tatlidede

HDP, DEDAŞ ve çiftçiler arasındaki gerginliği meclise taşıdı

Halkların Demokratik Partisi Parti Sözcüsü ve Mardin Milletvekili Ebru Günay, DEDAŞ’ın çiftçilere yönelik uygulamalarına dair Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlaması istemiyle bir Soru Önergesi verdi.
  • 09.07.2021 15:56
HDP, DEDAŞ ve çiftçiler arasındaki gerginliği meclise taşıdı

Halkların Demokratik Partisi Parti Sözcüsü ve Mardin Milletvekili Ebru Günay, DEDAŞ’ın çiftçilere yönelik uygulamalarına dair Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlaması istemiyle bir Soru Önergesi verdi.

Günay tarafından verilen soru önergesinde şu ifadelere ve sorulara yer verdi:

"DEDAŞ, yeni adıyla DEPSAŞ Enerji, bölgede hizmet vermeye başladığından bu yana elektrik kesintileri ve su ile ilgili şikâyetler her yıl katlanarak artmaya devam etmiş ve özellikle çiftçiler ve bölgede yaşayan halk büyük mağduriyetler yaşamıştır. Yaşatılan mağduriyetler bu yıl da aynı şekilde devam etmektedir.

Geçtiğimiz günlerde Depsaş Enerji, Şanlıurfa ve Mardin’de ödenmemiş borcu olan tarımsal sulama abonelerine enerji vermeyeceğini duyurmuş, Kızıltepe ve Derik köylerinde askerler eşliğinde sulama kuyularının trafolarını sökmeye çalışmıştır. askerler, duruma tepki gösteren mahalle sakinlerine karşı biber gazı kullanarak, havaya ateş açmıştır. Askerlerin biber gazı kullanıp dakikalarca havaya ateş açması, özellikle çocukları olumsuz etkilemiştir.

Yıllardır çiftçinin temel sorunlarını çözmeye yönelik herhangi bir adım atılmamıştır. Girdi maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklı üretim yapmanın zorlaştığı bölgede sürekli elektrike zam yapılması, DEDAŞ’ın keyfi bir şekilde fatura çıkarıp çiftçiyi borçlandırması sebebiyle üretim artık durma noktasına gelmiştir.

Tarımda yıllardır yaşanan sorunların önüne geçmek için öncelikle DEDAŞ’ın çiftçiler üzerinde sürdürdüğü bu uygulamalardan vazgeçilmeli, çiftçinin borcu ötelenmeli ve taksitlendirilmelidir.

Küresel ısınma ve buna karşı izlenen yanlış politikalardan bir an önce vazgeçilmeli ve ekolojik tarımsal faaliyetler teşvik edilmelidir. Doğaya zarar vermeyen sulama teknikleri geliştirilmeli, yeraltı sularını daha fazla kurutmadan, bölgeyi ağaçlandırıp yağmurun daha fazla yağması sağlanmalıdır. Böylece yağmur suyunun etkin kullanımı için projeler hayata geçirilmelidir. Tarımı dışa bağlı olmaktan çıkaran, mevsimlik tarım işçilerini, köylüleri ve çiftçileri koruyan yasal düzenlemeler acil olarak hayata geçirilmelidir.

Bu bağlamda;

  • Depsaş Enerjinin Şanlıurfa ve Mardin’de ödenmemiş borcu olan tarımsal sulama abonelerine 1 Temmuz 2021’den itibaren enerji vermeyeceğinden haberdar mısınız?
  • DEDAŞ’ın Kızıltepe ve Derik köylerinde askerler eşliğinde sulama kuyularının trafolarını sökmeye çalıştığı bilginiz dahilinde midir?
  • Bazı çiftçilerin borçlarını ödemediği gerekçe yapılarak tüm bölgenin elektriklerinin kesilerek toplu cezalandırma yapılmasına hangi gerekçe ile izin verilmektedir?
  • DEDAŞ’ın gelişigüzel yazdığı faturalarla ilgili başlatmış olduğunuz bir soruşturma var mıdır? Varsa ne aşamadadır?
  • DEDAŞ’ın elektrik kesintisi yapması ile binlerce insan ve hayvanın susuz kalmasını, binlerce dönümlük arazinin sulanmamasını onaylıyor musunuz?
  • Bakanlığınızın yapısal bir hale gelen söz konusu bu sorunun çözülmesi ile ilgili bir planlaması ve programı var mıdır?"

 

 

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz