erkekler yalnız yemek yer ve ardından yiyemeyeceklerini kadınlara 'fırlatırlardı'.
  • Aztekler her yıl muazzam sayıda insan kurban etmişlerdir -tahminler yılda 15.000 ile 250.000 kişi arasında değişiyor- ve hemen hemen hepsini yemişlerdir.
  • 1800'lü yılların sonlarında afyon, bebekleri sakinleştirmek için geleneksel olarak kullanılırdı.
  • Eğer bir toplum uzun bir süre boyunca ayakta kalacaksa, yinelenen ve daha az şiddetlilerin yanı sıra felâket dolu hadise ve koşullarla da başa çıkabilmelidir.
  • Papua Yeni Gine dağlık bölgesi olan Fore'de erkekler hayvan etlerine erişim konusunda tekeldir, kadınlar ve çocuklar ise beslenmelerini ölü akrabalarının etlerini yiyerek sağlıyordu. Sonuç olarak kadınlar ve çocuklar, yamyamlıktan kaynaklanan virüslerin yavaş yavaş ilerlediği ölümcül bir sinir hastalığı olan Kuru'ya yakalanıyordu.
  • Hayat savaşmak için kötüdür.
  • ''İnsan yaşamına ait anlaşılır tek gerçeklik, onun anlaşılmazlığıdır.''

Hasta Toplumlar İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Bu kitabı elime aldığımda neyle karşılaşacağımı bilmiyordum. Hasta toplumlar derken neyi kastettiği konusunda kafanda belli başlı konular vardı fakat; tamamen başka bir kapı açıyor beynimizde. Geçmişte yaşa yaşayan bir çok toplumu, antropologların incelemeleri sonucunda edindikleri gelenekleri, ritüelleri, örf ve adetleri hakkında olumlu ve olumsuz gönderi ile gözler önüne seriyor. Bugünden o döneme baktığımızda bir çok adaptasyonları bize saçma, korkutucu, üzücü vb. gelebilir ama o günden baktığımızda belki onlar için hayatta kalabilmek yapmaları gerekirdi. Ayrıca şimdiki dönemimizi sorgulamaya başlıyoruz acaba ilerleyen zamanlarda gerçekten bizim şu an yaptığımız ne kadar doğru… Gerçekten ferah bir dünya yaratılabilir mi? Bunu yaratmak için nelerden vazgeçip, neleri kabullenmemiz gerektiği konusunda oldukça yararlı bir kitap. (Mustafa Demirkol)

Adettendir, komşudan gelen tabak boş gönderilmez.Adettendir, misafirliğe gittiğin evde çay ikram edilir; teşekkür ederim içmeyeyim dersin. Kahve yapayım , soda vereyim diye içilene kadar sorulur da sorulur... Bunlar tebessüm ettiren, gönül hoşluğu yaratan geçmişten bugüne gelen ufak miraslardır. Bunlar gibi sosyal adetlerimiz belki yüzlercedir. Ama hem bizim, hem farklı toplulukların her geleneği maalesef bu iyimserlik çerçevesi içerisinde değil. Özellikle çocuklar ve kadınlara dayanan, dayatılanlar. Buzdağı Yayınevi tarafından basılan Robert B.Edgerton 'un Hasta Toplumlar eseri temelinde bu konuları inceliyor. Halkların varlığını tehdit eden, kültürlerinin veya dillerinin yok olmasına neden olan, toplumları kışkırtan, akıl ve ruh sağlıklarını olumsuz etkileyen örf, adet, gelenek ve uygulamaların (ne derseniz artık) ekseninde insanın izini sürüyor. Yazar bunu yaparken diğer antropologlara ters köşe yapıyor. Ayyy ne kadar şeker bir gelenek diyen antropologların aksine farklı bakış açıları sergiliyor. Örnek vermek gerekirse; Jane Belo Balililer hakkında "Bebekler ağlamıyor, çocuklar kavga etmiyor, kızları iffetli, büyüklerine saygı duyuyorlar, kanunlara bağlılar vs vs " diye yazıyor. Ancak gerçekte erkeklerin eşlerini dövdüğü, kadınların evden kaçtığı, çocukların asi olduğu ve isyan eden bireylerin çokluğu dikkat çekecek ölçüdeymiş. Yazarımız bu gibi tüm konu başlıklarını adaptasyon ve maladaptasyon çerçevesinde değerlendirip, söz konusu geleneklerin toplumlara olan etkilerini gözler önüne seriyor. Kitabın bu kadar ilgi görmesinin sebeplerinden birisi de sanırım Doğan Cüceloğlu hocamız. Var mısın? adlı kitabında okuyucularına hedef gösterdiği bir eser. Önsözünü de kendisinin yazdığı bir eser ayrıca. Okuma deneyimine gelince; Var mısın ? kitabından çıkıp bu kitaba ulaşan çok kişi olacaktır. Doğan Hoca tarihten silinen toplumlardan bahsederken bu kitaptan bahsediyor. Yani konuyla ilgilenirsen eğer bak böyle bir kitap daha var, güzel kaynaklarla da beslenmiş, bir incele istersen diyor. Bu yüzden de insana dokunan her branş mensubuna bu kitabın okunması gerekliliğini vurguluyor. Ben okurken Coşkun Aral belgeseli izliyor gibi hissettim. Örneklemeler bazen uzun kaçsa da, kitaplığınızın eskimeyen kitaplarından biri olacağına eminim. Buraya kadar okuduysanız, okuduğum kitapları izlediklerim ve dinlediklerimle harmanladığım gönderilerden oluşan insragram hesabıma da beklerim . https://instagram.com/stbbookclub (St.B! Book Club)

Hasta Toplumlar PDF indirme linki var mı?

Robert B. Edgerton - Hasta Toplumlar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Hasta Toplumlar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Robert B. Edgerton Kimdir?

Robert B. Edgerton Kitapları - Eserleri

  • Hasta Toplumlar

Robert B. Edgerton Alıntıları - Sözleri

  • Eğer bir toplum uzun bir süre boyunca ayakta kalacaksa, yinelenen ve daha az şiddetlilerin yanı sıra felâket dolu hadise ve koşullarla da başa çıkabilmelidir. (Hasta Toplumlar)
  • Hayat savaşmak için kötüdür. (Hasta Toplumlar)
  • ''İnsan yaşamına ait anlaşılır tek gerçeklik, onun anlaşılmazlığıdır.'' (Hasta Toplumlar)
  • Aztekler her yıl muazzam sayıda insan kurban etmişlerdir -tahminler yılda 15.000 ile 250.000 kişi arasında değişiyor- ve hemen hemen hepsini yemişlerdir. (Hasta Toplumlar)
  • Çoğu modern sosyolog birkaç istisna dışında eşitsizliğin her zaman ve her yerde olduğuna inanmışlardır. (Hasta Toplumlar)
  • Papua Yeni Gine dağlık bölgesi olan Fore'de erkekler hayvan etlerine erişim konusunda tekeldir, kadınlar ve çocuklar ise beslenmelerini ölü akrabalarının etlerini yiyerek sağlıyordu. Sonuç olarak kadınlar ve çocuklar, yamyamlıktan kaynaklanan virüslerin yavaş yavaş ilerlediği ölümcül bir sinir hastalığı olan Kuru'ya yakalanıyordu. (Hasta Toplumlar)
  • Aborjinal Avustralya'nın birçok bölümünde ise kadınlar erkeklerin özellikle düşkün olduğu gıdalara erişemiyordu, erkekler yalnız yemek yer ve ardından yiyemeyeceklerini kadınlara 'fırlatırlardı'. (Hasta Toplumlar)
  • Eşitsizlik birçok farklı biçimiyle evrenseldir. (Hasta Toplumlar)
  • 1800'lü yılların sonlarında afyon, bebekleri sakinleştirmek için geleneksel olarak kullanılırdı. (Hasta Toplumlar)

Yorum Yaz