tatlidede
tatlidede

HDP, Otistiklerin ve Ailelerinin Sorunlarını Meclise taşıdı

HDP Mardin Milletvekili Pero Dundar, Otistik bireylerin ve ailelerinin sorunlarına çözüm üretilmesi için hem kendilerinin hem de bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarının dahil olduğu çalışmalar ve düzenlemeler bir an önce yapılmasına ilişkin Meclis Araştırması açılması için araştırma önergesi verdi.
  • 13.05.2022 10:07
HDP, Otistiklerin ve Ailelerinin Sorunlarını Meclise taşıdı
Otizm, yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan ve bireylerin gelişimini etkileyen nöro-gelişimsel bir farklılıktır.  Türkiye’de her 44 çocuktan birinin otistik olduğu ve toplamda 2 milyona yakın otistik bireyin olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayıya aile bireyleri de dahil edildiğinde en az 8 milyon kişi otizmden etkilenmektedir.
 
Çok yoğun destek ihtiyacı duyan bireyler için bakım merkezleri sayısı arttırılmalıdır. Sosyal devlet olmanın esas koşullarından birisi, yurttaşların barış ve güven içerisinde bir yaşam sürmelerinin sağlanmasıdır. Otistik bireylere, otizmden etkilenme ve bağımlılık oranlarına bağlı olarak bağımsız yaşama, destekli yaşama, süpervizyonlu yaşama, yaşam evinde yaşama ve yaşam köyünde yaşama seçenekleri sağlanmalıdır. 
 
HDP Mardin Milletvekili Pero Dundar, tarafından TBMM Başkanlığına verilen soru önergesi ve dilekçede şu ifadelere yer verildi:
"Ulusal ve uluslararası tüm düzenlemelere rağmen otistik bireylerin de içerisinde yer aldığı özel gereksinimli bireylerin hakları Türkiye’de işlevsel bir biçimde uygulanmamakta, bireyler haklarından yararlanamamaktadır. Ayrıca otistik bireyler, toplumun otizme dair toplumsal farkındalığının sınırlı olmasından ötürü de birçok zorlukla karşılaşmaktadır. Otistik bireylerin yaşadıkları bu zorlukların araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98’nci, İçtüzüğün 104’ncü ve 105’nci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederim.

Otizm, yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan ve bireylerin gelişimini etkileyen nöro-gelişimsel bir bozukluktur. Türkiye’de de her 44 çocuktan birinin otizm olduğu 2 milyona yakın otistik bireyin olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayıya aile bireyleri de dahil edildiğinde en az 8 milyon kişi otizmden etkilenmektedir. Otizmin genetik sebeplerle ortaya çıktığı yapılan araştırmalar sonucunda saptanmıştır. Zamanında tespit ve kesintisiz eğitim ile otistik çocuklarla diğer akranları arasındaki gelişim farkı büyük oranda kapatılabildiği de yine araştırmalar sonucu saptanmıştır.

Otistik bireylerin toplumsal yaşama katılmaları konusundaki mühim engellerden birisi, toplumun otizm konusunda yanlış bilgi ve ön kabullere sahip olmasından ötürü otistik bireylere karşı yanlış tutum ve davranış içerisinde bulunmasıdır. Otizm, bireyin dış dünyadaki uyaranları algılamasını ve edindiği bilgileri kullanma şeklini etkileyen hayat boyu devam eden bir farklılıktır.

Otistik bireylerin ve ailelerinin yaşadıkları kimi zorlukların ortadan kaldırılması ve nitelikli bir yaşam sürmeleri için kimi çalışmalar ve düzenlemeler gerçekleştirilmelidir:

  • Medya kaynakları başta olmak üzere birçok yol ile toplumun her kesimine yönelik otizme dair farkındalık çalışmaları yapılmalıdır.
  • Otistik bireylerin tanılanma süreçlerinde standart ve güncel değerlendirme araçlarının kullanılması gereklidir. Otizm tanısının alınmasından sonra çocuğa ve aile bireylerine yönelik psikolojik destek verilmeli, eğitsel ve sosyal haklarla ilgili standart bir süreç işletilmelidir.
  • Türkiye’de 0-19 yaş arasında 575.000 otistik genç ve çocuk bulunurken 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre bu bireylerden sadece 42.000’i eğitime ulaşabilmiştir. Eğitime erişen bireyler ise nitelikli eğitimden faydalanamamaktadır. Kamu okulları, “herkes için erişilebilir” niteliğe kavuşturulmalıdır.
  • Otistik bireylerin eğitim süreçlerinde önemli rol oynayan akran, öğretmen, akran velisi, okul müdürü ve okul personeli gibi bireylere ilişkin hak temelli farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır.
  • Toplumsal yaşamda otistik bireylere ve ailelerine hizmet veren güvenlik personelleri, sağlık çalışanları, toplu taşıma görevlileri ve kamu görevlilerine yönelik otizme ilişkin farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır.
  • Otistik bireylerin istihdamı konusunda gerçekçi istihdam politikaları geliştirilip bunların hayata geçirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Ayrıca istihdam sürecini kolaylaştırmak için kariyer uzmanlığı ve iş koçluğu destekleri sunulmalıdır. İstihdam süreçlerine dahil olamayan otistik bireylere “Temel Yurttaşlık Geliri” ödemesi yapılmalıdır.
  • Otistik bireylerin ebeveynlerinin yaşamları, büyük oranda çocukları ile ilgilenme üzerine kuruludur. Bu sebeple otistik bireylerin ailelerine ekonomik desteklere ek olarak psikolojik destek, bilgilendirme ve rehberlik hizmetleri de verilmesi gerekmektedir.
  • Çok yoğun destek ihtiyacı duyan bireyler için bakım merkezleri sayısı arttırılmalıdır. Sosyal devlet olmanın esas koşullarından birisi, yurttaşların barış ve güven içerisinde bir yaşam sürmelerinin sağlanmasıdır. Otistik bireylere, otizmden etkilenme ve bağımlılık oranlarına bağlı olarak bağımsız yaşama, destekli yaşama, süpervizyonlu yaşama, yaşam evinde yaşama ve yaşam köyünde yaşama seçenekleri sağlanmalıdır.
  • Otistik bireylerin de dahil olduğu özel gereksinimli bireylere sunulacak hizmetlerin sağlıklı bir şekilde planlanabilmesi için öncelikle Türkiye genelinde özel gereksinimli bireylerin haritası çıkartılmalı ve veri tabanı oluşturulmalıdır.

Tüm bunlardan hareketle;

Otistik bireylerin ve ailelerinin sorunlarına çözüm üretilmesi için hem kendilerinin hem de bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarının dahil olduğu çalışmalar ve düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. Otistik bireylerin ve ailelerinin sorunlarına çözüm üretilmesi için Meclis araştırması açılması elzemdir."

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz