tatlidede

Holep Ameliyatı Nedir?

Prostat büyümesinde tercih edilen cerrahi bir yöntem olan Holep ameliyatı, idrar kanalından girilip lazer teknolojisi ile prostatın alınmasını hedefler.
  • 04.05.2023 14:29
Holep Ameliyatı Nedir?

Prostat büyümesinde tercih edilen cerrahi bir yöntem olan Holep ameliyatı, idrar kanalından girilip lazer teknolojisi ile prostatın alınmasını hedefler. Kapalı bir ameliyat olması, diğer yöntemlere göre çok daha yüksek başarı elde edilmesine ve ameliyat sonrasında iyileşme sürecinin kısalmasına katkıda bulunur. Kapalı gerçekleştirilmekle birlikte açık ameliyatta olduğu gibi bir prosedür izlenir. Böylelikle prostat tamamen alınarak ameliyat sonrasında tekrar risk oluşturması önlenir. Birçok avantaja sahip olan Holep, son zamanlarda prostat tedavisinde sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Anadolu Sağlık Merkezi tarafından sunulan hizmetler arasında yer alan Holep, hijyenik bir ortamda ve alanında uzman hekimler tarafından yapılmalıdır.

Holep Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Holep ameliyatı, prostat hastalığı bulunan ve hastalığın tedavisinde cerrahi yöntem kullanılması gereken kişilerde tercih edilebilen bir yöntemdir. Tüm prostat boyutlarında rahatlıkla kullanılabilen yöntem, genellikle iyi huylu prostat büyümesinde tercih edilir. Çok büyük prostat dokusunun çıkarıldığı hastalarda, işlem sonrasında kısa bir süreliğine idrar kaçırma görülebilir. Fakat bu durum olağandır ve bir süre sonra ortadan kalkar.

Holep Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Holep, prostatın lazer ile ayrılmasıdır. Bu nedenle özellikle ameliyat sonrasında sonda çekildikten sonra hastaların idrarını yaparken yanma hissiyle karşılaşmadıkları gözlemlenmiştir. Bunun gibi birçok avantaja sahip olan Holep, genel olarak şu adımlar dahilinde uygulanır:

  • İşlem öncesinde gerekli muayeneler yapılır. Prostatın büyüklüğü net bir şekilde tespit edilir.
  • Prostatın alınması için vücudun hiçbir bölgesine kesi işlemi yapılmaz.
  • İdrar kanalından endoskop aracılığıyla girilir.
  • Kapalı olarak yapılan ameliyatta, kamera yardımıyla işlemler gerçekleştirilir.
  • Lazer kullanılarak kapsülünden ayrılan prostat dokusu, idrar torbasında oldukça küçük parçalara ayrılır.
  • Ayırma işlemi sonrasında prostat dışarı atılır.

Prostatta Holep Ameliyatı İyileşme Süresi Ne Kadar?

Prostatta Holep ameliyatı iyileşme süresi oldukça kısadır. Cerrahi işlemin tamamlanması sonrasında hekim tarafından belirtilen hususlara dikkat edilmesi son derece önemlidir. İyileşme sürecinde oluşabilecek komplikasyonların izlenmesi gerekmekte olup gelişebilecek komplikasyonlara acil müdahale edilmelidir.

Holep ameliyatı sırasında minimum kanama riski ortaya çıkar. Bu durum, işlem sırasında kan ihtiyacının da azalmasını sağlar. Öte yandan vücuda kesi atılmadığı için ameliyat sonrasında enfeksiyon riski azalır. Bu tür durumlar, iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlar.

Hekim tarafından hastaya verilen bilgi formu, hastanın cerrahi işlem sonrasında dikkat etmesi gerektiği hususları içerir. Bazı olağan ve olağan dışı durumları içermekte olan bilgi formu, hastanın süreç ile ilgili bilgilenmesini mümkün kılar. Ameliyatın tamamlanması ile birlikte kişi, yoğun egzersizlerden kaçınmalıdır. Bunun yanı sıra iyi bir istirahat süreci, hastanın kendisini çok daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.

Prostatta Neden Holep Ameliyatı Tercih Edilir?

Holep ameliyatı prostat büyümelerinde yoğunluklu bir şekilde tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Ameliyat sırasında kesi atılmaması ve prostatın lazer ile parçalanarak vücut dışına atılması, Holep’in tercih edilme nedenleri arasında yer alır. Bunun yanı sıra Holep, kapalı bir ameliyat türüdür. İdrar kanalından girilerek lazer kullanılarak Holep ameliyatı gerçekleştirilir. Bu sayede oldukça kısa bir süre içinde prostat parçalanır.

Holep, sahip olduğu avantajlar nedeniyle kullanılan bir yöntemdir. Ameliyat esnasında prostatın parçalanarak alınması, prostatın tekrar büyümesini engellemekte olup bu durum, tedavinin oldukça etkili bir yöntem olarak ön plana çıkmasını sağlamaktadır. Ayrıca yapılan işlemlerle birlikte prostat dokusu tamamıyla çıkarılır. Çıkarılan doku, kanser riskinin tespit edilebilmesi için patolojiye gönderilir. Ameliyat tamamlandıktan sonraki ilk gün, hastanın sondası çıkarılarak hasta, hastaneden taburcu edilir. Ek hastalıkları olan ya da ilerleyen yaşlardaki bireyler, bir gün daha izlenerek hastaneden çıkarılır.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz